^^好有滿足感嘅diy 堆肥桶

作者: 羅孖媽 發表于 2012-3-4 11:10:10
10712 69
elevala 發表於 2013-2-25 11:38:28 |顯示全部樓層
noel_tt  你個D廚餘液可能放耐咗係個桶內, 所以變 深咗色. 我個D差不多日日清.

原來係咁... 呢排我又真係懶咗... 我隔一排先去睇睇佢哋...
其實,,我放咗佢哋响天台, 搵D人哋唔要既BANNER 蓋住免得佢哋曬得熱咗....

noel_tt  吽過的廚餘渣有白毛後, 就要開廚餘桶, 我自己放在 發膠箱中蓋上板, 比少少空氣佢.... 或者放在 發膠箱內2吋泥 + 吽過的廚餘渣 +5 吋泥

咁要吽佢大概幾耐度先用得架?
回復

Richjo 發表於 2013-2-25 18:32:58 |顯示全部樓層
哎呀, 乜完來要打開睇? 我冇喎, 以為係咁牛唔理佢便可...
打開會否有虫或好臭呢? 同埋, 冇發泡膠箱可以點? 只放板如何避免下雨淋濕? (放响屋企怕會有異味, 所以想放去田度牛)
回復

為食熊 發表於 2013-5-28 22:43:47 |顯示全部樓層
請問一下
可以擺邊d廚餘落去整堆肥?
係唔係一定只可以係植物性?

其實祇要吾糸大骨頭,同太多油,糸乜都得,動物糞便就吾建議,一則有殘留葯,二則可能有傳染病  發表於 2013-6-4 11:00
回復

ernestng 發表於 2013-5-29 22:09:52 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-3-5 18:18
勁呀! 仲係透明, 睇到晒入面情況~

但係睇到=太陽照到,菌會死的
回復

Richjo 發表於 2013-6-2 18:14:29 |顯示全部樓層
想問下個桶堆左4個月, 我有倒肥液出來溝稀施肥, 早幾日打開來睇, 嘩, 不得了, 好核突, 表面有D白色泡泡(當然仲加上有臭味), 入面係點我唔敢睇便蓋番蓋, 請問係咪應該要整出來下面一層泥, 上面又冚D泥來'牛'佢? 要'牛'到點先能夠放入田度做基肥? 定係我已經失敗左呢? 好多泡呀, 唔係毛, 係泡.同埋個桶好多飛虫嬲埋去, 請問現在要點做?

巳經可以做基肥,大約掘尺半琛,倒入去,埔約一尺泥,上面加些有機肥,再埔半尺泥,混合好,就成  發表於 2013-6-4 11:04
回復

為食熊 發表於 2013-6-2 18:28:47 |顯示全部樓層
勞煩各位解答一下63帖
回復

Richjo 發表於 2013-6-2 18:49:53 |顯示全部樓層
為食熊 發表於 2013-5-28 22:43
請問一下
可以擺邊d廚餘落去整堆肥?
係唔係一定只可以係植物性?

根據我理解, 唔一定係植物性, 也可以是肉和骨及任何廚餘, 要注意的是, 如餸渣有調味及油, 要先沖水瀝乾才入桶
回復

George409 發表於 2013-6-2 21:01:30 |顯示全部樓層
骨和蛋殼要吽好鬼耐,要唔要自己决定...打開桶正常唔會臭,有酸酸地味正常,又正常係無蟲嘅,有都會死晒,可能個桶有位比蟲走入去,如果桶野勁臭...唔好搞禁多丟鬼左去好過.信我我中過招,除非你想減肥...

我都唔捨得掉, 如果再响桶度吽, 唔知會否幾個月後可以用?  發表於 2013-6-8 12:32
咁大 side....做基肥 lah  發表於 2013-6-4 11:05
回復

poco 發表於 2013-6-12 17:00:57 |顯示全部樓層
同一方式再吽落去應該無咩改變.... 出泡+勁臭, 聽落似係水份無瀝走.  想要唔同嘅產物的話, 都係轉吓方式好.  另, 其實不必間中打開透氣的.  你放桶嘅位置係..?

早排聽rthk周x詳講, 無氧多水方式吽嘅液肥可以x30咁用.  最終應該除粗纖維外咩都會化晒. 特點就係勁臭....

如要不太惹蟲的完熟廚餘, 應該只有開放式堆肥做到, 但要好好空氣流通同足夠的量(1米立方+), 且過程中外層亦是有蟲蟻..  另一方法就做蚓糞.. 不在此論了.
回復

Richjo 發表於 2013-7-21 20:50:42 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-6-12 17:00
同一方式再吽落去應該無咩改變.... 出泡+勁臭, 聽落似係水份無瀝走.  想要唔同嘅產物的話, 都係轉吓方式好. ...

水份照計不會無瀝走, 因為我有攞廚餘液出來開水淋農作物, 轉方式可以如何轉呢? 我現在好唔願意打開桶蓋, 因怕唔知有咩驚人發現(如飛飛/勁臭等).
回復