Springonions....瑞士的酒店

作者: Springonions 發表于 2012-2-13 14:36:22
5447 27

瑞士的旅程(1)

2011年被公司派去瑞士洛桑Lausanne接受兩個星期地獄式的專業管理課程, 4月1日起程 ( 没有弄錯, 是在愚人節起程, 但真珠都没有這樣真).

感到很緊張, 因為要和二十多個來至世界各地跨國公司的高級行政人員一齊上堂, 怕自己未夠班, 跟不上他們的轉數.  這個課程不是玩玩下的, 上堂時間是朝八晚六, 晚上回到酒店還要閱讀和準備明天的課. 連星期六,日没有休息, 要去行雪山, 上山後要反思, 對自己作評價 . 回到香港還要寫心得報告.

又感到興奮. 課程完了以後, 會逗留多幾天. 我在十多年前去過瑞士一次, 十多天的旅程要遊遍整個歐洲, 走馬看花. 今次兩個多禮拜在瑞士, 可以讓我慢慢欣賞這個湖山之國.

Lausanne在瑞士的西南部, 面對日內瓦湖(Lake Geneva)

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2012-2-13 15:57:17 |顯示全部樓層
洛桑在日內瓦湖北面,較少人去的地方。

中部琉森和 INTERLAKEN 多啲人去,因為近雪山。
琉森湖和LAKE THUN 都好靚,一定要影多啲相。
回復

Springonions 發表於 2012-2-13 20:33:35 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-13 15:57
洛桑在日內瓦湖北面,較少人去的地方。

中部琉森和 INTERLAKEN 多啲人去,因為近雪山。

Lucerne (琉桑)和 Lausanne (洛桑)發音相似,好容易混淆。Lausanne雖然不是瑞士最旺的旅遊區,但它是國際奧林派克委員會的總部。剛好在我住的酒店的隔里。

旁邊是奧林派克博物館

我運動細胞=零。  發表於 2012-2-13 22:55
回復

Springonions 發表於 2012-2-13 23:07:15 |顯示全部樓層
八王爺  我運動細胞=零。
============
咁更加要去,扮晒嘢呀嘛
回復

Springonions 發表於 2012-2-15 13:59:02 |顯示全部樓層

Springonions....瑞士的山...Gstaad

瑞士的山很峭直, 因為冰河時期, 冰川的兩旁很鋒利, 像刀一樣削下去, 形成了很斜很直的山坡.

瑞士人很喜歡滑雪, 地面氣温20多度也照樣上山滑雪. 周末的火車里, 都擠滿了拿着雪橇的年輕人, 中年人, 老年人, 小孩. 每個人都興緻勃勃.

火車只可以到逹山下的小鎮, 要轉乘登山車才可以到山頂. 他們會從山頂滑下來, 搭登山車再上山頂, 重覆又重覆, 不亦樂乎.

在瑞士兩個禮拜, 共去了三個雪山. 逐個講吧.

Gstaad

是課程指定要去行山的地方. 星期六上完堂後休息了兩小時就乘巴士來, 在旅館住了一晚. 一早就起程.

一開始我們已身在海拔1200公尺, 要在30分鐘內往山上走200公尺 (即等於66層樓高). 剛開始還好, 走了一半已經氣來氣喘. 看着50多歲的嚮導健步如飛, 我當然要堅持下去.

兩個山中間有個湖, 很平靜. 嚮導說湖没有魚或任何生物, 因為不夠氧氣.

在山中走了個多小時後, 就開始下山了.要沿着河谷走, 很斜, 全程都是碎石, 間中又給倒下來的松樹攔著去路, 要在樹幹上走過, 很難平衡. 有些小路只放得下對腳, 旁邊就是懸崖. 難怪有人說: " 上山容易, 下山難".

全程共走了3個半鐘. 感覺很好, 是我今次課程中, 其中一個最大的得着. 比起同班那些六呎半高, 比我年輕的男人, 我一點也不差勁.

回復

Springonions 發表於 2012-2-16 13:23:52 |顯示全部樓層

Springonions....瑞士的山...玉女峰

第二個山就是香港旅行團必去的玉女峰. 我搭火車去到附近的小鎮, 再轉登山纜車到Murren.

回復

ylee 發表於 2012-2-17 13:04:16 |顯示全部樓層
Beautiful
回復

faylo 發表於 2012-2-17 14:29:17 |顯示全部樓層
Swiss is a lovely place but very expensive, 4 times there already, still find it very very expensive, a pc of banana cost u 1 CHF

啲嘢咁貴,最好乘機節食減肥:p  發表於 2012-2-18 20:57
我在這裏食過我人生最貴的薯條......  發表於 2012-2-17 17:47
真喺好贵。好彩我第二次去時,住喺朋友屋企。慳咗好多。  發表於 2012-2-17 16:56
回復

faylo 發表於 2012-2-17 20:27:30 |顯示全部樓層

第一,二次跟團,其後我的姨仔在zurich 工作,所以有人包食住,吾糸都吾會去
回復

Springonions 發表於 2012-2-18 17:57:15 |顯示全部樓層

Springonions....瑞士...$100一個巨無霸餐

有錢人的天堂,天氣怡人,環境優美。我這個窮學生,要靠公司每天$300的津貼過日子。一個麥記巨無霸餐要瑞士法郎$11.5, 等於港元$100,真要勒緊褲頭先得

mcdonald menu.JPG
回復

yukyo 發表於 2012-2-20 15:22:57 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-2-18 17:57
有錢人的天堂,天氣怡人,環境優美。我這個窮學生,要靠公司每天$300的津貼過日子。一個麥記巨無霸餐要瑞士 ...

地獄式的專業管理課程? 係咪IMD呀?瑞士雪糕酒店隔離個間。咁我都想去地獄!
$300津貼?港紙?$300係QE前你會有50CHF,QE後就35CHF多D。
介紹你去火車站下面rue du Simplon Café de l'Europe, 火車站parking對面。佢每晚有D dinner價錢係OK。一定要飲湯,平靚多。Bd de Grancy 尾有間意大利餐廳(Restaurant le Milan)價錢貴少少但好食份量多。你可以搭M1去Lausanne-Flon,旁邊有條斜路,有間Chinese Fastfood 叫Mahjong有碟頭飯加個salad,即叫即炒,15-17CHF。Lausanne係難搵野食,尤其係hotdish,貴過同少choice過Zurich。
回復

Springonions 發表於 2012-2-20 21:52:18 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-2-20 15:22
地獄式的專業管理課程? 係咪IMD呀?瑞士雪糕酒店隔離個間。咁我都想去地獄!
$300津貼?港紙?$300係QE前 ...

yes, IMD.  Course fee + 機票 + 酒店 + 津貼 要港銀二十幾萬,好貴 公司都算濶佬。

當然係得港銀300津貼啦,拆合瑞郎35蚊。好采course包午餐,早餐就係學校咖啡任飲,生果任食。所以瑞郎35都勉強夠用。你介紹的Italian restaurant,我都去過幾晚了,價錢不太貴,食物好味,食得過。

IMD 雖然世界知名,但學校就建得好簡單。這就是我們上堂的地方:

回復

yukyo 發表於 2012-2-21 13:07:03 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-2-20 21:52
yes, IMD.  Course fee + 機票 + 酒店 + 津貼 要港銀二十幾萬,好貴 公司都算濶佬。

當然係得 ...

睇番你個post原來係舊年四月!重以為你重係lausanne,2月咁凍無hotdish係唔掂!咁包埋lunch 35CHF係OK!
雖然淨係兩個禮拜,你應該已經試過佢地個national dish cheese hotpot 啦 ?你覺得好唔好食呀?
我個人經驗係:係瑞士最難係搵食,in literal sense。唔只係貴,choice重係少,所以成日要去隔離食:法國,德國,意大利,奧地利。
最深刻旣回憶係好想食菜心芥蘭,睇到係超市6CHF五住芥蘭,個陣1CHF係5蚊港幣,咁你話重有無心情食。所以留係lausanne旣日子係瘦左。佢地應該攪個瘦身industry
但係D風境真係好靚。你有無去到佢地個入左unesco旣釀酒區Lavaux呀?
回復

Springonions 發表於 2012-2-21 13:30:26 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-2-21 13:07
睇番你個post原來係舊年四月!重以為你重係lausanne,2月咁凍無hotdish係唔掂!咁包埋lunch 35CHF係OK!
...

咁你係唔係IMD讀書?

我對奶類產品敏感, 無福消受瑞士的national cheese fondue. 我係瑞士食嘢都好煩, 佢地好多嘢都落cheese or milk, 我仲要帶埋敏感藥去, 以防萬一. 但對movenpick雪糕, 我都係忍唔到口, 併痒死都要食.

講起瘦身, 係街見到的瑞士人或歐洲人, 大部份都好fit, 可能同佢地鍾意滑雪有關.

唉, 我唔可以逗留好久, 公司一定要我番嚟 (緊係啦, 二十幾萬, 要儘快回本嘛 ). 所以淨係去咗幾個雪山和附近的城鎮.
回復

doko 發表於 2012-2-21 13:40:11 |顯示全部樓層
D 鬼好屎架咋, 香港d行政人醒好多, 你實電架
回復

yukyo 發表於 2012-2-21 16:47:10 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-2-21 13:30
咁你係唔係IMD讀書?

我對奶類產品敏感, 無福消受瑞士的national cheese fondue. 我係瑞士食嘢都好煩,  ...

我唔係讀bm,唔係係imd讀,因家人工作關係住過lausanne幾耐。IMD係好有名,出名旣EMBA,respected旣research。
你可以去上course雖然係兩星期都為你開心。番左黎香港聽到有人去lausanne都想講兩句,因為除左D景,我好中意D人。唔係D阿拉伯油王,逃稅富豪,bankers,係D瑞士旣普通市民。佢地好有公民意識,互相尊重,懂得有權力亦要有義務,唔係淨係投票搵著數。個government management同policies又efficient。可能係因為佢地有真民主,唔係投票邊個人代表佢地投票,而係可以全民直接投票一D政策。
回復

Springonions 發表於 2012-2-21 22:47:30 |顯示全部樓層

Springonions....瑞士必去...三角嘜雪山

今次去了三個雪山,最令我嘆為觀止的是 The Matterhorn。 在山的頂峰,才知道造物者的奇妙,大自然的恐怖,人的渺小。個人認為如果你只有時間去一個地方,就一定要去這裡。

在山的頂峰, 分不出是雪是雲.

回復

caca8j 發表於 2012-2-22 21:08:03 |顯示全部樓層
三角朱古力...
好正呀!好想去
回復

Springonions 發表於 2012-2-23 13:21:33 |顯示全部樓層

為什麼瑞士會有座泰國佛廟?

明明身在瑞士日內瓦湖邊, 為什麼會有一座泰國佛廟?

回復

rosetina 發表於 2012-2-25 13:02:12 |顯示全部樓層
我30年前去琉森住果間酒店間房超細都要成千元港紙.
回復

12下一頁