我的DIY蚯蚓箱一號

作者: monstergary 發表于 2012-3-15 21:41:54
3593 3
因為蚯蚓卵到o左手趕住整,所以未必好靚:

先準備材料: 膠盒(有筲箕係入面)日本城有售、防蟲網(五金舖有售)、不織布(吉吉島Living Plaza)

材料

材料

仲有防水雙面膠紙:

防水雙面膠紙

防水雙面膠紙

剪防蟲網,用o黎舖筲箕的。

剪防蟲網

剪防蟲網

防蟲網摺好個兜,然後用釘書機釘實。

防蟲網摺好個兜

防蟲網摺好個兜

個蓋開窿,然後邊位貼上雙面膠紙

蓋開窿

蓋開窿

貼上防蟲網同不織布

用防蟲網同不織布蓋好個窿

用防蟲網同不織布蓋好個窿

完成

完成

完成

可以養蚯蚓囉~~

放泥養蚯蚓

放泥養蚯蚓

評分

查看全部評分

Lingling64 發表於 2012-3-15 22:14:33 |顯示全部樓層
我之前都係曰本城見到這箱,所以都買左啦!都覺這箱超方便,最適合開始養由蛋蛋>BB>長大的期間,不過你要將防蟲綱改為不織布,因防蟲綱的孔太大(對於BB係太大啦!而且D泥會留出的。先在疏孔籃內加一層不識布,取數將報紙放上,然後將報紙弄碎放入,將椰糠弄濕放入,然後才放有BB蛋的泥落去,最後放一至兩張濕報紙 cover.
回復

monstergary 發表於 2012-3-15 22:21:58 |顯示全部樓層
Lingling64 發表於 2012-3-15 22:14
我之前都係曰本城見到這箱,所以都買左啦!都覺這箱超方便,最適合開始養由蛋蛋>BB>長大的期間,不過你要 ...

我頭先都發現呢個問題,有條蚯蚓BB係個防蟲網玩得好開心....
泥就跌好少出o黎,所以暫時還可以。
如果泥同蚯蚓跌得太多,我會好似你咁講放多塊不織布兜底既。
回復

monstergary 發表於 2012-3-27 20:56:48 |顯示全部樓層
Lingling64 發表於 2012-3-15 22:14
我之前都係曰本城見到這箱,所以都買左啦!都覺這箱超方便,最適合開始養由蛋蛋>BB>長大的期間,不過你要 ...

用o左成兩個星期,都無發現有蚯蚓穿過防蟲網跌o左出o黎走唔番入去啦。
回復