我的DIY蚯蚓箱二號(材料準備完成)

作者: monstergary 發表于 2012-3-17 12:13:34
4630 11
尋日去o左IKEA,發現佢既膠箱都幾好,諗住用o黎等d蚯蚓大o左用o黎養。材料如下:

1. IKEA 黑色11升膠箱($22.9) 連蓋 ($9)

2. IKEA 11升/22升膠箱用內格 ($14.9)

3. IKEA 膠箱用扣 ($9)

埋單: $52.8

將會點做呢:
1. 內格個底鑽窿仔(懶既話可用開酒器都得)方便去水。
2. 蓋一樣會鑽窿/開孔,然後用雙面膠紙貼防蟲網同不織布。
3. 蓋內會貼上海綿貼(貼門框o果種)、避免混蟲飛入。或者用濕布舖住,然後冚蓋。
4. 用扣扣住個箱兩邊。
5. 完成
yeahyeah 發表於 2012-3-17 12:29:08 |顯示全部樓層
我都想養, 但要將佢地放陰涼位置, 揾唔到, 所以作罷
回復

孖吉 發表於 2012-3-17 13:44:38 |顯示全部樓層
其實 11 Lit 好細,如果你未開工,建議你再諗諗或者去 YOUTUBE 睇吓人地啲箱
回復

monstergary 發表於 2012-3-17 20:03:46 來自手機 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-3-17 13:44
其實 11 Lit 好細,如果你未開工,建議你再諗諗或者去 YOUTUBE 睇吓人地啲箱  ...

再大啲我窗台無位放啦! 不過IKEA有22L箱,無記錯可以平放兩個兩架落去。
回復

孖吉 發表於 2012-3-17 22:51:16 |顯示全部樓層
monstergary 發表於 2012-3-17 20:03
再大啲我窗台無位放啦! 不過IKEA有22L箱,無記錯可以平放兩個兩架落去。

蚯蚓唔係植物,係怕光+怕熱咖,你搵個長年氣溫低過 25 度的牆角俾佢比較適合。

蚯蚓箱要求要淺唔要深 (所以唔適合用桶),面積要求約 2平方呎 (好讓新舊食物分開分解),小型的會用 10加侖(40Lit) 膠箱。你可以根據自己的環境加加減減,但如果箱太小,將來你會失預算 ...

請問...蚯蚓箱要求要淺唔要深,咁幾高比較適合。或者應該講泥要幾厚比較適合?  發表於 2012-3-17 23:15
回復

孖吉 發表於 2012-3-17 23:50:37 |顯示全部樓層

cklife  請問...蚯蚓箱要求要淺唔要深,咁幾高比較適合。或者應該講泥要幾厚比較適合?  發表於 38 秒前

蚯蚓堆肥係有氧堆肥,食物需要微生物和氧氣分解而蚯蚓需要空氣生存,另一方面,蚯蚓糞便是十分幼細和濕的物質,所以透氣能力較差。我自己的經驗是,如果深過半呎 (視乎排水情況和蚓糞的重量),下面的地方便不適合蚯蚓生存。當然,箱不能只有半呎高,蚓床上面要有6吋至一呎操作空間,以方便添加食物和翻動蚓床物料。

但開始的時候,蚓床的厚度只要夠遮住蚯蚓以保特濕潤和遮光便足夠,以BB蚯蚓來說,一吋的深度便很足夠 (如果你養的是 紅蚯蚓 E. fetida,它們的生存空間只是泥的表面 )。隨着蚯蚓長大及繁殖,蚯蚓會越來越多,蚓糞亦會堆積,應在蚓床達到半呎厚前收集蚓糞。如果蚯蚓量達到每平方呎平磅至一磅蚯蚓,便應開新箱分家。

至於蚓床用的 "泥" 方面我建議用較疏水的 椰糠,泥碳苔次之,其他植料更加無需要。另外大量濕紙碎亦可提供很好的保護空間。
回復

monstergary 發表於 2012-3-18 13:51:33 來自手機 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-3-17 22:51
蚯蚓唔係植物,係怕光+怕熱咖,你搵個長年氣溫低過 25 度的牆角俾佢比較適合。

蚯蚓箱要求要淺唔要深 ( ...

呀,唔係窗台,係花糟至啱。我個花糟一年四季都無太陽曬既,所以種乜野全日照既植物都係死既收場。諗住夏天出面過三十度就搬番入室內。

你咁細個箱,養的全是蚯蚓b,佢地兩三個月後大咗 (未計生育) 就會係而家成 100 倍咁大,你要諗吓第時有什麼地方可以安置佢地啵~  發表於 2012-3-18 16:14
今日放盆迷迭香係窗台曬太陽,見佢軟晒..放個溫度計量一下...三十五度...太陽曬住好鬼熱架...我有D植物開始抖暑喇..  發表於 2012-3-18 15:32
回復

Juna 發表於 2012-3-19 09:43:39 |顯示全部樓層
睇下好似好大件事咁....我要點處置啲蚯蚓好
回復

i4kai 發表於 2012-3-19 15:35:08 |顯示全部樓層
其實空間要用多少,主要係你提供的食物份量有多少.
只要食物份量、空間足夠, 蚯蚓可不斷增長'直至全地球都長滿蚯蚓   : )

否則,它的增長會於你所提供的食物份量內,停止增長.達至平恆.
(沒有足夠食物、部份蚯蚓會死亡)

係啵~ 可能我太進取 ^^"  發表於 2012-3-20 00:51
回復

peterpan 發表於 2012-3-27 00:28:33 |顯示全部樓層
我都只係用個coffee mate 桶咋, 唔知得唔得

X真棧果啲 50oz CoffeeMate? 咁細個? (實有人得o既 ... 要係高手囉~ )  發表於 2012-3-27 11:08
回復

peterpan 發表於 2012-3-27 11:41:19 |顯示全部樓層
我地方細, 最大都係得果隻桶
而家得3條蚯蚓

咁你小心啲玩喇,只要保證咁細個桶裏面 唔會有過多二氧化碳焗死蚯蚓,唔會過多水浸死蚯蚓,唔會發酵熱死蚯蚓,有唔同腐化程度o既食物俾佢地食...  發表於 2012-3-27 12:34
回復

peterpan 發表於 2012-3-27 15:41:13 |顯示全部樓層
嗯, 我會架嘞, 我都希望唔會整死佢地
回復