太平二號虫卵其享--以元朗西鐵站交收為主

作者: faylo 發表于 2012-3-4 12:28:52
14724 113
孖吉 發表於 2012-3-9 05:49:12 |顯示全部樓層

cklife  一個三口之家一天所產生的1至2公斤生活垃圾,用50至100條蚯蚓就能將其全部“消耗”,產生的蚓糞還可作花肥。<--我懷疑我會把它餓死。  發表於 前天 17:16

應該冇乜可能啵,1公斤蚯蚓在 "非常理想環境之下" 每日可以處理1公斤垃圾,但係一公斤蚯蚓有成千條咖,50條相差太遠喇 而且食物大約要1-2星期腐化,所以你打算每日俾1公斤食物佢地,你個箱至少要可以裝到8-10公斤不同階段食物,而蚯蚓係唔鐘意太深、太擠迫環境o既 ...

另外接BB回來前亦要注意,請先準備食物在箱內腐化三四日才接蚯蚓BB回來,太新鮮食物唔啱BB食咖~

=======================
cklife  吓...放三四日呀...即係依家要埋定D垃圾入泥?死喇...比乜佢食好呢....  發表於 2 分鐘前
你有冇落啲堆肥做菌種咖?落啲堆肥啦

cklife  無玩堆肥喇..開桶時隣居投訴喔....依家係屋企浸緊廚餘酵素,同浸緊提子酒,諗住用D渣囉...D過期小麥草種子唔發芽,諗住埋落泥吽下佢囉...  發表於 4 分鐘前
廚餘酵素(醋)就唔好喇,會溶咗啲蚯蚓BB咖,酒都唔好呀。有冇豆渣呀?豆渣好快發酵,但係要好小心用,要薄薄零散咁洒响面,唔好俾佢聚埋,因為豆渣會發熱對BB有危險。

另外,蚯蚓食紙咖,重好鍾意响 瓦通紙 產卵,你準備埋啲 陳年瓦通紙(新的怕有殺蟲水) 俾佢地食吖~

cklife  用過既紙巾得唔得架...我屋企好多...豆渣無呀..我連渣都食埋...瓦通紙好似有,去拆一個紙箱比佢地食啦..  發表於 1 分鐘前
得咖,不過紙巾漂過,唔好俾咁多。蚯蚓唔怕核凸咖,你果D "有料包雲吞" 佢唔會投訴咖 XDDDDD 俾啲蕉皮佢啦,冰一冰啲蕉皮,拎出嚟放半日己經變黑,加啲堆肥(或者表土),兩日就己經起毛 ...

Lingling64  去youtube看片 Diy Wormery Part1 看怎樣造一個蚯蚓箱和放什麼材料 或者打wormfarm /worm bin  發表於 3 分鐘前
youtube 呢個作者好似係新手第一次養咋,好多嘢都唔完善。唔可以好似佢咁啲窿開咁低咖,夜晚啲蚯蚓會爬哂出嚟!就算有不織布封住,啲昆蟲自己入唔到去都可以穿過不織布生蛋咖 >.<"

去youtube看片 Diy Wormery Part1 看怎樣造一個蚯蚓箱和放什麼材料 或者打wormfarm /worm bin  發表於 2012-3-9 11:23
我老公中意食香蕉喎...一陣去買蕉先..  發表於 2012-3-9 11:19
用過既紙巾得唔得架...我屋企好多...豆渣無呀..我連渣都食埋...瓦通紙好似有,去拆一個紙箱比佢地食啦..  發表於 2012-3-9 10:24
無玩堆肥喇..開桶時隣居投訴喔....依家係屋企浸緊廚餘酵素,同浸緊提子酒,諗住用D渣囉...D過期小麥草種子唔發芽,諗住埋落泥吽下佢囉...  發表於 2012-3-9 09:48
吓...放三四日呀...即係依家要埋定D垃圾入泥?死喇...比乜佢食好呢....  發表於 2012-3-9 09:19
回復

chutou 發表於 2012-3-9 11:07:02 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-8 16:51
蚯蚓都玩?

HT, 係呀
有無興趣呢 ? 一齊玩啦
回復

ht333147 發表於 2012-3-9 12:07:55 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2012-3-9 11:07
HT, 係呀
有無興趣呢 ? 一齊玩啦

太高科技唔合我

養蟲仔都高科技?XD  發表於 2012-3-9 12:13
回復

ht333147 發表於 2012-3-9 12:32:04 |顯示全部樓層

孖吉  養蟲仔都高科技?XD

對我些由得D花自已照顧自已的人來說, 非常技
回復

Lingling64 發表於 2012-3-9 12:43:30 |顯示全部樓層
 去youtube看片 Diy Wormery Part1 看怎樣造一個蚯蚓箱和放什麼材料 或者打wormfarm /worm bin  發表於 1 小時前

THX  發表於 2012-3-9 14:33
回復

chutou 發表於 2012-3-9 13:01:39 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-9 12:32
孖吉  養蟲仔都高科技?XD

對我些由得D花自已照顧自已的人來說, 非常技

試下玩啦
回復

fleurhm 發表於 2012-3-9 22:04:47 |顯示全部樓層
我都想分一份,不過唔識點簽名
回復

孖吉 發表於 2012-3-10 23:02:44 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-3-8 20:58
回覆︰[孖吉  蚯蚓一向係用來養蛙的飼料 T.T]

又好似係喎...

可能呢樣嘢你有用,係我兩年前初養蚯蚓時寫的劣作,用來計算家中最常出現的廚餘  蔬菜--生果皮--紙  三者的理想混合比例以達到最佳發酵狀況,可保特蚯蚓箱環境健康 ( 猷丑了 )

控制廚餘堆肥的碳氮比例
回復

faylo 發表於 2012-3-10 23:10:52 |顯示全部樓層
interesting information
回復

cowcowpop 發表於 2012-3-10 23:30:12 |顯示全部樓層
fleurhm 發表於 2012-3-9 22:04
我都想分一份,不過唔識點簽名

copy, put your name at last position and re-post = OK
回復

fleurhm 發表於 2012-3-10 23:40:59 |顯示全部樓層
本人發起太平二號虫卵其享計劃,據調查所得,約1000虫卵費用由RMB130-RMB300,運費(到港)另計,若元朗友或西鐵沿線農友可以元朗西鐵站交收,希望分成8-10份,所有費用共同承擔,有興趣請簽名作實: (註:本人對養/繁殖丘引全無經驗,旨在大家一齋玩下),集齋8人先開始訂購
1. faylo
2. 羅孖媽
3. viennas
4. sasock
5. MonsterGary (諗住撤落田就算 )
6Lingling64(thx)
7CKlife(我會坐西鐵過去交收)
8Lingling64
9 fleurhm

Thank you, cowcowpop
回復

squarehead 發表於 2012-3-11 16:20:11 |顯示全部樓層
請問還有名額嗎?
回復

faylo 發表於 2012-3-12 11:44:03 |顯示全部樓層
太平二號虫卵其享計劃截止,fleurhm, squarehead 也有一份

星期六(17/2 )1:15西鐵站交收,請各位回覆羅孖媽
回復

faylo 發表於 2012-3-12 12:09:00 |顯示全部樓層
太平二號虫卵其享計劃,相信我們這九人都是初哥,大家至在happy 下,
虫卵已收,是混合在基料內,每粒虫卵約1mm大小半透明,基料是半乾濕,約500克重,所以我們祇能隨意分為十份,並不可能很數多少虫卵(其實據資料指出,每虫卵可fu 出3-8條蚯蚓,衹要有幾十虫卵便可fu 出過百蚯蚓,對我們這班初哥巳是大數目了)
而羅孖媽家有小孩,她能抽時間在星期六交收己難能可貴,希望大家能盡量配合,若真不能到取,我們才另想辨法,
慨是其享計劃,我和羅孖媽絕不會賺取一分一毫,當然也不希望倒貼,故本人提議仍以8份錢計,但分十份虫卵,扣除一切未能預見開支外,餘下全捐給hkplants,以多謝hkplants 給我們一個平台交流及合作,我們會在此公佈詳細數目.
據本人現時資料,以8份錢計,每份不多於35元

註:因這措施是其後附加,若上述九位朋友不同意以上做法,可選擇退出其享計劃,)
回復

chutou 發表於 2012-3-12 12:29:20 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-3-12 12:09
太平二號虫卵其享計劃,相信我們這九人都是初哥,大家至在happy 下,
虫卵已收,是混合在基料內,每粒虫卵約1mm ...

faylo,

唔知有無預我呢? 之前只是和你 pm 傾, 後來你無覆我得唔得
如果預埋我, 但今星期六唔得閒拎, 所以要改第日
回復

faylo 發表於 2012-3-12 13:26:28 |顯示全部樓層
其實我從來未處理過這種其享計劃,有很多小節未能考慮及顅及,例如:如何交收,計價等
若有處理不當,請各位體諒,總言而之,係確保沒有人以此牟利及大家一齊happy 下
回復

chutou 發表於 2012-3-12 14:00:30 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-3-12 13:26
其實我從來未處理過這種其享計劃,有很多小節未能考慮及顅及,例如:如何交收,計價等
若有處理不當,請各位體諒 ...

無唔題架~~最緊要坦白

搞團購就係會麻煩d, 有你幫手要多謝添
不過怕大家誤會傷左和氣咋
坦白d會少左d 誤會麻煩姐
如你無預我咪自己再諗辨法羅, 我又唔怪你既  ^^
最仲要係 happy planting

其實禾自己都有整bokashi 餘廚, 不過又想學你地玩下虫仔姐
有無都無所謂架

請留意短信  發表於 2012-3-12 14:26
回復

faylo 發表於 2012-3-13 10:41:07 |顯示全部樓層

太平二號虫卵共享改用郵寄,請各位 發消息給羅孖媽 about your home address,交收以 mailing, 每份是30元,共11份

sasock: 我已經有入數戶口資料了。  發表於 2012-3-14 17:24
我已將地址發消息給羅孖媽,但我現在都沒有收到入數的戶口資料。  發表於 2012-3-14 08:30
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-14 16:21:25 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-3-13 10:41
太平二號虫卵共享改用郵寄,請各位 發消息給羅孖媽 about your home address,交收以 mailing, 每份是30元,共 ...

花友 CkLife 叫我代言,她這幾天有好緊要的事,沒法跟你聯絡,她說她過幾日事情好一點,會主動找你交收.

ok  發表於 2012-3-14 19:30
回復

faylo 發表於 2012-3-14 20:01:44 |顯示全部樓層
Gary Leung ,Chutou,CK Chou...........earthworm egg send out at 4pm

謝謝 faylo & 羅孖媽啦~~  發表於 2012-3-14 20:39
回復