=.="我棵蕃茄又出事﹗求教~ ~ ~

作者: 羅孖媽 發表于 2013-3-29 11:17:40
3218 18
=.="我棵蕃茄又出事﹗
上次D葉軟哂係因為缺水,但今次係落完幾日雨D葉又係軟哂﹗
今次睇過D泥全部都好濕,我可以點做?
我有好多蕃茄等收,唔制呀
2020 發表於 2013-3-30 10:06:17 |顯示全部樓層
盆底有開去水孔嗎?
就咁睇,好似無事呀,幾日雨又無太陽,想精神都難!
回復

Jack91266 發表於 2013-3-30 10:15:02 |顯示全部樓層
我係初哥,以前有種過番茄。但睇上去無問題吖。
回復

羅孖媽 發表於 2013-3-30 11:24:41 |顯示全部樓層
盆底有開去水孔的。
佢係d葉好軟無力 同條莖由綠色變咗啡色了
回復

paulpaul 發表於 2013-3-30 11:26:06 |顯示全部樓層
見你d泥好乾咁既
回復

羅孖媽 發表於 2013-3-30 12:23:39 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2013-3-30 11:26
見你d泥好乾咁既

唔係呀﹗d泥勁濕呀~
回復

m36252 發表於 2013-3-30 21:13:12 |顯示全部樓層
可能今次就係過濕.
我上網睇過, 蕃茄其實唔使咁多水. 有D文章講過, 一個星期淋一次水就差不多, 夏天水份蒸發得快, 就可以淋兩次. 種蕃茄, 控制多少水份好重要. 不能過濕, 也不能過干.

你邊到睇到一個星期淋一次水架?  發表於 2013-4-5 16:37
回復

ae86hkplants 發表於 2013-3-31 18:05:35 來自手機 |顯示全部樓層
你邊度睇蕃茄一星期淋一次水?
一棵健康既蕃茄吸水好快
泥面見乾就要即淋
一淋要淋透
回復

m36252 發表於 2013-3-31 21:50:03 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2013-3-31 18:05
你邊度睇蕃茄一星期淋一次水?
一棵健康既蕃茄吸水好快
泥面見乾就要即淋

我嚮呢個網址睇既.

http://www.ehow.com/info_7977911_can-overwater-tomato-plants.html
回復

ae86hkplants 發表於 2013-3-31 22:08:52 來自手機 |顯示全部樓層
你如果有睇清楚網頁,佢第二頁講大概係
一星期一至兩次,唔同季節又唔同
淋水要濕八吋,待面頭兩吋見乾先再澆
其實佢係種地,你係種盆
你盆底有排水孔去水
你澆透水後,泥土吸飽水後,多餘水份會流走
另外外國氣候同亞洲都唔同
根本唔可以跟佢同一個頻率淋水

你個盆比較大,種多一至兩棵會好d
總之你盆種就淋透水,泥面見乾先再淋
回復

m36252 發表於 2013-3-31 22:33:12 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2013-3-31 22:08
你如果有睇清楚網頁,佢第二頁講大概係
一星期一至兩次,唔同季節又唔同
淋水要濕八吋,待面頭兩吋見乾先再 ...

我唔係無留意到, 而係覺得全編, 最主旨應該係呢兩句.

Soil should be kept moist, but not flooded.

但樓主所講既, 係佢D泥好濕.  

就算樓主係用盤種, 都唔應該下下都淋透.

而我亦覺得, 蕃茄其實真係唔使咁濕.  保持濕濕地, 就可以.
回復

simon0263jp 發表於 2013-4-1 00:03:49 |顯示全部樓層
會否雨後 太陽太曬呢
回復

ae86hkplants 發表於 2013-4-1 08:41:04 來自手機 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2013-3-31 22:33
我唔係無留意到, 而係覺得全編, 最主旨應該係呢兩句.

Soil should be kept moist, but not flooded.

下下淋透,但要見乾先淋,呢個係基本原則
如果你盆蕃茄健康,盆大小適中,可以每日乾,
當然可以每天淋
如果盆大,兩天先見乾,就兩天先淋
盆細,半天見乾就半天淋
唔好似為外國網頁好可靠
好多都係業餘種植
回復

m36252 發表於 2013-4-1 09:21:31 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2013-4-1 08:41
下下淋透,但要見乾先淋,呢個係基本原則
如果你盆蕃茄健康,盆大小適中,可以每日乾,
當然可以每天淋

泥土係有保濕作用, 就算"表面"土壤有一吋半吋係干咗, 但下面既土壤都可能仲係濕潤. 下下都淋透晒d土壤, 對種物發展都唔係咁好. 呢d係唔需要外國網站, 作為一個種植既人, 都應該明白.

回復

ae86hkplants 發表於 2013-4-1 11:47:29 來自手機 |顯示全部樓層
Sorry, 我對種植理解同你唔同
回復

makkd 發表於 2013-4-2 01:03:47 來自手機 |顯示全部樓層
如果露天又無下雨的話,一星期淋一次我就聽收c都得。。。因我d習慣一天一次,夏天早晚一次,有規律的灌水時間也很重要
回復

m36252 發表於 2013-4-2 09:23:01 |顯示全部樓層
makkd 發表於 2013-4-2 01:03
如果露天又無下雨的話,一星期淋一次我就聽收c都得。。。因我d習慣一天一次,夏天早晚一次,有規律的灌水時 ...

我都覺得好怪, 點解個個只係集中睇"一星期淋一次水"?
其實, 我一早都講, 編文章既主旨, 其實係" 保持濕潤, 而唔係過濕 ".
人地種茄蕃, 好多時, 都會舖一層mulch (覆蓋物)落去, 等泥土既水份唔使蒸法得咁快. 亦可保持泥土既濕潤, 自然就淋少咗水啦.
回復

羅孖媽 發表於 2013-4-5 03:34:23 |顯示全部樓層
真相出來了﹗真係無問題呀﹗中好健康﹗去完澳門返嚟見到有兩隻己紅當當﹗打算明晚滾湯食埋兩隻自家蕃茄滾薯仔豆腐
附相同大家分享吓喜悅

另外想問吓,好耐之前有個網友比過一個買泥嘅電話我係有送貨的
而家我種入高方,想將小田加深d泥 & 落d魚腮那些內臟去吽肥佢,因木瓜樹露根 同唔夠肥,個小木瓜成2個月都係得個香梨咁細
回復

Angel2012 發表於 2013-4-6 10:53:26 |顯示全部樓層
如果茖雨時,雨水落入泥土,泥土會變酸架!
可以試下落少少熟石灰,睇好吾好D!
回復