返回列表 發新帖

如果你有一片農業用地,你會.......

作者: 襲人 發表于 2008-4-1 11:15:53
6256 50
cross 發表於 2008-4-3 00:30:51 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-2 23:39 發表

你令我諗起一隻game.....

牧場物語!!!~~~~

呢隻game都幾耐下..
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-3 12:04:13 |顯示全部樓層
如果起間木屋/聲鐵屋駛咪入即?
回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 12:09:23 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-2 23:37 發表

粗獷式農業呢個名詞係响讀中學地理個到學返嚟架,係講d非洲人用火燒左d樹丫植物咁用個塊地去種農作物,d農作物放係到等收成,收完再去第二塊地到又燒過

以我所以農地只要改用途應該唔使再去申請架,不過拉喉引水 ...

係啊如果做番農業就唔駛轉用途.不過我就唔太清楚起屋仔(非住宅非商業用途)駛唔駛搵規劃師幫手。如果起間屋仔放農具,都要搵規劃師幫手,都幾唔抵啊。

又,起屋唔搵則師,自己起得唔得0架? 印象中我聽過一班「環保人士」,自己用爛木起0左間屋出0黎啊。

同埋,查實你叫我cuiyao妹就可以0架喇...

回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 12:21:20 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-3 12:04 發表
如果起間木屋/聲鐵屋駛咪入即?

我都好疑惑啊。0甘如果自己起屋.自己鬼畫符0甘畫個圖則出0黎.然後交俾屋宇署/地政署?
諗起都搞笑...

回復

襲人 發表於 2008-4-3 12:35:41 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-3 12:09 發表

係啊如果做番農業就唔駛轉用途.不過我就唔太清楚起屋仔(非住宅非商業用途)駛唔駛搵規劃師幫手。如果起間屋仔放農具,都要搵規劃師幫手,都幾唔抵啊。

又,起屋唔搵則師,自己起得唔得0架? 印象中我聽過一班「環保人士」,自 ...

起屋個到要問下先知呢~cuiyao妹~
不過而家要搵爛木同爛鐵都幾難....>"<
回復

襲人 發表於 2008-4-3 12:37:21 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-3 12:21 發表

我都好疑惑啊。0甘如果自己起屋.自己鬼畫符0甘畫個圖則出0黎.然後交俾屋宇署/地政署?
諗起都搞笑...

我有諗過係咁E畫幾條線交俾地政話要起屋...
不過我怕佢打返嚟鬧我所以無做到
回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 12:39:25 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-3 12:35 發表

起屋個到要問下先知呢~cuiyao妹~
不過而家要搵爛木同爛鐵都幾難....>"

哇哈哈.唔好去偷坑渠蓋喎~~
回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 12:43:24 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-3 12:37 發表

我有諗過係咁E畫幾條線交俾地政話要起屋...
不過我怕佢打返嚟鬧我所以無做到

好搞笑!!!
回復

襲人 發表於 2008-4-3 12:46:34 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-3 12:39 發表

哇哈哈.唔好去偷坑渠蓋喎~~

我仲未想比人拉住
D人連鐵釘都偷我唔敢用鐵皮起丫...
驚起完唔夠兩日比人偷哂渣都無咋
回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 16:48:09 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-3 12:46 發表

我仲未想比人拉住
D人連鐵釘都偷我唔敢用鐵皮起丫...
驚起完唔夠兩日比人偷哂渣都無咋

長路漫漫啊,期待見到你0既耕田post,第時種0左0的0野,可以影0的相分享下嘛?

p.s. 想問塊田有冇廁所0架?
回復

襲人 發表於 2008-4-3 19:24:42 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-3 16:48 發表

長路漫漫啊,期待見到你0既耕田post,第時種0左0的0野,可以影0的相分享下嘛?

p.s. 想問塊田有冇廁所0架?

種左一定會POST上嚟同大家分享~

至於厠所....我記得無- -
回復