原來買樹苗/大盆栽, 係咁貴ga....@!

作者: becandy 發表于 2012-7-12 06:08:50
2829 18
朋友告知, 原來 要 $xxx, $x,xxx, 甚至$xx,xxx
@@!!!
如果想將公司小天台 打放 大大小小盆栽, 豈不是 要 $xx,xxx, 甚至 $xxx,xxx
小Con子 發表於 2012-7-12 09:11:54 |顯示全部樓層
咁 買住d細細地嚟種住先.....好快大啦 仲好有成功感添
買乜樹?
羅漢松?
回復

caca8j 發表於 2012-7-12 11:53:00 |顯示全部樓層
公司通常都係租植物,
有人打理同定期更換
回復

caca8j 發表於 2012-7-12 11:56:54 |顯示全部樓層
我有個建議,
你可以開放公司天台,
畀員工放自己想種嘅植物上去,
可以限制埋大小/類型,
放咗上去之後,佢地自己打理,
公司唔使出錢,
員工又開心(如果係我,我就會好開心)

都唔錯喎..可能唔多人屋企夠光又想種野..  發表於 2012-7-12 12:34
回復

becandy 發表於 2012-7-12 17:54:04 |顯示全部樓層
細細地係咪都要幾百ar??
花墟果d 真係 "唔少野"

我都想拎過家既 盆栽返去, haa..點知,一放果去, 個比例好怪ar!
咁大個天台,得佢一個小小盆
加上天台大風 (明明周圍都有building 擋咁d 風..) ,
之前試過連大盆柏樹 都一日吹倒左3次ar~~
回復

becandy 發表於 2012-7-12 18:36:42 |顯示全部樓層
有咩會係種得 快高長大,....我搵下資料先都
大家有無建議ar?
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-12 19:32:05 |顯示全部樓層
有平有貴,剛在花墟見到白蘭78,紅雞蛋花250
回復

chan1988 發表於 2012-7-12 21:15:00 |顯示全部樓層
becandy 發表於 2012-7-12 18:36
有咩會係種得 快高長大,....我搵下資料先都
大家有無建議ar?

你係咪一定要要種樹?蔬果類,花,草盆栽可以種嗎?
回復

theresagood 發表於 2012-7-12 21:43:00 |顯示全部樓層
種簕杜鵑啦 又平又正 生得又快
回復

becandy 發表於 2012-7-12 22:17:54 |顯示全部樓層
有2盆簕杜鵑 la~
加加埋埋 , 而家有 /(得) 6,7盆放天台~
蔬果類,花,草盆栽...會唔會太細盆?? (我地都想 AR....不過我擔心 個天台 有時都幾大風, 會吹倒晒佢地~
如果可以 打做個 MIX 有 香草既 天台花園就好LA~~
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-12 22:29:21 |顯示全部樓層
蔬果類都可以種到好大盤,見木瓜苗都幾平,三幾十都有,可以諗諗?
回復

becandy 發表於 2012-7-12 22:32:22 |顯示全部樓層
E~$3X 都OK WO....
(可以 慳慳 $$ )
真係要搵日再過花墟睇下先..

<買前 重要了解下 點種同 生長環境先得...
天台 總係 令 d 植物半生半死 =;=
回復

ht333147 發表於 2012-7-12 22:35:06 |顯示全部樓層
不會如租俾部份位置網友種瓜果
就可多些人種, 又學到如何種好
重有收成, 又有收入
回復

freda 發表於 2012-7-12 22:54:31 |顯示全部樓層
可以留意下"送贈分享版"有無園友分享
回復

orik 發表於 2012-7-13 00:10:25 |顯示全部樓層
之前版聚拎左D洛神花種籽,而家用中盆(約20CM寬X25CM深)種,有一米左右高—如果唔限盆,應該可以去到兩米高,不過係一年生嘅。俾你參考。
回復

bingocat 發表於 2012-7-13 01:58:49 |顯示全部樓層
天台大風, 所以D盆一定要夠大, 最大個種, 可以的話, 定做四方形的花台, 固定的就最好; 裝得泥多, 保水又多, 夠重就吾怕被風吹反啦。 我這裹常常都好大風架, 所以我知。
大型的花台可以合種多種吾同類的植物, 高低有置, 較果好好多。
回復

bingocat 發表於 2012-7-13 01:58:57 |顯示全部樓層

天台大風, 所以D盆一定要夠大, 最大個種, 可以的話, 定做四方形的花台, 固定的就最好; 裝得泥多, 保水又多, 夠重就吾怕被風吹反啦。 我這裹常常都好大風架, 所以我知。
大型的花台可以合種多種吾同類的植物, 高低有置, 較果好好多。
回復

becandy 發表於 2012-7-13 22:47:48 |顯示全部樓層
因為天台 不時 有 guest 會去 所以 應該幾難open to public =~~
不過謝謝你地d suggestion ar!~
d 書話 香草可以 到 60 cm - 1m, ...如果係的話, 整個小小 香草corner 都唔錯~~
回復

mikecho 發表於 2012-7-14 00:27:34 |顯示全部樓層
最重要是有坭有水就種甚麽都不仇!無必要到旺角買貴貨,到聖誕新年過後成街都是不要的年花,免費的!動點气力搬上天台澆點水就綠油油了

又係喎,當年執咗盤桔,唔經唔覺已經五六年,仲年年結果,送咗不知幾多比人浸咸桔  發表於 2012-7-15 03:29
回復