^^好有滿足感嘅diy 堆肥桶

作者: 羅孖媽 發表于 2012-3-4 11:10:10
10710 72
Richjo 發表於 2013-1-7 19:03:16 |顯示全部樓層
放膠圈前放上平的膠片鐵片 --> 不好意思, 自問悟性太低, 我唔太明依點.
意思係咪要响桶底先放鐵片/膠片, 跟住放果D一圈圈? 但咁做, D渣係係咪都會流到去個水龍頭度塞住D液肥流唔到出來? 應如何解決此問題?
回復

bblink 發表於 2013-1-7 21:38:52 |顯示全部樓層
謝謝poco
回復

Richjo 發表於 2013-1-8 20:24:31 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-1-7 01:46
我的做法是..

1. 兩面都要, 會更難漏水

謝謝分享寶貴經驗, 已製成了廚餘桶(如圖)

DIY 廚餘桶

DIY 廚餘桶
回復

Paliny 發表於 2013-1-8 20:35:19 |顯示全部樓層
Richjo 發表於 2013-1-8 20:24
謝謝分享寶貴經驗, 已製成了廚餘桶(如圖)

去水位做低D會否好D。依家好似太高。

做近桶底最好,桶內放個筲箕  發表於 2013-1-28 11:09
回復

Richjo 發表於 2013-1-8 21:00:31 |顯示全部樓層
Paliny 發表於 2013-1-8 20:35
去水位做低D會否好D。依家好似太高。

多謝意見, 其實因為要遷就現成材料, 沒有其他方法做到隔水位, 所以嘗試把整個拖地水膠樽放入桶內, 樽身全部開洞, 希望液肥流入樽內儲存, 而拖地水樽口連接至桶外出水位, 順地拖樽形勢倒出 (以上純為設計意念, 這個設計是否可行, 尚待証實)

桶內結構

桶內結構
回復

poco 發表於 2013-1-11 12:53:10 |顯示全部樓層
兩邊虛位怕收集唔到廚餘水呢.. 不過郁手最重要, 可以一步步改良的
回復

Richjo 發表於 2013-1-11 20:25:27 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-1-11 12:53
兩邊虛位怕收集唔到廚餘水呢.. 不過郁手最重要, 可以一步步改良的  ...

我都有同樣担心... 不過其實個膠地拖水樽側邊都有鑽洞.
我同你想法一樣, 如果唔掂再改良.
但放廚餘入桶至今已6天, 還未有液肥, 係咪即係已經失敗左呢?
回復

kkhope 發表於 2013-1-11 23:00:48 |顯示全部樓層
Richjo 發表於 2013-1-11 20:25
我都有同樣担心... 不過其實個膠地拖水樽側邊都有鑽洞.
我同你想法一樣, 如果唔掂再改良.
但放廚餘入桶至 ...

應該唔係失敗嘅,我用 EM 堆肥桶,我啲廚餘太乾,第一桶放了3,4個星期都係得幾滴,之後都無事!依家整第二桶,啲廚餘無整咁乾,終於算係有多啲廚餘水 ~
回復

Richjo 發表於 2013-1-12 00:27:03 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2013-1-11 23:00
應該唔係失敗嘅,我用 EM 堆肥桶,我啲廚餘太乾,第一桶放了3,4個星期都係得幾滴,之後都無事!依家整第 ...

聽到你咁講都安心d, 咁我唯有耐心等待吧.
回復

poco 發表於 2013-1-12 03:44:19 |顯示全部樓層
我最初都水乾, 原因正是(1)廚餘太乾(2)用咗吸水物料做水隔(3)用埋吸水廚餘ie柚皮(4)落好多em粉又吸水.

如果無呢d原因, 2~3日應該有水滴到了.. em菌照指示落廚餘嘅10份1其實好夠架啦
回復

Richjo 發表於 2013-1-12 12:01:19 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-1-12 03:44
我最初都水乾, 原因正是(1)廚餘太乾(2)用咗吸水物料做水隔(3)用埋吸水廚餘ie柚皮(4)落好多em粉又吸水.

如 ...

謝謝回覆, 聽你咁講, 我估我個桶未有液肥, 應該係因為
(1)廚餘太乾

至於EM粉的量, 其實我只係隨意咁落, 都冇量份量, 咁我下次嘗試落少d睇下有冇液肥出先.

不過因為種左d菜苗, 都有一個星期, 係時候追肥, 未有液肥, 應該落d咩去追肥呢? 請指教

太乾可洒小量的水  發表於 2013-1-28 11:10
回復

poco 發表於 2013-1-13 22:56:33 |顯示全部樓層
我搵咗前輩嘅em水.. 未有資格種菜, 不過養嘅椰菜就重咗 (188g->193g)

你用em水, 所以椰菜就重咗 (188g->193g)?? 用咗幾咗次?  發表於 2013-1-16 10:20
回復

Richjo 發表於 2013-1-13 23:01:09 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-1-13 22:56
我搵咗前輩嘅em水..  未有資格種菜, 不過養嘅椰菜就重咗 (188g->193g)

我都剛剛跟依度另一位C-hing联絡上, 向佢買枝EM水用來追肥.
我係新手, 聽見話有D菜都易種才試下種, 希望過年前有菜食啦.
回復

poco 發表於 2013-1-15 23:08:31 |顯示全部樓層
收到em水了 測了ph供參考.. 一定要足夠稀釋才能用.

上: 前輩的em水
中: 稀釋約1:1000
下: 自己的em水

ph 6-7 and ph 3-5, 有什麼唔同??  發表於 2013-1-16 10:22
回復

Richjo 發表於 2013-1-16 18:42:13 |顯示全部樓層
poco, 可否講解一下結果係咩呢? 我讀文科, 果D咩PH值已忘記得一乾二淨了...
係咪即係話要係中性, 即大約PH 6-7才合拖肥呀? 未稀釋前太酸是嗎?
回復

poco 發表於 2013-1-16 20:12:04 來自手機 |顯示全部樓層
對 了,未稀釋前ph約3~4~5, 要溝翻中性(接近七) 才可用。
回復

poco 發表於 2013-1-16 23:11:20 |顯示全部樓層
ph 6-7 and ph 3-5, 有什麼唔同??

ph6是弱酸性, ph5是酸性, ph3是強酸了.  酸性的話淋花會燒根, 中性(例如水約ph7)就不會了. 記得香港(九龍區)嘅水喉水係偏少少鹼添.  因為之前玩過水草同自製肥皂, 所以有點認識.

香港的水糸微鹼,因為要保護d鐵水管  發表於 2013-1-28 11:03
回復

Richjo 發表於 2013-1-17 12:46:17 |顯示全部樓層
我個桶堆肥仲未有肥液流出, 想請問下, 如果個DIY水桶製作失敗, D水流唔到出來, 積响桶內, 是否堆肥不會成功呢? 我現在有D担心呢
回復

poco 發表於 2013-1-17 19:59:44 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-1-13 22:56
我搵咗前輩嘅em水..  未有資格種菜, 不過養嘅椰菜就重咗 (188g->193g)
  1. noel_tt  你用em水, 所以椰菜就重咗 (188g->193g)?? 用咗幾咗次?  
複製代碼
其實我算水栽啩.. 養係窗邊蝦缸頂, 所以稀啲嘅.. 大約3L 水落 3~6ml.. 大係 1:1000 咁.. d蝦都唔多受得.. 另外有種d香草瓜苗咁, 當然亦有良好長大, 不過無水栽椰菜咁易拎去磅 :

1月8  188g (未用肥)
1月13 193g (用了一次肥)
1月17 197g (用了二次肥)

你種咗幾耐先有 188g  發表於 2013-1-18 10:03
回復

poco 發表於 2013-1-17 20:00:03 |顯示全部樓層
唔太積得多應該都ok, 我個桶開頭都唔出水, 成個月後先搞返好個出水位.
回復