太平二號虫卵其享--以元朗西鐵站交收為主

作者: faylo 發表于 2012-3-4 12:28:52
14761 113

本人發起太平二號虫卵其享計劃,據調查所得,約1000虫卵費用由RMB130-RMB300,運費(到港)另計,若元朗友或西鐵沿線農友可以元朗西鐵站交收,希望分成8-10份,所有費用共同承擔,有興趣請簽名作實: (註:本人對養/繁殖丘引全無經驗,旨在大家一齋玩下),集齋8人先開始訂購
1. faylo
羅孖媽 發表於 2012-3-4 12:47:54 |顯示全部樓層
本人發起太平二號虫卵其享計劃,據調查所得,約1000虫卵費用由RMB130-RMB300,運費(到港)另計,若元朗友或西鐵沿線農友可以元朗西鐵站交收,希望分成8-10份,所有費用共同承擔,有興趣請簽名作實: (註:本人對養/繁殖丘引全無經驗,旨在大家一齋玩下),集齋8人先開始訂購
1. faylo
2. 羅孖媽

回復

Viennas 發表於 2012-3-4 14:35:55 |顯示全部樓層
1. faylo
2. 羅孖媽
3 viennas
我都未試過架

回復

happyjoyjoy 發表於 2012-3-4 17:01:03 |顯示全部樓層
用黎做咩?

虫卵............>成為丘引................>廚餘/堆肥...................>肥料  發表於 2012-3-4 17:15
回復

happyjoyjoy 發表於 2012-3-4 17:47:25 |顯示全部樓層
happyjoyjoy 發表於 2012-3-4 17:01
用黎做咩?

Thx! Faylo
回復

sasock 發表於 2012-3-4 22:05:03 |顯示全部樓層
1. faylo
2. 羅孖媽
3. viennas
4. sasock
回復

Sidney 發表於 2012-3-4 22:16:42 |顯示全部樓層
唉吔, 我訂咗啦, 星期二到貨, 早知唔訂住啦!
回復

monstergary 發表於 2012-3-5 00:00:07 |顯示全部樓層
1. faylo
2. 羅孖媽
3. viennas
4. sasock
5. MonsterGary (諗住撤落田就算 )

撤落田 啲堆肥蚯蚓餓死 90%,你不如慳返啲 $$$ 買肥料好過啦~  發表於 2012-3-8 10:59
撤落田得吾得架?  發表於 2012-3-5 09:19
回復

faylo 發表於 2012-3-5 11:42:01 |顯示全部樓層
多謝羅孖媽努力, 以現價計, 約1200虫卵連運費也不用HKD 300, 所以我們會在這星期內訂貨,希望在星期五有貨到港,各農友有訂快手,

唔洗客氣 ^^  發表於 2012-3-5 12:01
回復

henman 發表於 2012-3-5 12:48:25 |顯示全部樓層
外來品種, 唔建議撤落田
唔知會對本土生態有乜影響...

我都係咁諗...我係天台養...唔會比佢走落泥....  發表於 2012-3-6 10:48
回復

faylo 發表於 2012-3-5 14:06:11 |顯示全部樓層
i just check from website, and i cant find information on 太平二號對本土生態有乜影響, presumably, it is safe, but to me, i wont try that, better just keep it for composite purpose
回復

Lingling64 發表於 2012-3-5 18:28:04 |顯示全部樓層
1. faylo
2. 羅孖媽
3. viennas
4. sasock
6Lingling64(thx)
回復

cklife 發表於 2012-3-6 10:45:20 |顯示全部樓層

1. faylo
2. 羅孖媽
3. viennas
4. sasock
7CKlife(我會坐西鐵過去交收)

(令我想起農業版既發豆苗比賽添....一齊玩好熱鬧好開心架)
回復

Lingling64 發表於 2012-3-6 11:11:04 |顯示全部樓層

1. faylo
2. 羅孖媽
3. viennas
4. sasock
7CKlife(我會坐西鐵過去交收)
8Lingling64

(令我想起農業版既發豆苗比賽添....一齊玩好熱鬧好開心架)

u are always welcome to join the project  發表於 2012-3-6 14:22
回復

cklife 發表於 2012-3-6 11:24:03 |顯示全部樓層

找到一些資料...這個蚯蚓養殖箱或許可以作為參考,自製養殖箱...
http://www.360doc.com/content/11/0303/10/2016686_97679481.shtml<--兩個箱叠埋

http://www.huatan.net/bbs/read-htm-tid-302568.html<---三層透明衣箱(拉櫃桶果種)

http://www.tianya.cn/techforum/content/157/528384.shtml<-----這是用兩個圓形小水桶做的,好像很方便。

這是農友自己DIY的...看起來好像很簡單....自制蚯蚓制肥箱

另一個...這個視頻,可以給大家一個既念....但個人覺得收集後既蚯蚓糞應該進行滅菌和滅虫程序
http://www.youtube.com/watch?v=j5CJAnJOb2w&feature=autoplay&list=LL3p-U5lutXczLIsSfMUzM1A&lf=mh_lolz&playnext=12

喜愛的食物︰
蔬菜、蔬果皮(柑橘類除外)、茶葉渣、咖啡渣、蛋殼、食物殘渣(麵包、飯等)、紙(報紙、餐紙巾等)、豆渣(分解會產生熱力,要限量使用,以免傷害蚯蚓)、樹葉。
不吃的食物︰
酸性食物、油膩食物、有鹽分食物、濃味食物、堅硬食物、腐壞食物。橙皮、煲湯骨、即食(薯片、芝士波波等)、預先調味(午餐肉等)。

養蚯蚓的基質(含40%水量為佳),可以是乾草、椰纖、泥土、塘泥、泥炭苔、癈紙(撕碎浸泡後瀝乾)。

蚯引糞的處理︰
先把廚餘變成的堆肥薄薄攤開成小沙丘,蚯蚓怕光,會躲到底下,大約半小時後,便會集中在中間的底盤。由於是外來品種,所以五百克堆肥灌一公升剛燒滾的熱水,浸足五分鐘,把堆肥裡的蚯蚓和蚯蚓蛋殺死。

蚯蚓糞的使用︰

• 在蚯蚓箱下打洞並墊上盤子,會有一些液體滲出,這是蚯蚓分泌的體液,也是非常好的有機肥和生物農藥。用1:100的比例將液體稀釋澆花,花草會生長得非常繁茂,且不生病虫害。
  • 在花盆中按蚯蚓糞1:園土3的比例,拌入蚯蚓糞後種花,1-2年內不需追施任何肥料,也無需集翻盆換土。或每2-3個月在盆土表面輕輕拌入1-2杯(約2兩)蚯蚓糞。
  • 每個蔬菜坑放半杯蚯蚓糞或1-2個月施一次(每棵半炋或每尺1杯)
  • 作為配方營養土,一般按1份蚯蚓糞:3份土壤的混合比例使用。
  • 新栽垃成新移植的樹木、灌木,可按1份蚯蚓糞:3份園土的比例混合遍施洞內,再把植物植入坑內,覆土澆水即可。
  • 困實、花或生病盆栽植物,把1份蚯蚓糞浸泡在3份水中保持24小時以上制成混合物,施於植物、果實或花的表面。
  • 魚、蝦飼料︰可按總飼料量的5%-30%添加蚯蚓糞。

回復

Viennas 發表於 2012-3-6 13:46:57 |顯示全部樓層
有冇人知道要點滅菌和滅虫??

另外,蚯蚓需要空氣先可以生存,但看過很多人的blog都說會有其他昆蟲/小飛飛由養殖箱的洞進入搶食
我之前試過麻布袋堆肥,麻布袋個咁細嘅洞都有好多昆蟲成功入到去
大家有冇兩全其美的方法?
用bokashi的醃菜來養行不行?

bokashi 可以啲,但因為是酸性,不可以全部是新鮮 bokashi,同埋要俾佢地有地方避  發表於 2012-3-9 05:57
回復

羅孖媽 發表於 2012-3-6 14:06:10 |顯示全部樓層
我都有唸過喱個問題 我買到蚯蚓都會放部份入泥,打算放少少菜頭菜尾比蚯蚓食,我唸著係泥嘅表面早晚噴辣椒+蒜頭水,唔知可唔可行 打算下星期試吓咁種菜心
回復

八王爺 發表於 2012-3-6 14:22:50 |顯示全部樓層
養蚯蚓 ..... 你地得架喇!

worm player, do u want to join?keke  發表於 2012-3-6 14:26
回復

faylo 發表於 2012-3-6 14:26:12 |顯示全部樓層
earthworm doesnt like chilly water
回復

cklife 發表於 2012-3-6 18:17:43 |顯示全部樓層
Viennas 發表於 2012-3-6 13:46
有冇人知道要點滅菌和滅虫??

另外,蚯蚓需要空氣先可以生存,但看過很多人的blog都說會有其他昆蟲/小飛飛 ...

之前嘉道理農場攪既養蚯蚓活動,我曾經係佢度見過佢教點將收集好既蚯蚓糞處理,所以我先會有依個概念。
但我今日搵左好耐,搵唔番佢講點處理果版......希望佢無DEL度啦...我會繼續努力去搵...

至於小虫,我諗我會用虫網封左D洞洞囉....

我打算養係廚房....天台夏天太熱,怕會熱死佢...不過我都打定輸數,我養咩寵物都死既...
唉...殺孽太重喇...
回復