我的咸水野 @ 海星生蛋 + 淡水野

作者: sandy 發表于 2008-4-3 12:47:57
9952 33
我又來襯下熱鬧, post下部份新及舊既咸水魚相.

隻海星好攪鬼. 突然擺出拱橋既姿勢幾個鐘. 跟住缸裏面有d一粒粒極細小既魚子物體係飄游. 係佢身體度飄出來.  我估佢係生蛋咋. 都唔知係咪.

紅海星@拱橋生蛋

紅海星@拱橋生蛋

牛角 (死左)

牛角 (死左)

木盒 (死左)

木盒  (死左)

日本吊 (死左)

日本吊 (死左)

我既至愛 "火花" , 右面黃色既叫籃咀 (死左)

我既至愛 "火花" , 右面黃色既叫籃咀  (死左)

未變藍面, 後面雙黃 , 上面藍咀下面檸皮仙

未變藍面, 後面雙黃 , 上面藍咀下面檸皮仙

籃面

籃面

寄居蟹

寄居蟹

紅海星平時應該係咁既樣

紅海星平時應該係咁既樣

火艷蝦

火艷蝦

食苔螺

食苔螺

醫生蝦

醫生蝦

評分

查看全部評分

tata 發表於 2008-4-3 12:49:21 |顯示全部樓層
Sandy你好犀利呀, 連海星你都有
回復

cross 發表於 2008-4-3 12:59:31 |顯示全部樓層
好靚..有冇全景睇
回復

sandy 發表於 2008-4-3 13:16:26 |顯示全部樓層
唔係好靚架咋. 我只係新手. 養左差不多兩年. 呢半年缸水才開始定下來. 才可以定期每月加一至三條魚. 以上d靚魚. 有幾條係年前"反"水時死去了. 遲d會再養番.  噙日先至入左條籃吊 (多莉) , 火炭仙, 珊瑚美人. 依家係醫生缸度住緊. 要一個月才可以過去大缸度. 我個缸唔大. 只係mini 180L 水 . 用外置器材. 所以唔夠全面. 待熟習後才考慮換過大d既缸啦.  個缸既全景 : (有d魚"呢"左係石後面同缸既右面丫), 暫時都唔係太多魚. 但小生物就多d .

仲有海牛. 係跟生物石帶回來的. 生物石裏仲有至少兩隻細蟹 , 長期呢係石裏. 隻海牛都係定時"呢"係石裏. 一日只出來行一陣. 好難才見倒佢一面.

海牛

海牛
回復

sandy 發表於 2008-4-3 13:24:23 |顯示全部樓層
仲有另一邊房客, 淡水魚
花羅漢(個頭唔夠大, 不過係買bb羅漢回來養到手掌咁大條的), 蟹大哥, 澳洲金龍 及 無名氏(我唔記得佢叫麥麥)

花羅漢

花羅漢

花羅漢

花羅漢

澳洲金龍 和 無名氏

澳洲金龍 和 無名氏

澳洲金龍

澳洲金龍

蟹大哥

蟹大哥
回復

小白 發表於 2008-4-3 13:30:39 |顯示全部樓層
好健康呀, 努力
回復

小白 發表於 2008-4-3 13:31:40 |顯示全部樓層
澳洲金龍 淡水魚???
回復

cross 發表於 2008-4-3 13:32:16 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-4-3 13:24 發表
仲有另一邊房客, 淡水魚
花羅漢(個頭唔夠大, 不過係買bb羅漢回來養到手掌咁大條的), 蟹大哥, 澳洲金龍 及 無名氏(我記得佢叫麥麥)

淡水的都是..大件頭
回復

sandy 發表於 2008-4-3 13:34:47 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-4-3 13:31 發表
澳洲金龍 淡水魚???

係呀.淡水魚來架.佢係澳洲入口.又叫金龍. 但係... 我一d都唔覺佢金囉.
心思思遲d想養番條紅龍 靚好多.
回復

cross 發表於 2008-4-3 13:50:43 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-4-3 13:34 發表

係呀.淡水魚來架.佢係澳洲入口.又叫金龍. 但係... 我一d都唔覺佢金囉.

個人唔太鐘意d龍o既樣
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-3 13:52:03 |顯示全部樓層
嘩~ 個咸魚缸都好大下喎~ 仲可以放多十條八條魚囝囝~
回復

sandy 發表於 2008-4-3 14:03:45 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-3 13:52 發表
嘩~ 個咸魚缸都好大下喎~ 仲可以放多十條八條魚囝囝~

係呀. 所以每個月都要去入一入貨囉
回復

cross 發表於 2008-4-3 14:04:43 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-4-3 14:03 發表

係呀. 所以每個月都要去入一入貨囉

幾好丫..得閒入d得閒入d
回復

tata 發表於 2008-4-3 14:05:10 |顯示全部樓層
好羨慕有地方種花同養魚呀
回復

ar424b 發表於 2008-4-3 14:09:22 |顯示全部樓層
無名仕叫非洲鳳凰,是最早引進觀賞水族的非洲湖雕之一
回復

sandy 發表於 2008-4-3 14:11:20 |顯示全部樓層
原帖由 ar424b 於 2008-4-3 14:09 發表
無名仕叫非洲鳳凰,是最早引進觀賞水族的非洲湖雕之一

多謝丫. 搵番個名比佢. 其實係我冇心. 出到魚街. 都冇心去搵番佢個名. 我其實鍾意非洲王子多d. 呢條鳳凰好鬼惡. 已經打死左好多對手. 係都要自己霸晒一個缸. 結果條金龍進場後. 佢又打到金龍跳左落地 (差d以為佢會死, 好彩及早發現冇事). 結果. 唯有係隔離. 一魚一房間.
回復

ar424b 發表於 2008-4-3 14:15:09 |顯示全部樓層
妳隻海牛是好東東,會吃髮絲藻的,魚街某店賣成50蚊隻架,另外木盒or牛角這些箱魨受驚或屎掉會分泌毒液,要留意啊!
回復

sandy 發表於 2008-4-3 14:17:24 |顯示全部樓層
原帖由 ar424b 於 2008-4-3 14:15 發表
妳隻海牛是好東東,會吃髮絲藻的,魚街某店賣成50蚊隻架,另外木盒or牛角這些箱魨受驚或屎掉會分泌毒液,要留意啊!

係咩. 海牛係好東東來架. 真係買石送好野.   佢好得意架. 個樣好似河馬. 但唔知佢食麥. 但只知佢日日得閒出來泡一泡. 吸下地下d石仔. 咁又一餐架啦.

至於木盒同牛角唔再買啦. 唔襟養的. 我都知佢會送毒呀. 所以上次佢地死左後. 都拿拿林check番d魚水有冇事. 但睇佢地個樣又好鬼得意. 好cute. 謝謝你提點.
回復

ayclui 發表於 2008-4-3 14:55:10 |顯示全部樓層
非洲鳳凰出咗名惡o架...係打交精
回復

seasonsjoe 發表於 2008-4-7 21:12:05 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-4-3 13:34 發表

澳洲金亦又名叫星點 ~
你的海水很精彩 ~~
回復

12下一頁