如果你有一片農業用地,你會.......

作者: 襲人 發表于 2008-4-1 11:15:53
6258 46
襲人 發表於 2008-4-1 18:54:30 |顯示全部樓層
塊地係上水蓮塘尾附近...之前政府收上水d地,但係唔係响個邊

開農莊係好事....但要先收拾一下塊地先再睇下用咩途徑租出去
回復

loklok 發表於 2008-4-1 18:58:57 |顯示全部樓層
蓮塘尾.........
真係好唔掂
我係坑頭
回復

襲人 發表於 2008-4-1 19:03:38 |顯示全部樓層
真係上唔到天下唔到地架...
咁先煩...
回復

chuping 發表於 2008-4-1 19:40:14 |顯示全部樓層
有塊地係香港好好架啦, 話哂在香港交通時間不算太長啦, 記唔記得台灣嗰個慵懶草原( http://www.wretch.cc/blog/castel6293 )? 如果有恆心如他香港就有個勤奮樂園囉! 呵呵!
回復

waiman 發表於 2008-4-1 21:28:54 |顯示全部樓層
要好好利用啊~~~~~
回復

cross 發表於 2008-4-1 21:45:27 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-4-1 19:40 發表
有塊地係香港好好架啦, 話哂在香港交通時間不算太長啦, 記唔記得台灣嗰個慵懶草原( http://www.wretch.cc/blog/castel6293 )? 如果有恆心如他香港就有個勤奮樂園囉! 呵呵! ...

個網show出黎果度真係幾正喎
回復

cuiyao 發表於 2008-4-1 22:49:52 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-1 18:54 發表
塊地係上水蓮塘尾附近...之前政府收上水d地,但係唔係响個邊

開農莊係好事....但要先收拾一下塊地先再睇下用咩途徑租出去

你0既意思係租出去俾人做農莊?
定係自己搞個農莊出0黎分租唔同0既田出去?

又,你張地契有冇寫明可唔可以起乜0野建築物? 如果要起地契列明以外0既0野.就要申請規劃許可、入則起建築物. 分分鐘要請規劃師做0野.成本唔細啊
起得成的話.可以分享一下條數點計嘛?

回復

襲人 發表於 2008-4-2 01:32:42 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-4-1 19:40 發表
有塊地係香港好好架啦, 話哂在香港交通時間不算太長啦, 記唔記得台灣嗰個慵懶草原( http://www.wretch.cc/blog/castel6293 )? 如果有恆心如他香港就有個勤奮樂園囉! 呵呵! ...

個到好靚丫
我都希望整靚塊地,唔好放左係到但係咩都無做過
我都知咩都由頭開始會好難
風險亦會好高
但我仍然覺得應該要好好利用塊地既天然資源,去做一d我能力範圍內可以做既事
回復

襲人 發表於 2008-4-2 01:45:22 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-1 22:49 發表

你0既意思係租出去俾人做農莊?
定係自己搞個農莊出0黎分租唔同0既田出去?

又,你張地契有冇寫明可唔可以起乜0野建築物? 如果要起地契列明以外0既0野.就要申請規劃許可、入則起建築物. 分分鐘要請規劃師做0野.成本唔 ...

我之前有去過漁農署個到問過
佢個到有個農地再用計劃可以幫我租塊地出去
可惜係有人反對
原因一:租金太少  二:一堆人意見不一  三:多一事不如少一事,反正都丟空多年,交的地租地稅亦唔多

所以我只能自己去種(因為呢個方案係最唔使煩到d長輩既),或者係直接搵人買左塊地

自己做農莊成本唔少呢...不過可以慢慢嚟
暫時我會去物色一下合商適既植物先移植過去
有小小成績先一步步去做

地契上寫可以起一層既小房屋用以放農具之類的用途,間屋起幾大都有規定架
不過搵人起間磚仔屋都好似要請規劃師...
回復

襲人 發表於 2008-4-2 01:58:01 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-4-1 23:55 發表

如果太偏遠附近又無乜人, 又無農地紅字牌, 真係要詳細考慮, 例如投資同回報等等, 如果無水源即使自己種野都幾麻煩

其實附近仲有人居住架,就係旁邊
水源係一個大問題,因為一直無人理
所以無人知仲有無水到
不過附近有人住都應該有辦法攞到水^^"

投資同回報我都唔敢諗得太好
原因係我唔係住附近
而資金唔多暫時唔可以"做大佢"
不過"小種怡情"暫時都ok的
唔太貪心都應該有少少收穫既
回復

PACO 發表於 2008-4-2 09:27:42 |顯示全部樓層
試吓將塊地好似康民處咁分開一小塊一小塊,以超低價係度出租比圜藝網嘅朋友(純粹比人體驗吓),睇吓可唔可行?
回復

襲人 發表於 2008-4-2 10:25:56 |顯示全部樓層
呢個方法要問下其他人比唔比先得
不過分細細塊租出去使唔使預備D咩?
康文署個D又有無訂明合約呢?例如講明一次租幾耐同埋佢地管唔管你種咩又有無人淋水幫你架?
如果搵唔到人日日去淋水....會唔會變左粗獷式農業架
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-2 18:04:20 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-1 18:20 發表
開農莊,但不要掛羊頭賣狗肉的(e.g.bbq!),要攪d料理農務工作坊!

但係我鍾意 bbq por~ , 仲想養d小動物tim......
回復

cuiyao 發表於 2008-4-2 21:19:35 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-2 10:25 發表
呢個方法要問下其他人比唔比先得
不過分細細塊租出去使唔使預備D咩?
康文署個D又有無訂明合約呢?例如講明一次租幾耐同埋佢地管唔管你種咩又有無人淋水幫你架?
如果搵唔到人日日去淋水....會唔會變左粗獷式農業架 ...

粗獷式農業呢個名詞好好笑,好似好wild0甘,令我聯想到有0的水牛0係度懶洋洋,又有0的犀牛0係度亂0甘跑...

說認真的,現代農夫果真不易為啊,就算有了農地,還有一大堆土地行政的事要處理,未見官已先打三十大板。所以,我很佩服你沒有把農地賣掉。

昨天晚上我在想,在未能夠建一間靚靚屋仔之前,唯有種種有機菜寓娛樂於回本。為了增加高興指數,不如開一個 BLOG 記錄那些種菜耕田的日子,建立一個有機菜品牌 -- 告訴世人一個有血有汗的品牌的故事!!(<--連自己都覺得好誇) 若然有點成績,有沒有可能向銀行做按揭,嘗試借一筆錢再謀發展? 又,耕田的人能申請中小企貸款嗎? 再不然的話,能不能與一些 NGO 合作,搞搞時下非常流行的社會企業(有機菜 CROSSOVER 社會企業,包你有 NOISE )。

愈講愈黐線,都係眠一眠先。希望你不要介意我的天馬行空。

回復

襲人 發表於 2008-4-2 23:37:22 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-2 21:19 發表

粗獷式農業呢個名詞好好笑,好似好wild0甘,令我聯想到有0的水牛0係度懶洋洋,又有0的犀牛0係度亂0甘跑...

說認真的,現代農夫果真不易為啊,就算有了農地,還有一大堆土地行政的事要處理,未見官已先打三十大板。所以, ...

粗獷式農業呢個名詞係响讀中學地理個到學返嚟架,係講d非洲人用火燒左d樹丫植物咁用個塊地去種農作物,d農作物放係到等收成,收完再去第二塊地到又燒過

以我所以農地只要改用途應該唔使再去申請架,不過拉喉引水要搞搞咁囉....
其實塊地仲係到主因係....賣唔去
不過而家農地愈嚟愈少既情況下好似矜貴左

cuiyao兄既意見我都係向呢個方向諗,不過我只係諗到寓娛樂於回本
無cuiyao兄咁有遠見呢
回復

襲人 發表於 2008-4-2 23:39:10 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-2 18:04 發表

但係我鍾意 bbq por~ , 仲想養d小動物tim......

你令我諗起一隻game.....

牧場物語!!!~~~~
回復

cross 發表於 2008-4-3 00:30:51 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-2 23:39 發表

你令我諗起一隻game.....

牧場物語!!!~~~~

呢隻game都幾耐下..
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-3 12:04:13 |顯示全部樓層
如果起間木屋/聲鐵屋駛咪入即?
回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 12:09:23 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-2 23:37 發表

粗獷式農業呢個名詞係响讀中學地理個到學返嚟架,係講d非洲人用火燒左d樹丫植物咁用個塊地去種農作物,d農作物放係到等收成,收完再去第二塊地到又燒過

以我所以農地只要改用途應該唔使再去申請架,不過拉喉引水 ...

係啊如果做番農業就唔駛轉用途.不過我就唔太清楚起屋仔(非住宅非商業用途)駛唔駛搵規劃師幫手。如果起間屋仔放農具,都要搵規劃師幫手,都幾唔抵啊。

又,起屋唔搵則師,自己起得唔得0架? 印象中我聽過一班「環保人士」,自己用爛木起0左間屋出0黎啊。

同埋,查實你叫我cuiyao妹就可以0架喇...

回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 12:21:20 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-3 12:04 發表
如果起間木屋/聲鐵屋駛咪入即?

我都好疑惑啊。0甘如果自己起屋.自己鬼畫符0甘畫個圖則出0黎.然後交俾屋宇署/地政署?
諗起都搞笑...

回復