返回列表 發新帖

對付白粉病有機終極殺手到場

作者: monstergary 發表于 2012-2-4 12:06:09
8254 28
031504 發表於 2012-2-20 00:07:42 |顯示全部樓層
carlsbergman 發表於 2012-2-20 00:05
冇法喎!我己經影到最好架啦!!

就係我都想知,,,,
尋日先比佢地整死左我棵種左成年的堇
回復

carlsbergman 發表於 2012-2-20 00:14:23 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-2-20 00:07
就係我都想知,,,,
尋日先比佢地整死左我棵種左成年的堇

佢都整死咗我個女棵秋櫻花, 依家第二棵又係咁,好在發現得早, 用人手括走晒之後, 早晚用水淋住, 清洗吓, 死咗好多葉, 但梱野冇死, 都唔知生唔生得番!!
我唔想再有第三次, 所以好想知係咩嚟同點醫法,唔該!!
回復

sevenwan 發表於 2013-3-15 02:45:13 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-2-6 11:15
網上找到 碳酸氫鉀 的其中一種使用方法 (其實單獨使用 碳酸氫鉀 也可):

------------------------------- ...

照咁睇, 真正做野對付白粉病的是K+ ION
我可以搵到 potassium chloride solution, 直接稀釋黎用, 似乎都得喎
試完報告一下
我d 士多啤梨都中招
連走莖果d 新葉, 仲未生根定植, 都中埋招><

出post 後發覺唔得
似乎唔淨正要 K+ ion
因為HCO3- 加H2O, 應該係出左D OH-
OH- 作為base , 應該有activate surface 作用
所以我會加埋baking powder
回復

cowslip 發表於 2013-3-15 03:10:39 |顯示全部樓層
去左菜聯社個網,睇唔見有碳酸氫鉀,而且長沙灣好遠呀!
回復

monstergary 發表於 2013-3-17 14:28:45 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2013-3-15 03:10
去左菜聯社個網,睇唔見有碳酸氫鉀,而且長沙灣好遠呀!

要去呢度先搵到,不過佢o地係林村。

http://www.cggorganic.org/products.php?page=2&tid=4
回復

hugopoodle 發表於 2013-3-28 00:12:24 |顯示全部樓層
請問樓主用咗未?
效果如何?
回復

silicon 發表於 2013-4-6 17:34:12 |顯示全部樓層
請問有否用過 baking soda (sodium bicarbonate) 與這效果有何分別嗎?
回復

yky_farm 發表於 2013-4-8 03:09:48 |顯示全部樓層
上個月連續兩個星期日幫三棵白粉病甜椒噴梳打粉+芥花籽油水
好嚴重果棵無作用,啲葉係咁甩,中等同輕微果兩棵有改善,
跟住呢幾個星期成日落雨無噴,今日嚴重果棵無哂葉掉左,
另外果兩棵無哂事,但之前白粉整到塊葉淡色左嘅地方無綠翻,
我估梳打粉有啲效,大雨又沖甩啲白粉
回復

silicon 發表於 2013-4-8 14:26:49 |顯示全部樓層
yky_farm 發表於 2013-4-8 03:09
上個月連續兩個星期日幫三棵白粉病甜椒噴梳打粉+芥花籽油水
好嚴重果棵無作用,啲葉係咁甩,中等同輕微果兩棵 ...

但最想知兩者效果是否有很大分別
回復