雜貨店~饗璫璫雜貨店 Connoisseur Groceries

作者: mono 發表于 2012-2-24 10:39:07
3820 10

覺得值得推下:

簡介       
饗璫璫的誕生,源於我們對現代生活的反思。
饗璫璫是一家專賣本地、有機、環保及公平貿易產品的「傳統」雜貨店。
自備盛載器皿:可獲95折或禮品一份。
如忘記帶器皿,乾貨會以牛皮紙袋或白報紙包裹,醬料會用回收的瓶子盛載。如要求以新的膠盒子盛載,需額外多收$2。
如沒有足夠的回收瓶子,而需用新的膠盒,我們仍會收$2。

推動公平貿易
我們希望為減少貧窮出一分力,所以店內都會有不同的優質公平貿易產品。

**回收饗豆漿膠瓶及豆腐膠盒**
清洗乾淨後,可帶回給我們。每10個可當$1使用。回收後,我們會交給"區區肥皂"作社區肥皂瓶及"菇菌圓"作有機菇菌栽種。

鵝頸橋店:
地址:鵝頸街市(北座)一樓,NM131-132舖
開店時間: 星期一至日 10am - 7pm 電話: 6701 1063

西貢店:
地址:西貢宜春街67號西貢街市1樓S27舖
開店時間: 星期一至日 9am - 6pm 電話: 6992 2737

http://www.facebook.com/pages/%E ... ies/196984097007725
Cora 發表於 2012-2-24 14:53:32 |顯示全部樓層
"回收饗豆漿膠瓶" - 好wor, 我通常都係放入港鐵d回收桶, 如佢地有更好的回收用途,應該支持!
回復

mono 發表於 2012-2-24 16:13:05 |顯示全部樓層
如果就腳係好好㗎!
回復

金盞花 發表於 2012-2-24 23:42:28 |顯示全部樓層
值得支持  希望呢家店可以區區都有一家就好啦
回復

mono 發表於 2012-2-25 00:24:43 |顯示全部樓層
係啦!我都想。我而家都係叫朋友幫我去買野。
回復

claudiatang 發表於 2012-2-25 14:03:20 |顯示全部樓層
西貢店有門牌街名嗎?
回復

mono 發表於 2012-2-27 09:53:51 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-2-25 14:03
西貢店有門牌街名嗎?

西貢舖地址:西貢宜春街67號西貢街市1樓S27舖
回復

mono 發表於 2012-2-27 10:11:56 |顯示全部樓層
朋友幫我買咗個「南丫島炒蝦膏」好香。
回復

土豆貓 發表於 2012-2-27 12:18:46 |顯示全部樓層
知吳知如果我有多出黎既玻璃/膠樽佢地會吳智回收呢????俾佢地實際用途大過要再重造, 仲有最緊要係好近我.....
回復

mono 發表於 2012-2-27 12:33:49 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2012-2-27 12:18
知吳知如果我有多出黎既玻璃/膠樽佢地會吳智回收呢????俾佢地實際用途大過要再重造, 仲有最緊要係好近我. ...

應該會收,因為如果有客人無帶器皿,醬料會用回收的瓶子盛載給客人。
豆漿膠瓶及豆腐膠盒,清洗乾淨後,他們會回收交給"區區肥皂"作社區肥皂瓶及"菇菌圓"作有機菇菌栽種。
上次朋友買得太多野,個環保袋放唔晒。佢比咗另一個客人放低嘅環保袋佢。下次比返佢又得。
回復

土豆貓 發表於 2012-2-27 12:37:20 |顯示全部樓層
mono 發表於 2012-2-27 12:33
應該會收,因為如果有客人無帶器皿,醬料會用回收的瓶子盛載給客人。
豆漿膠瓶及豆腐膠盒,清洗乾淨後, ...

呢個做法真係好, 希望多d地方有呢d錦環保既雜貨店, 等多d人都可以享受到環保既樂趣!!!等我得閒去貢下先!!!多謝你既資料!
回復