$150花苗C62

作者: traceyto 發表于 2008-3-30 14:37:09
4403 24
昨日去左花墟,因見JenniferC有株葉仔係粉紅色,因此同男友去找找。一開頭係"花寶"睇到要$50,都覺貴。諗住去"緣景藝"蘭姐個到平D,點知仲費,$150花苗。俾錢個鎮佢話種佢難度好高,咁我為有問佢有無大株個D啦,點知佢話要$600-800蚊,因為佢係Happy Teen品種,真係嚇親,我個嘴真係"O"左  心想花苗要成$150,種死左好死痛,原本想俾返蘭姐,但錢都俾左啦

Happy Teen C62

係啦,各位花友,你地有無種C62架,你地種唔種到佢?因自己初種,唉 早知我唔買啦
如果難度高個D紫羅蘭,你地點種佢
vkzone2002 發表於 2008-3-30 14:58:43 |顯示全部樓層
可謂難度高? 品種本身點分別呢?
回復

george 發表於 2008-3-30 15:39:23 |顯示全部樓層
原帖由 traceyto 於 2008-3-30 14:37 發表
昨日去左花墟,因見JenniferC有株葉仔係粉紅色,因此同男友去找找。一開頭係"花寶"睇到要$50,都覺貴。諗住去"緣景藝"蘭姐個到平D,點知仲費,$150花苗。俾錢個鎮佢話種佢難度好高,咁我為有問佢有無大株個D啦,點知佢話要$600-800 ...

Tracy,
既然已經買左,唔好諗咁多
當佢一般品種去種,
但佢係斑葉,遲D熱天可以既話,
咪比佢嘆下冷氣
回復

heiheimama 發表於 2008-3-30 15:50:12 |顯示全部樓層
有d斑葉是很難開花的,如果你怕難養的話,試試把她放入溫室,不要澆太多水,俾佢歎冷氣,常常留意環境變化對她的影響並配合改變(例如,如發現葉太紅的話就要減光),邊種邊學,應該不會難倒你,放心!~

另有很多平品種都會有粉紅斑葉,包括我早前分享的Lil Ballerina,苗苗只賣15蚊(sorry,刺激左你?!),十分易種,花花又靚.感覺上貴的花都是較難養,所以你不妨從平花學起,到有了經驗和信心,再向高難度挑戰也不遲!~
回復

kong 發表於 2008-3-30 16:38:48 |顯示全部樓層
happyteen 苗 $150.-
旣然買左, 比心機照顧啦, 夏天帶返公司種較安全, 我種過幾株, 不見得特別難種,祝你的苗苗早日開花
回復

MTRLB_CHRIS 發表於 2008-3-30 17:15:32 |顯示全部樓層
嘩..150..我收葉果時俾塊你仲好--
回復

tongtony 發表於 2008-3-30 18:24:09 |顯示全部樓層
原帖由 MTRLB_CHRIS 於 2008-3-30 17:15 發表

閣下真大方, 講過就當真架啦,如果閣下收葉時,可否賜予我一枝半葉呢?
感謝咗你先.
回復

Manto 發表於 2008-3-30 18:33:44 |顯示全部樓層
發叔好似賣$20小苗。
回復

p@g 發表於 2008-3-30 19:58:42 |顯示全部樓層
尋日我都有去蘭姐到
不過搵唔到心頭好

蘭姐d苗嘜唔係$20一棵咩?
$100 好似有4 盆仲有花花添 (不過無留意係咩品種)

可能你d係好野啦
回復

C0126 發表於 2008-3-30 20:04:39 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2008-3-30 18:33 發表
發叔好似賣$20小苗。

大家唔好再講價錢la....如係我就心傷...所以唔好講$$$$^_^
回復

C0126 發表於 2008-3-30 20:06:14 |顯示全部樓層
原帖由 MTRLB_CHRIS 於 2008-3-30 17:15 發表

你收葉時可給我嗎????謝謝...^_^
回復

fronny 發表於 2008-3-30 20:43:55 |顯示全部樓層
原帖由 C0126 於 2008-3-30 20:04 發表

大家唔好再講價錢la....如係我就心傷...所以唔好講$$$$^_^

算啦 ~ 唔好再諗咁多啦
比心機種, 加油   
到開花時,你就會覺得值門票價架啦
回復

fannychan922 發表於 2008-3-30 21:37:12 |顯示全部樓層
原帖由 C0126 於 2008-3-30 20:04 發表

愛花之人係講心唔講金架!
回復

JenniferC 發表於 2008-3-30 22:04:19 |顯示全部樓層
唔知traceyto你看了沒,你接回宮的小美女將來會開這樣的花啊~
http://www.dollyyeh.idv.tw/happy_teen.htm

(我同你提的店短期內都不用去了,昨天去看過,店家說最近死了很多苗,我只見到少量苗…)

回復

charles604498 發表於 2008-3-30 22:46:14 |顯示全部樓層
traceyto
點解花寶"睇到要$50唔買,要去貴兩倍既蘭姐度買 ?如果係咁果$100可以買多幾盆AV囉 格過價 都會咁既?
回復

Purple 發表於 2008-3-30 22:49:25 |顯示全部樓層
講起 Happy Teens 就激氣!嗰日去維園花展發叔檔,見到 C62 小苗想伸手攞,點知個店員仲手快過我,一手攞咗去比隔離個嬸嬸,仲話係人都想買,叫佢拎實唔好放手,唔係就會比人買咗....其實個嬸嬸神色好猶疑,好似對 C62 興趣不大,但比個店員一講,結果就當係宝咁唔肯放手,激死我
話時話,真係 20 個大洋!
回復

traceyto 發表於 2008-3-31 01:24:49 |顯示全部樓層
下,發叔個到咁平架
我個時都有問佢地花寶個到點解咁平,點知蘭姐話佢品種唔同,Happy Teen係會貴D喎......唉....望佢唔好死啦

回復

Tony 發表於 2008-3-31 17:57:22 |顯示全部樓層
原帖由 traceyto 於 2008-3-31 01:24 發表
下,發叔個到咁平架
我個時都有問佢地花寶個到點解咁平,點知蘭姐話佢品種唔同,Happy Teen係會貴D喎......唉....望佢唔好死啦

發叔上次同我講c62 ge大株係好貴ga(同你盆差唔多大)

回復

mkpetpet 發表於 2008-4-1 11:23:07 |顯示全部樓層
咁即係話,  綠 x x 蘭姐係偏貴0羅喎?  我尋日買0個盆 #412 要 80蚊,  葉面範圍大概手掌咁大0羅.
回復

kong 發表於 2008-4-1 11:35:53 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-3-30 22:04 發表
唔知traceyto你看了沒,你接回宮的小美女將來會開這樣的花啊~
http://www.dollyyeh.idv.tw/happy_teen.htm

(我同你提的店短期內都不用去了,昨天去看過,店家說最近死了很多苗,我只見到少量苗…) ...

唔好意思, 張堇照是我提供的,但後來發現葉子應該是波浪型不是我隻的平坦, 我想是光照過強引致!
Happy Teen (7081) 02/10/1989 (H. Pittman) Double fuchsia and white. Variegated, pebbled, glossy, wavy. Semiminiature
回復

12下一頁