ASJJ 花園小農莊 (會KEEP住更新農作物新進展)

作者: sandy 發表于 2018-5-25 13:06:25
16420 152

本人是新手, 2018年三月尾才開始學種野, 其實十年前都有試過用盆種菜, 果時三分鐘熱度, 加上用盆種太細, 收成太少, 果時又唔識用有機泥等等, 所以沒有再繼續, 今年, 我又再次提起呢份動力, 呢個POST就分享下我的開始及種植過程 , 新手常見問題係, 不時照種, 完全錯晒, 唔岩時候種唔適當既野, 學左個幾月就知了, 仍要不停爬文吸取岩既知識.  多多指教呵; 新手開始唔識要做基肥, 一開始便是買包德國有機泥就開始種啦, 以下既生菜就係第一個收成試驗品 各方面都在摸索階段.

泥: 德國大機泥  (本人也有跟朋友分享種植心德, 得知, 朋友用三隻不同牌子既有機泥, 溝一起種野, 我發覺佢既農作物真係壯同靚好多, 下次我都會開始溝下泥)
肥料:  雞屎, 蚯蚓糞, 十六元素水肥,  廚餘, 骨粉, 海藻粉,  海帶水, 環酵, 菜肥, 幾隻有機肥,  DCM MIX 2 肥

買新子時話係玻璃生菜, 但種左出嚟我唔覺得似咯 , 不過都幾好食

3月尾開始先種既生菜

3月尾開始先種既生菜

沙律生菜

20180423 (5).JPG

意大利翠玉瓜 , 原來翠玉瓜適合秋冬種, 我又錯左. 不過種落左就照種,  其實一直都生長得好好, 好大棵, 又壯. 不停打花, 都有瓜, 但瓜花成日都吾開, 無乎, 不過種左野之後, 就知道原來翠玉瓜花係食得既, 仲幾好食喎. 話係網店買, 意大利翠玉瓜花要賣 $120/100G的

意大利翠玉瓜種左大約兩個月了,  呢條瓜算最大, 但朵花一直唔開, 想幫佢人工授粉都不能, 真係R晒頭, 新手當然期待有收成.  但條瓜又好似一日比一日大, 暫時先包住佢, 看看結果.

20180524 (8).JPG

七彩火焰菜  / 豬乸菜 / 君達菜 , 呢款菜好多個名字,  種左才知原來又係適合秋冬種, 不過好彩都有得收成, 幾好食, 剪左一轉 (廡連根抽起), 依家又佢再生

番茄  , 夏天又係唔岩種番茄, 所以新手又犯錯, 唔好學我丫, 不過都有得收, 味道也不錯, 原來番若也是要秋番 , 唔錯過就唔會又學倒野.

夏天種秋葵係最大成功感, 又易種, 又無蟲害, 個半月已經可以有得收成, 下年夏天都係種多D秋葵就無失手. 自己種既秋葵真係好甜, 在街市買的是沒有甜味, 大家有留意嗎.

白苦瓜, 一路種不停上網爬文,   苦瓜種過既泥, 係會令其他植物種出嚟都係苦既, 所以朋友叫我一定要獨立盆去種,  爬文得知, 一棵要摘主心, 最後留約三條分枝才好結果. 希望成功, 種左大約 60日了, 近星期已開雄花, 暫時未見瓜花.

20180523 (4).JPG

20180523 (3).JPG

呢盆係香草雜盤 - ROSEMARY, 薄荷, 紫蘇葉, 西芹, 仲有番茄同橙/黃椒

20180525 (4).JPG

牛油果 ,  種左大約三年半 , 由牛油果內的核浸水發芽再下泥土

20180525 (5).JPG

意大利牛茄 , 因為之前發左芽, 只好繼續種, 已加遮光布, 不過沒期望, 因為太熱了. 順其自然

20180525 (6).JPG

仲有幾棵青/紅秋葵 , 秋葵一開花後, 大約四至六天可以收那枝秋葵, 最嫩 好吃

20180525 (7).JPG
20180525 (9).JPG

泰國地豆, 阿根廷紫黑色四季豆, 見呢款唔駛搭棚, 又玩下,

20180525 (8).JPG

台灣種熱情果

20180525 (12).JPG

菲律賓波蘿, 食菠蘿時切左毎頭, 封乾後下泥, 一段時間後便長根,

20180525 (13).JPG

龍利葉

20180525 (14).JPG

日本南瓜, 又佢爬地, 沒有搭棚比佢.

20180525 (15).JPG

火龍果, 朋友送贈的枝條, 有一枝種左落地, 有兩枝種左盆, 兩個月都多左好幾節了. 都好粗生.

20180525 (16).JPG

魔鬼辣椒,  前排落左幾日雨, 我沒有收入陰位, 一直不停開花中, 結果淋左幾日雨, 所有花一開完花就甩了, 結不成果,  依家仲有好多花排住開, 請問大家我可以點做, 咩原因呢

20180525 (18).JPG

其中一邊的農作品全景

20180525 (10).JPG

仲有兩盆藍梅(夏普藍 , 奧尼爾)培育中, 買四年枝條回來不久, 只有枝條沒有葉, 現在長葉中

20180524 (6).JPG

茄子

20180520 (13) 茄子.JPG

檸檬, 因溝左泥有D雜草, 要清

20180525 (17).JPG

法國紅菜頭, 又係唔岩時候種既品種

細橙/黃椒

多多指教 ~

花間使者II 發表於 2018-5-25 13:18:51 |顯示全部樓層

~見你都有地方, 提議可考慮加o的再大再長"種植箱"玩o下喎! 相片中咁少.....唔夠o架

種植箱

種植箱
回復

sandy 發表於 2018-5-25 13:32:25 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-5-25 13:18
~見你有都有地方, 提議可考慮加o的再大再長"種植箱"玩o下喎! 相片中咁少.....唔夠o架  ...

新手初體驗, 所以買住一個試下先. 會慢慢添, 夏天真係唔太多野可種, 又熱, 都唔想出花園.  越添越多, 買泥都買窮   兩個月內已買 左5包70L既泥, 又要再買了. 開下又一盆開下又一盆

考慮下種 矮瓜 & 粟米? 看相片好似無種喎? 這些都是易種又不用太多打理的 :)  發表於 2018-5-25 15:36
回復

sandy 發表於 2018-5-25 16:24:41 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-5-25 13:32
新手初體驗, 所以買住一個試下先. 會慢慢添, 夏天真係唔太多野可種, 又熱, 都唔想出花園.  越添越多, 買 ...

粟米準備緊種子... 矮瓜以前種過, 今年無種,
回復

花間使者II 發表於 2018-5-28 12:00:25 |顯示全部樓層
說實話 : 在香港你已算種得很好不錯, 有聲有色
回復

sandy 發表於 2018-5-28 12:05:47 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-5-28 12:00
說實話 : 在香港你已算種得很好不錯, 有聲有色

多謝讚賞, 新手繼續學野. 多多指教
回復

sandy 發表於 2018-5-28 12:08:48 |顯示全部樓層
種左大約 8 星期的白苦瓜, 今日終於見到第一朵瓜囡, 長了大約 十塊主葉, 有六條側芽, 我便摘頂,  跟住側芽最後只留三條. 因為用盆種, 希望易於有果.

20180528 (15).JPG
回復

sandy 發表於 2018-5-28 12:14:04 |顯示全部樓層

我暫時唯一一條翠玉瓜, 最後被果蠅KO左, 嗚嗚嗚......  長不大了. 看看餘下的仲大無機會結果吧, 不成功就留合適季節 - 秋冬再播過.   再接再勵
20180528 (2).JPG
20180528 (2).JPG

苦瓜我試過套一層網袋都被針, 要套兩個,最好有方法使網與瓜有距離空間 [emoji]1f605[/emoji]  發表於 2018-5-28 20:34
回復

fat1980 發表於 2018-5-28 14:05:24 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-5-28 12:08
種左大約 8 星期的白苦瓜, 今日終於見到第一朵瓜囡, 長了大約 十塊主葉, 有六條側芽, 我便摘頂,  跟住側芽 ...

要套保護袋了, 今年瓜果蠅好厲害
回復

sandy 發表於 2018-5-29 00:41:43 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2018-5-28 14:05
要套保護袋了, 今年瓜果蠅好厲害

已套 , 可能網太薄 , 有了經驗下次認真D去包
回復

sandy 發表於 2018-5-29 08:32:53 |顯示全部樓層
新手又做左件好白痴既事, 今早白苦瓜果花開左, 另外只有一朵男仔花開. 滿心歡喜, 幫做人工受粉. 見好似整極唔太多, 力大左少少, 瓜花內的蕊.... 甩左   抵死之選.  下次要小心D

好肉痛
回復

花間使者II 發表於 2018-5-29 10:32:48 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-5-29 08:32
新手又做左件好白痴既事, 今早白苦瓜果花開左, 另外只有一朵男仔花開. 滿心歡喜, 幫做人工受粉. 見好似整極 ...

如果不用人手授粉, 有沒....蜜蜂或昆蟲幫自動授粉 ? 種植位置在大廈天台頂 ?  
回復

sandy 發表於 2018-5-29 12:39:14 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-5-29 10:32
如果不用人手授粉, 有沒....蜜蜂或昆蟲幫自動授粉 ? 種植位置在大廈天台頂 ?   ...

我是住HOUSE, 全部種係花園內, 但我的花園咁多年不多昆蟲, 蝴蝶, 蜜蜂也是稀客, 未見過佢, 蚊就多見 只有少少蟻,  我知蟻都可以代受, 但今朝見, 心急想幫一把. 因全棵各開一朵花.   前幾日仲有好多男仔花開, 今日偏偏只有一朵, 都好彩. 可惜自己太粗魯,

昆蟲太細小無處不在, 可能你留意唔到。 果蠅.....咪已針爛了你的翠玉瓜o羅 :)  發表於 2018-5-29 14:04
回復

種菜媽媽 發表於 2018-5-29 14:37:39 來自手機 |顯示全部樓層
想請教藍舖咗咩就可以變成種植盤?
回復

sandy 發表於 2018-5-29 15:05:49 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-5-29 12:39
我是住HOUSE, 全部種係花園內, 但我的花園咁多年不多昆蟲, 蝴蝶, 蜜蜂也是稀客, 未見過佢, 蚊就多見 只有 ...

唸住加多一把萬無一失嘛. 睇人分享多話要人工做就可確實一d. 點知. 做多左 , 有經驗才進步.
回復

sandy 發表於 2018-5-29 15:06:12 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-5-29 14:37
想請教藍舖咗咩就可以變成種植盤?

放左 60目 / 80目既防蟲網.
回復

種菜媽媽 發表於 2018-5-29 15:18:40 來自手機 |顯示全部樓層
sandy 發表於 2018-5-29 15:06
放左 60目 / 80目既防蟲網.

係咪疏到水又唔漏泥?
回復

sandy 發表於 2018-5-29 15:49:14 |顯示全部樓層
種菜媽媽 發表於 2018-5-29 15:18
係咪疏到水又唔漏泥?

唔塞.  你可以買目數疏d的. 數字越細, 孔越大. 呢d lay好好用.
回復

沖繩苦瓜 發表於 2018-6-1 14:08:47 |顯示全部樓層

其實一棵苦瓜苗可以種幾多造?
種唒咁多造棵植物就要扔咗佢, 唔可以保留佢到第二年夏天?
回復

fat1980 發表於 2018-6-1 17:16:24 |顯示全部樓層
沖繩苦瓜 發表於 2018-6-1 14:08
其實一棵苦瓜苗可以種幾多造?
種唒咁多造棵植物就要扔咗佢, 唔可以保留佢到第二年夏天?
...

一棵苦瓜苗起碼結十個瓜以上, 冬天就會gg, 要留一全熟瓜取種子下年再由種子種過
回復