返回列表 發新帖

我是這樣幫植物施肥的

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-3-29 09:59:51
7410 35
nuage 發表於 2008-4-1 12:18:32 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-29 09:59 發表

之前睇到有花友分享施肥嘅經驗,覺得施肥亦都係種花者需要面對嘅一個問題,所以總結自己睇過嘅資料,加埋自己呢幾年種草花時施肥嘅心得,希望與花友做一個交流、分享,如有錯漏,煩請指出。

29417 ...

多謝你的資料,很詳盡﹗對我很有幫助。
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-1 14:10:20 |顯示全部樓層
各位:
         我只係拋個話題出嚟,最終目的係想大家一齊交流下種植各個環節嘅心得,希望各位花友可以將平時施肥嘅心得分享出嚟俾大家作參考
回復

格子 發表於 2008-4-1 17:45:04 |顯示全部樓層
冇上來   一上來就見到呵呵笑  學習
你d雪花好靚啊   我秋天播咗2棵白雪花 到依家都唔見要開花俾我睇ga意思  真係暈!
唔知係唔係唔夠肥  見人吔種 好多早熟 我唔敢落太多肥
回復

悠遊鳥 發表於 2008-4-1 18:21:20 |顯示全部樓層
嘻,我就係每次淋水,都將幾滴液肥滴入水樽到,然後先以超級稀釋既方法淋花,所以平時都唔洗點施肥,基肥例外~
回復

finger 發表於 2008-4-3 09:31:38 |顯示全部樓層
咁如果洗菜後, 將 d 菜頭菜尾集合埋做肥料得唔得??
新鮮放上去?? 還是要等佢幾多日先得呢?
係放係泥面 or 放係泥下?

我係種植新手, 希望多多指教~~
回復

G_Ko 發表於 2008-4-4 18:41:22 |顯示全部樓層
我係新手
請問花生"枯"alone, or 開水, 有乜分別? 點開水法?
花生"枯"灑在泥上面, ok嗎?
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-7 09:22:12 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-4-1 17:45 發表
冇上來   一上來就見到呵呵笑  學習
你d雪花好靚啊   我秋天播咗2棵白雪花 到依家都唔見要開花俾我睇ga意思  真係暈!
唔知係唔係唔夠肥  見人吔種 好多早熟 我唔敢落太多肥 ...

相信到夏天,你嘅天臺花園會迷倒好多人啊!
時候一到花自然就會開啦 我通常用園泥種白雪花,所以定植時落佐基肥之後,就只是一周一次淡肥水而以。
今年第一串花
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-7 09:24:24 |顯示全部樓層
原帖由 悠遊鳥 於 2008-4-1 18:21 發表
嘻,我就係每次淋水,都將幾滴液肥滴入水樽到,然後先以超級稀釋既方法淋花,所以平時都唔洗點施肥,基肥例外~

植物種落分時落基肥,然後好似你咁用薄肥淋水時一齊施埋肥係最方便省時嘎
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-7 09:33:53 |顯示全部樓層
原帖由 finger 於 2008-4-3 09:31 發表
咁如果洗菜後, 將 d 菜頭菜尾集合埋做肥料得唔得??
新鮮放上去?? 還是要等佢幾多日先得呢?
係放係泥面 or 放係泥下?

我係種植新手, 希望多多指教~~ ...

菜頭菜尾、修剪後嘅殘花落葉都可以做堆肥。揾一個密封容器,一層泥,然後放一層菜葉再加一層泥,壓實後淋透水蓋上面蓋。幾個月後就成為堆肥,可以用嚟與園泥混合後種花,好肥嘎。
如果你仲想要埋堆肥嘅液肥,仲可以鑽外窟加個水龍頭,桶底加塊磚,一個網隔,然後一層泥一層葉咁,到時腐爛後嘅堆肥會有液汁,打開水龍頭流出嘅就係液肥啦。稀釋後就可以用嚟淋花啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-7 09:36:57 |顯示全部樓層
原帖由 G_Ko 於 2008-4-4 18:41 發表
我係新手
請問花生"枯"alone, or 開水, 有乜分別? 點開水法?
花生"枯"灑在泥上面, ok嗎?

花生麩通常用嚟做基肥,定植或者換盆時可以落係泥中,如果係多年生植物係春秋二季做追肥嘅,就可以係盆面挖淺溝埋落去。
回復

Freestar 發表於 2008-4-7 21:16:02 |顯示全部樓層
洗米水點樣先是完全發酵?
要放幾久?
仲有沒其它有機肥料?
回復

ilovechocolate_ 發表於 2008-4-13 18:27:47 |顯示全部樓層
原帖由 Freestar 於 2008-4-7 21:16 發表
要放幾久?
仲有沒其它有機肥料?

我直接灑洗米水落盆strawberry度
冇發酵喎.
生長得 幾好架~
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-13 21:10:31 |顯示全部樓層
原帖由 ilovechocolate_ 於 2008-4-13 18:27 發表

我直接灑洗米水落盆strawberry度
冇發酵喎.
生長得 幾好架~

原帖由 Freestar 於 2008-4-7 21:16 發表
要放幾久?
仲有沒其它有機肥料?

新鮮洗米水同完全發酵嘅洗米水肥力唔同。我都會用新鮮洗米水同洗魚水嚟淋花嘎,特別係木本植物。
完全發酵嘅洗水米會冇咁臭(未完全發酵嘅好臭嘎)
回復

Freestar 發表於 2008-4-13 22:04:17 |顯示全部樓層
發了酵的洗米水肥力會強點嗎?
就甘放系度等它發酵....
多少天淋一次?
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-14 09:28:34 |顯示全部樓層
原帖由 Freestar 於 2008-4-13 22:04 發表
發了酵的洗米水肥力會強點嗎?
就甘放系度等它發酵....
多少天淋一次?

發酵過程好臭嘎(家人會投訴哦),最好揾個膠樽裝起,佢會不停產生氣體,所以唔好裝咁滿哦,仲有要過一段時間打開蓋走一走氣。
開稀啲(好稀好稀果只哦),三幾日淋一次都冇問題啦。
回復

alextang 發表於 2008-4-14 18:32:52 |顯示全部樓層
今是見到朋有用菜葉水。
發酵了的水肥。都好大味。
好似堆肥液咁,不過沒加泥,
我就唔知成分同濃度點用啦。
他就直接淋。唔知得唔得!
哈哈!
回復