太平二號虫卵其享--以元朗西鐵站交收為主

作者: faylo 發表于 2012-3-4 12:28:52
14749 113
Sidney 發表於 2012-3-6 18:36:20 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-3-6 11:24
找到一些資料...這個蚯蚓養殖箱或許可以作為參考,自製養殖箱...
http://www.360doc.com/content/11/0303/1 ...

好有用的資料,謝謝!
回復

cklife 發表於 2012-3-6 19:10:39 |顯示全部樓層
在網上找過資料, 原來太平二號是赤子愛胜的其中一個品種,之前嘉道理農場做試驗的就是赤子愛胜。
所以將它的資料加到15樓的資料中去了,滅虫蛋的方法找到了,一拼加到十五樓去了。
回復

Sidney 發表於 2012-3-6 22:33:25 |顯示全部樓層
faylo 兄,

朋友已幫我淘寶淘了2400粒蚯蚓卵, 明天由珠海到港, 運輸唔肯送住宅, 我叫佢送去我朋友公司(於上水), 連運費320人仔, 約$400港幣。我聽晚收工去攞。

有無興趣要一半(約1200粒), 另外, 西鐵線農友有無代表方便到上水取?

如羅孖媽已訂就算了!

^^我實在太快手了,昨天巳訂了蚯蚓 估明天或後天 faylo 可到手了  發表於 2012-3-6 23:05
我諗...Sidney你同faylo傾啦..你係度問有無西鐵線農友去上水取,會攪混亂左以為係faylo果張單架...我開頭都誤會左...以為你地係同一張單..  發表於 2012-3-6 23:05
回復

Sidney 發表於 2012-3-6 23:08:24 |顯示全部樓層
Oh sorry, 我係諗住如果羅孖媽未訂,就分給西鐵之友,訂了就無嘢了!
回復

faylo 發表於 2012-3-7 14:42:13 |顯示全部樓層
各位農友,太平二號虫卵其享計劃截止, 共分8份
回復

cklife 發表於 2012-3-7 16:31:47 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-3-7 14:42
各位農友,太平二號虫卵其享計劃截止, 共分8份

計下數先...

1000粒除8=125粒
當佢1粒有3條︰125X3=375條  計夠佢400條好喇..

網上搵到既資料咁寫︰
用長 60 釐米、寬 40 釐米、高 20 釐米麗養殖箱養殖,每個箱內投放赤子愛勝蚓(太平 2 號或北星 2 號) 2 000條左右。在溫度 20 ℃,濕度 75 %一 80 %和飼料的條件充足時,經過 5 個月的養殖,即可增至 18 000條左右。
蚓床一定通氣良好,相對濕度控制在56—60%之間,在這種條件下,卵繭孵化15—20天便可出幼蚓,孵化率達95%以上。

咁係咪搵個細細地盒仔就可以夠養第一水呀?<---即係孵蛋...

回復

faylo 發表於 2012-3-7 16:53:04 |顯示全部樓層
i told law ma ma, she better read some cook book and how to use 太平 2 號 to make a nice dish
回復

faylo 發表於 2012-3-7 16:54:29 |顯示全部樓層
產量高,適合高密度養殖,在26 -30℃ 氣溫中每條蚯蚓年累計可繁殖1200—30000條左右,每立方公尺飼料投種10000條,通過2個月飼養後,月可產蚯蚓60公斤
回復

faylo 發表於 2012-3-7 16:55:42 |顯示全部樓層
ck, u also think think how to make good use of this 60kg 太平 2 號, bake. roast. grill, stew, steam, deep fried....kaka

一個三口之家一天所產生的1至2公斤生活垃圾,用50至100條蚯蚓就能將其全部“消耗”,產生的蚓糞還可作花肥。<--我懷疑我會把它餓死。  發表於 2012-3-7 17:16
我無乜信心養得生囉...我養龜都死架...  發表於 2012-3-7 17:01
回復

cklife 發表於 2012-3-7 17:49:22 |顯示全部樓層
好有趣...在蚯蚓箱裡養青蛙...
蚯蚓箱里的饰纹姬蛙
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-7 19:14:48 |顯示全部樓層
d婆仔可能唔知你地仲咩~可能來排埋一份, 以為有野派~

好得人驚...一床都係...  發表於 2012-3-8 09:13
婆仔林野,從來難以理解,當佢地發現一床都糸太平二號,咁就.................hehe  發表於 2012-3-7 20:32
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-8 00:59:48 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-3-7 19:14
d婆仔可能唔知你地仲咩~可能來排埋一份, 以為有野派~

可能婆仔話你地養個d幼蚓, 係唔係養大來補身ga?
回復

羅孖媽 發表於 2012-3-8 09:09:09 |顯示全部樓層
用嚟大量吽肥泥

我想要減少廚餘...我住村屋要自己掉垃圾,我好討厭掉垃圾...  發表於 2012-3-8 09:15
回復

faylo 發表於 2012-3-8 09:45:07 |顯示全部樓層
六、注意事頂:
a.蚯蚓於土中對植物根系無害。
b.完全消化後之蚓糞PH值在6.8~7.0之間。
c.過量使用蚓糞肥亦有可能產生肥害,主要關鍵為蚯蚓的​食物成份。
d.蚯蚓的成長期為2.5至4個月,視環境與氣候而定。​成熟後之蚯蚓每週下1~2顆蛋、每顆蛋孵出1~3隻小蚯​蚓。
新鮮的蚓卵為草綠色、轉變為褐色時即表示蚯蚓寶寶要出現​了

『轉變為褐色時即表示蚯蚓寶寶要出現​了』,多謝你的資料,而家我不斷留意深色的卵!  發表於 2012-3-8 23:01
回復

孖吉 發表於 2012-3-8 10:53:06 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-3-7 17:49
好有趣...在蚯蚓箱裡養青蛙...
蚯蚓箱里的饰纹姬蛙

我開唔到你條 link 呀!

蚯蚓箱咁潮濕,又有咁多烏蠅仔食,真係好適合青蛙生存咖。不過就係担心佢會食埋蚯蚓囉 ... 雖然佢地未必可以食光蚯蚓,因為一個响泥面,一個响泥入面。但係都有機會發生,事關呢種蚯蚓成日上泥面咖。

講開又講,我睇過呢度咁多人出帖回帖,我有一個印象係大家對蚯蚓捕食者的防範工作真係少到可憐。大多數人只係担心埋啲無關痛痒o既烏蠅仔問題 ... 其實如果有獵食者入咗去你個箱度開 buffet party 才是養蚯蚓者的最大惡夢 ...

睇外國網好多嘢都唔啱香港用,其實如果以香港咁溫暖,又咁稠密o既環境,又種嘢,又養蚯蚓,最容易有蜈蚣出沒。如果俾佢入咗去,又捉唔到,你又唔可以噴藥,最後只有 total lost。唔好以為你地個箱好穩陣呀 (要防埋幼蟲就90%都 fail 咖喇),所有有 gap 的箱都會俾佢地爬入去咖 ,包括大部份人以為係密封o既膠衣箱 - 香港買到的有扣膠衣箱 90% 個蓋都係有 gap 咖!

如果大家而家整緊 蚯蚓箱,希望你地可以諗清楚點設計啦~

睇完你o地咁講,我都諗緊自製個蚯蚓箱。  發表於 2012-3-8 13:14
回復

cklife 發表於 2012-3-8 12:16:51 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-3-8 10:53
我開唔到你條 link 呀!

蚯蚓箱咁潮濕,又有咁多烏蠅仔食,真係好適合青蛙生存咖。不過就係担心佢會食埋 ...

我開到喎...佢隻蛙幾靚架...
不過佢後來又養多一粒蝌蚪,粒蝌蚪大隻左後,隻舊蛙唔見左...佢懷疑比隻新蛙食左...隻新蛙大隻好多..

有問蚯蚓箱要加蓋,無光隻蛙會唔會死...樓主無答..
但另外有人搭嘴,話佢養果隻蛙既蚯蚓箱有加蓋,佢隻蛙無死到...

我諗同蛙既品種會有關係...或者真係有蛙能同蚯蚓共存...幫忙吃蚊虫都唔錯..

至於蚯蚓箱...我暫時既構想係花架上放花盆,係下面放水桶裝液體,個面用膠蓋住拮洞...之後會做一個不織布袋,將全個物體袋住佢封口。

我諗無乜野入到去喇掛,除非我放入去既廚餘有虫蛋...

蚯蚓一向係用來養蛙的飼料 T.T  發表於 2012-3-8 20:44
回復

Viennas 發表於 2012-3-8 13:23:09 |顯示全部樓層
死la,我附近好多蜈蚣架wor
將全個物體用不織布袋住佢封口似乎係唔錯gei辦法
蚯蚓箱我本來諗住用發保膠箱ja

廚餘有虫蛋 <-- 叮下佢先得唔得??
屋企人比我玩的條件是不可以有小飛或者小強
所以一定要諗盡方法...

收到蛋蛋時...唔算好多,可以先用細容器養住先,等養番半年都唔死,先再換容器啦..初初玩唔好投資咁多錢呀...分分鐘會死晒...  發表於 2012-3-8 16:57
回復

chutou 發表於 2012-3-8 15:32:50 |顯示全部樓層
哎呀, 遲左添
回復

ht333147 發表於 2012-3-8 16:51:15 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2012-3-8 15:32
哎呀, 遲左添

蚯蚓都玩?

捉虫  發表於 2012-3-8 20:15
回復

cklife 發表於 2012-3-8 20:58:52 |顯示全部樓層
回覆︰[孖吉  蚯蚓一向係用來養蛙的飼料 T.T]

又好似係喎...
回復