返回列表 發新帖

Springonions....瑞士的酒店

作者: Springonions 發表于 2012-2-13 14:36:22
5475 27
Springonions 發表於 2012-2-29 13:57:11 |顯示全部樓層

Springonions....瑞士的酒店

rosetina 發表於 2012-2-25 13:02
我30年前去琉森住果間酒店間房超細都要成千元港紙.

花友話30年前去Lausanne, 酒店要成千銀港紙. 30年後, 今次我住係日內瓦湖邊的Angleterre and Residence, 要港銀2,300一晚, 唔包早餐.

酒店外貎:

房間裡面:

最中意呢個暖架, 令到啲毛巾又軟又暖, 好正

好靚呀.... 真係好靚,外內都好靚~~  發表於 2012-5-22 11:17
回復

八王爺 發表於 2012-5-20 09:48:20 |顯示全部樓層
如果冇記錯。我第一次去瑞士,冇住過酒店。因為太貴。第二次去就住朋友在伯恩的家。所以住一星期,周圍去慳好多。

咁第一次你住邊?  發表於 2012-5-20 13:55
回復

yukyo 發表於 2012-5-21 23:17:53 |顯示全部樓層

2300HKD而家係少過300CHF。係1997至2003年間,300CHF=1500HKD。有無人知30年前旣exchange rate?

1CHF = 3.14HKD http://www.tititudorancea.com/z/fx_chf_19821201.htm  發表於 2012-5-22 11:57
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-22 11:17:36 |顯示全部樓層
我去瑞士個次,都係因為太貴,去左住民宿~ 圍番港元大約$500.-一晚~ 
回復

Springonions 發表於 2012-5-22 11:53:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-22 11:17
我去瑞士個次,都係因為太貴,去左住民宿~ 圍番港元大約$500.-一晚~ 

jellyfishy  好靚呀.... 真係好靚,外內都好靚~~

$2300....緊係靚啦  要自己出, 一定唔會住.

我鍾意住民宿多過酒店, 有feel, 又可以同屋主傾計, 了解當地人的生活. 好羡慕.

當時我住的民宿在山上, 要行唔知幾多級樓梯才到, 俾同行的朋友媽到我九彩~ -,- 但景靚, 又平~ 唔知幾時有機會再去瑞士玩lu~  發表於 2012-5-22 16:02
回復

yukyo 發表於 2012-5-22 14:56:38 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-5-21 23:17
2300HKD而家係少過300CHF。係1997至2003年間,300CHF=1500HKD。有無人知30年前旣exchange rate? ...

咁即係瑞士酒店旣價錢無乜變,係港幣扁値。
回復

yukyo 發表於 2012-5-22 15:18:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-22 11:17

係呀,民宿bnb同vacation rental都平好多。我舊年去左Appenzell,一間apartment chalet(成間屋得我地住),兩房一廳廚廁485CHF一個禮拜!

呢啲民宿交通方便嗎? 如果要係火車站搭的士去, 都好和味. 你係邊處揾這些民宿?  發表於 2012-5-22 17:38
回復

yukyo 發表於 2012-5-23 22:15:04 |顯示全部樓層

我係租車,兩個人租車平過public transport。瑞士旣交通係方便架,山卡啦都會有postalbus,但要organise。係我玩個附近有好多巴士,交通OK。民宿可以係Office du Tourisme 度搵,bnb,location de vacances,Ferienwohnung(德文)。Check 吓喱個website: http://www.myswitzerland.com/en/home.html
Springonions, 如果今次有時間,唔好錯過Lavaux,係Lausanne好易去。
回復