有無人試過失去種花興趣?

作者: rose 發表于 2008-4-1 01:34:17
3137 18

前一陣子,因某些原因失去大部份種花興趣,最近養了灰鸚dough dough 更沒閒打理花花,想把花花送走,又怕興趣突然回來,況且花花都是我用了很多心机、時間及$$找回來/种的,有點不捨,正是食之無味,棄之可惜!:icon30
各位有無試過咁呀?
Exodus 發表於 2008-4-1 01:53:05 |顯示全部樓層
經常..而家都係架
種完某類植物過一排又會玩另一類植物或者迷上另一樣野
但通常半年至一年後就會對返以前鍾意既野有返興趣

但大前提係你唔鍾意佢地都唔好整死佢地
因為你肯定會後悔
回復

mandy 發表於 2008-4-1 03:08:41 |顯示全部樓層
我都試過,不過過左一段時間
見到d靚靚既花,又開始過
回復

sam 發表於 2008-4-1 07:52:28 |顯示全部樓層
又唔會完全失去種花興趣嘅!只係會對某樣嘢冇咁狂熱啫!
試過 '好瘋狂咁' 買蘭花,跟住又 '好瘋狂咁' 玩多肉,宜家加埋苦苣苔、AV............等等..................................
其他興趣就更加唔駛講啦.........好似:車、狗、魚(咸&淡水)、雀、上網..............等等...........
花去嘅心機、時間、$......都唔識計.......亦冇得計!

總之d癮耐唔耐就會復發.........而且全部都依舊維持緊!
種咗好多嘢+寵物+其他嘢(屋企、工作、朋友..........等等)=好唔得閒!
維有盡量分配d時間同精神啦!

(p.s.  如果真係想把花花送走,我唔介意全部收留晒! )講笑咋!
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-1 09:17:36 |顯示全部樓層
失去種花既地方就有......
慘絕人寰呀!
回復

cross 發表於 2008-4-1 09:22:35 |顯示全部樓層
我只係冇時間照顧
宜家交左我的「食蟲部」比小餘
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-1 09:29:20 |顯示全部樓層
就係當你失意既時候, 唔理唔理d花花, 但係佢地仲肯靜靜地陪著你, 忍耐你的冷淡, 有時還會開花逗你笑, 叫你捨不得它們~
回復

cross 發表於 2008-4-1 09:30:51 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-1 09:29 發表
就係當你失意既時候, 唔理唔理d花花, 但係佢地仲肯靜靜地陪著你, 忍耐你的冷淡, 有時還會開花逗你笑, 叫你捨不得它們~

有你做主人真好
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 09:32:38 |顯示全部樓層
我試過呀,係情緒問題,工都辭埋.d花送得送,剩下的就由佢在露台失救致死呀.過左兩年多黑暗日子,決定要重新做人,又重新種花.而家半副心思放在花上,另一半就放在囡囡上!~
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-1 16:50:56 |顯示全部樓層

無地方係最慘

原帖由 蛀米虫 於 2008-4-1 09:17 發表
慘絕人寰呀!

其實點會無啦啦失去左興趣呢?
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-1 17:35:20 |顯示全部樓層
可能我係新手, 暫時未有呢個問題
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-1 17:43:18 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-1 16:50 發表

其實點會無啦啦失去左興趣呢?

對事物失去興趣呀? 我估多數係情緒唔係幾振奮所致 通常會連其它野都會提不起興趣或精神去做,好危險.
一係或者呢種活動令當時人聯想,釣起一些唔愉快的心情. 所以逃避面對.
回復

dryfish 發表於 2008-4-1 17:55:54 |顯示全部樓層
失去種花興趣?
有呀!特別係見到D花死下死下個時...
仲有買左好多花番屋企個時...
個時就會同自己講:"咩事呀?又買咁多番黎...."
回復

rose 發表於 2008-4-1 19:01:58 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-1 17:43 發表

對事物失去興趣呀? 我估多數係情緒唔係幾振奮所致 通常會連其它野都會提不起興趣或精神去做,好危險.
一係或者呢種活動令當時人聯想,釣起一些唔愉快的心情. 所以逃避面對. ...

You,re right!
回復

chuping 發表於 2008-4-1 19:43:55 |顯示全部樓層
無試過完全失去興趣, 只是興趣輪流轉!
回復

aj~kiss 發表於 2008-4-2 13:17:16 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-1 09:17 發表
慘絕人寰呀!

me too
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-4-2 14:10:51 |顯示全部樓層

我都有試過失去種花興趣

有一陣子,因為太忙啦﹗每每回家後都很疲憊。
要常常照顧花兒實在感到很大壓力 (當時家裡種了約200棵植物)。
之後不澆水,不施肥,由得它們自生自滅
直到死餘1/3才再的起心肝再種。
但死了一些自己喜愛的品種,買番都不容易。
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-2 15:18:18 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-4-1 22:33 發表
因為太有興趣而失去興趣

因愛成恨?
回復

芝士波 發表於 2008-4-2 16:15:48 |顯示全部樓層
其實種花同養魚..都會有大會有咁既感覺..
我係魚網睇到哩段文章..覺得唔錯..

(轉貼)
養魚心
見到間唔中有魚友話養魚的熱情淡下了,決絕地去交易廣場賣魚賣缸離場亦偶有所聞,所以在此分享下自已的一些觀點。

其實水族的心態有好大空間,簡單地可分為 hobbyist 和 appreciation/lifestyle user 兩個方向,hobbyist 可以狂熱情度來細分,而 appreciation/life style user 則可以 informed 和 uninformed 來細分,這個方法其實適用於不同的玩意,如 車, Hifi, 相機,傢私,紅酒等等!

從 hobbyist 的角度,水族和其他的 hobby 一樣,是會追的,外人看我們是顛狂,但我們卻是樂在其中。追的動力是 passion, 所以有人熱情奔放,有人細水長流,但當 passion 減退時,便是追的過程中剩下的回憶,感情,或是那一份經年纍月的「因循」。這是最容易出現意興蘭姍的感覺,這些情況其實放諸很多 hobby 也會出現,無須見怪或煩惱。

我想提出的是,水族和其他玩意一樣,除了 hobbyist 角度,還有 life style 角度的,所以離場不是理所當然的,其實大家可以將它變成生活情趣的一部份,appreciate 一個美麗,活潑的魚缸帶給自已和家人的樂趣。不用多方擴建,不一定買貴器材和魚,反而覑眼於個人和家人的喜好,密度不要太高,多一點修飾令個缸成為家居設計的一部份,令不熱衷於水族的家人也引以為傲,令不懂水族但明白優質生活和品味的訪客嘆為觀止!

所謂 lifestyle 水族,可以簡單地形容為高效率小維護,高穩定小改動,多在家中睇魚小在魚街/店賴死,和可融入家庭生活和受家人所喜悅的 setup. 說是 setup 因為當中包括了魚缸和一切附帶的活動和工作。

其實玩了水族一段時間後,摸心自問,如不計罕有度,市場價值,挑戰性等,你會鐘意邊D魚?邊 D 魚值得玩邊 D 魚唔值得玩?其實這些會是十分個人的,放棄「追」而取「個人」是由 hobby 轉到 lifestyle 的重要一步。慢慢我們便可結合個人喜好,質量,生活而將水族演變成 lifestyle, 或 lifestyle 的一部份!水族是一門美麗的玩藝,但因起步的 learning curve 頗難克服,所以純 lifestyle 的 users 會非常難克服這階段的問題。因為有 hobbyist 底,我們的「取捨」便比純 life style users 更合理,更低風險,更高效率和識得避重就輕。

希望各位感到熱情不再的魚友能善用自已在水族上的知識和經驗,為自已和家人的生活更添姿彩,放下 hobbyist 的包袱,成為一個懂得 appreciate 的 INFORMED, CAPABLE lifestyle 水族「用家」!
回復