我的咸水野 @ 海星生蛋 + 淡水野

作者: sandy 發表于 2008-4-3 12:47:57
9951 33
Exodus 發表於 2008-4-7 21:15:40 |顯示全部樓層
個淡水缸.....魚既組合好怪
同個海水缸比相形失色啵
回復

carlo 發表於 2008-4-10 18:08:45 |顯示全部樓層
sandy ,

真係生到  bb starfish 呀 ? 勁呀 !
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-10 18:13:56 |顯示全部樓層
記得小時候在清水灣用魚網仔(小朋友玩個d)捉過一隻牛角, 佢好鬼得意架. 哥哥那時在家中正好有個咸魚缸, 隻牛角就放在那兒養左成年架~
回復

sandy 發表於 2008-4-10 21:14:29 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-10 18:13 發表
記得小時候在清水灣用魚網仔(小朋友玩個d)捉過一隻牛角, 佢好鬼得意架. 哥哥那時在家中正好有個咸魚缸, 隻牛角就放在那兒養左成年架~

咦, 養倒成年咁耐. 都好叻bor. d魚友話. 牛角好快瓜. 養唔得耐.
回復

sandy 發表於 2008-4-10 21:15:03 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-4-10 18:08 發表
sandy ,

真係生到  bb starfish 呀 ? 勁呀 !

係事實係生左好多bb蛋. 但最後. 都去晒過濾度啦. 當然最後冇bb海星出現啦
回復

seasonsjoe 發表於 2008-4-11 00:16:49 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-4-10 21:14 發表

咦, 養倒成年咁耐. 都好叻bor. d魚友話. 牛角好快瓜. 養唔得耐.

野生捉番o黎係強壯d ~
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-11 09:03:21 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-4-11 00:16 發表

野生捉番o黎係強壯d ~

呢輪天氣開始回暖, 諗住去多幾次清水灣, 睇下有無機會再見到牛角啦. (不過家下香港d水咁...唉... 都係得個想字)
回復

carlo 發表於 2008-4-15 23:09:53 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-4-10 21:15 發表

係事實係生左好多bb蛋. 但最後. 都去晒過濾度啦. 當然最後冇bb海星出現啦

真係好可惜呀 !
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-15 23:43:25 |顯示全部樓層

好好笑

我初初見你D生物

全部都 (死左)(死左)(死左)(死左)(死左)

我以為樓下全部都(死左)(死左)(死左)
回復

hellokitty_971 發表於 2009-1-29 20:08:03 |顯示全部樓層
好勁呀,寄居蟹,星星同藍咀魚好靚呀
回復

hellokitty_971 發表於 2009-1-29 20:08:59 |顯示全部樓層
我初初見你D生物

全部都 (死左)(死左)(死左)(死左)(死左)

我以為樓下全部都(死左)(死左)(死左)
gtrnismo 發表於 2008-4-15 23:43

哈哈....我都以為係...
回復

tsoiyiu1009 發表於 2009-1-30 03:42:43 |顯示全部樓層
見到你缸咸魚,就諗起我爸爸以前果缸...
有成度房門咁長咁闊...三個月掃一次貨~有時一個月...
兩三次加加埋埋起碼都成萬蚊落樓...
又珊瑚~又管蟲~又檸檬~又八間~又倒吊~咩都有...
海馬都有玩過~仲特登買兩隻海星餵佢地...
有玩開咸魚既朋友都知蝙蝠魚係貴野黎咖喇~
一翻到屋企,唔洗3日就俾條細過佢好多既魚食左...
前後用左一個禮拜先搵到原兇...我自己一早估到,不過無人信...

一放假我爸爸就出海釣魚...
捉d八爪魚丫~海膽丫~放落魚缸......
最記得有一次捉左一公一母既八爪魚翻黎~
原來母八爪魚一生完旦,係會有自毀傾向咖...
自己爬左出缸走左入廚房...乾c左...
後尾搞到一缸都係八爪魚bb,好壯觀咖~
不過,唔洗一日已經俾其他住客食晒落肚......
回復

timtim001 發表於 2009-2-20 13:33:21 |顯示全部樓層
食苔螺,同海灘見到果d有分別嗎?
回復

卓男媽 發表於 2009-2-20 13:54:18 |顯示全部樓層
見到你缸咸魚,就諗起我爸爸以前果缸...
有成度房門咁長咁闊...三個月掃一次貨~有時一個月...
兩三次加加埋埋起碼都成萬蚊落樓...
又珊瑚~又管蟲~又檸檬~又八間~又倒吊~咩都有...
海馬都有玩過~仲特登買兩隻海星餵佢 ...
tsoiyiu1009 發表於 30-1-2009 03:42

八爪魚我以前貪得意都養過, 但係自從養左佢之後, d 魚就離期死亡, 仲係發現條魚屍時係唔完整既.  結果有一次夜返, 入屋後開燈時發現魚缸有 d 野郁一郁, 原來條八爪魚捉左條小丑食梗, 一開燈佢即刻損入 d 石度, 我地攪左佢好耐都救唔返條小丑, 嬲得滯捉左條八爪魚送佢出大海.
回復