農務新丁~ 22 Sept 2012 Updated

作者: jeffreyngcm 發表于 2011-12-13 19:20:36
42640 485
jeffreyngcm 發表於 2012-9-7 15:10:00 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-9-7 15:01
阿仔,改名la,你己係大C, 仲叫自己做新丁?!!!

貧僧正是 "新丁大師"

觀自在菩薩 行深般若波羅蜜多時 照見五蘊皆空 度一切苦厄 舍利子 色不異空 空不異色 色即是空 空即是色 受想行識亦復如是 舍利子‧是諸法空相 不生不滅 不垢不淨 不增不減 是故空中無色 無受想行識 無眼耳鼻舌身意 無色聲香味觸法 無眼界乃至無意識界 無無明 亦無無明盡 乃至無老死 亦無老死盡 無苦集滅道 無智亦無得 以無所得故 菩提薩埵 依般若波羅蜜多故 心無罣礙 無罣礙故 無有恐怖 遠離顛倒夢想 究竟涅盤 三世諸佛 依般若波羅蜜多故 得阿耨多羅三藐三菩提 故知般若波羅蜜多 是大神咒 是大明咒 是無上咒 是無等等咒 能除一切苦 真實不虛 故說般若波羅蜜多咒‧即說咒曰‧揭諦‧揭諦‧波羅揭諦‧波羅僧揭諦‧菩提薩婆訶

唔該晒新丁大師!  發表於 2012-9-25 09:23
心經...  發表於 2012-9-9 22:39
=="唔該晒!  發表於 2012-9-7 17:01
咁,應該改做......"農務新丁大師"~ 遲來的 Updated  發表於 2012-9-7 16:15
~_~'".......  發表於 2012-9-7 16:14
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-9 21:15:02 |顯示全部樓層
8 Sept 2012 Updated

一號田

101 (Small).jpg

茄子同白茄子也開始有茄子
今日收左七條茄子,其它都未收得住

102 (Small).jpg

103 (Small).jpg

104 (Small).jpg

105 (Small).jpg

106 (Small).jpg

水瓜開始有瓜仔喇,下星期可以有得食
107 (Small).jpg

108 (Small).jpg

生長強勁,仲爬過隔隣個瓜棚
109 (Small).jpg

110 (Small).jpg

二號田
201 (Small).jpg

白豆角好多葉同好大塊,開始出花喇
202 (Small).jpg

無架豆同豆角都開始出花
203 (Small).jpg

苦瓜同節瓜都開始上棚
204 (Small).jpg

205 (Small).jpg

僭建田蕃薯
206 (Small).jpg

僭建田木瓜
207 (Small).jpg

三號田

苦瓜,蛇瓜同巨節瓜都上左棚
今日放左捕果蠅器,希望可以減低瓜瓜傷亡啦

301 (Small).jpg

302 (Small).jpg

蛇瓜苗大得最快,上到棚頂,但仲未有花
303 (Small).jpg

苦瓜開始出花同瓜仔喇
304 (Small).jpg

305 (Small).jpg

今日開左大半槐雜草田,
清左三大蘿雜草,收左兩斤野生通菜
落種幾十棵白菜苗,全身散晒

306 (Small).jpg

今日收左d茄子同通菜
401 (Small).jpg

402 (Small).jpg

捕果蠅器會唔會反引晒D果蠅埋你個棚呀?  發表於 2012-9-9 23:35
瓜呀! 好多瓜呀!  發表於 2012-9-9 22:42
你真利害, 一個人可以做甘多事情, 照顧甘大地方~ ^^  發表於 2012-9-9 21:29

評分

查看全部評分

回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-9 21:34:43 |顯示全部樓層

今日落田多左兩隻自來狗,兩隻都幾乖

今日仲帶左個大桶落田浸花生麩水
20120908_183718 (Small).jpg

Breeze  花生麩水 >.< 太有味道啦~  發表於 22 分鐘前

所以只可以在農田用

阿仔,你果件工衣.....都好熱啫(-_-)  發表於 2012-9-9 23:33
Oh~ 我會嘔的...  發表於 2012-9-9 22:41
花生麩水 >.< 太有味道啦~  發表於 2012-9-9 21:38
回復

ahhung68 發表於 2012-9-9 21:59:18 |顯示全部樓層
大師, 終於守得雲開見月明啦~ 恭喜恭喜~
啲瓜B有冇包袋吖?

苦瓜B太細可能未授粉所以無包,順手試試個捕果蠅器既功能^^  發表於 2012-9-9 22:06
回復

tt28 發表於 2012-9-9 22:33:34 |顯示全部樓層

都好好收成,苦瓜已經授左粉,下星期可以收幾個水瓜啦...叻仔啦

jeffreyngcm  水瓜真係好勁,暫時見到最少二三十個水瓜仔~~  
==========================================
如果要幫手記得出聲

水瓜真係好勁,暫時見到最少二三十個水瓜仔~~  發表於 2012-9-9 22:36
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-9 23:38:39 |顯示全部樓層
2020  捕果蠅器會唔會反引晒D果蠅埋你個棚呀?  發表於 52 秒前

我都想知,試驗左先確定得到

恭喜你打風後咁快有收成!我就慘,只有幾隻蕃薯,其他死哂.洛神花仲有介殼虫入侵,搶救中..  發表於 2012-9-10 23:44
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-17 23:26:31 |顯示全部樓層
16 Sept 2012 Updated

―號田

今日收左八條茄子,三條白茄子
之前打風水浸過,可能有d根浸壞左,有幾棵d茄子吾識大

水瓜生長強勁,仲爬過隔隣個瓜棚
今日收左十二條水瓜,陸續有瓜收

二號田

白豆角好多葉同好大塊,出花但無豆
今次狂剪葉,希望快d有豆啦

豆角都開始有得收

苦瓜同節瓜上左棚,仲開始有花花喇
今次又僭建加大左個瓜棚

僭建田蕃薯,下星期要睇下有無蕃薯先
208 (Small).jpg

僭建田木瓜,今次清好晒四周雜草
209 (Small).jpg

三號田

苦瓜開始有瓜收,今次收―隻大苦瓜
蛇瓜都有花花喇,但未有瓜
巨節瓜都上晒棚,但仲係好細棵  
上星期放左捕果蠅器,效果都幾好,試試吾包瓜

上星期落種幾十棵白菜苗,都生得幾好

養極都吾大既茄子同落左地既水瓜

今次既收成都吾差,分左―半比同事

403 (Small).jpg

404 (Small).jpg

405 (Small).jpg

恭喜晒!有咁多收成  發表於 2012-9-18 21:45
好多收成喎~ ^^  發表於 2012-9-18 14:11
好多水瓜呀!叻豬!  發表於 2012-9-18 00:42
嘩好好收成恭喜.  發表於 2012-9-17 23:59

評分

查看全部評分

回復

Louky 發表於 2012-9-18 00:00:57 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-9-9 21:15
8 Sept 2012 Updated

一號田

我鍾意苦瓜,好cute!

我都十分like^^  發表於 2012-9-18 09:42
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-18 00:43:22 |顯示全部樓層
同場加映,兩隻自來農務狗狗

d1 (Small).jpg

d2 (Small).jpg

4眼仔o(^▽^)o  發表於 2012-9-18 01:04
大隻左,毛色都好靚,一定好食好住啦.  發表於 2012-9-18 00:53
回復

ahhung68 發表於 2012-9-18 01:35:14 |顯示全部樓層
水瓜點食吖? 我咁大毎人都好似未食過呢樣嘢吖! 以前聽人講過白茄子係有藥用價值, 見到茄子, 就諗起之前食過的麻醬茄子, 回味
B大, 你不如種過另一棵木瓜啦~

個天覺得佢唔洗食木瓜進補la~  發表於 2012-9-18 09:53
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-18 09:48:37 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-9-18 01:35
水瓜點食吖? 我咁大毎人都好似未食過呢樣嘢吖! 以前聽人講過白茄子係有藥用價值, 見到茄子, 就諗起之前食過 ...

水瓜我覺得食落都幾似勝瓜

白茄子我當普通茄子一齊煮嚟食,差唔多啫

B大嘅木瓜可能要再種過..........   
不過我J大嘅木瓜就努力緊, 希望起死回生
回復

tt28 發表於 2012-9-22 19:48:01 |顯示全部樓層
喂快出報告呀

寫好喇^^  發表於 2012-9-25 01:02
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-25 00:48:22 |顯示全部樓層
Updated 22 Sept 2012

ー號田

今日都收左八條茄子,之後狂剪支葉,希望快d可以再出過花花

今日收左八條水瓜,剩底好少瓜B,下星期應該得幾隻瓜收

二號田

苦瓜同節瓜都開始有BB瓜喇,下星期應該有瓜收

上星期同d白豆角狂剪葉後,開始有花花喇

豆角今次都收到十幾條,下次都仲有得收

今日開左半槐田,落種左二十幾棵遲水蘿白

僭建田蕃薯,睇過有蕃薯,不過仲係好細條
208 (Small).jpg

僭建田木瓜,無野好講
209 (Small).jpg

三號田

白菜生得幾好,今次先收十幾棵大d既,其它下星期再收

蛇瓜有幾條BB瓜,下星期應該有瓜收喇

苦瓜都有幾條BB瓜,下星期都應該有瓜收

今次收成都幾好,又分左―半比同事食

403 (Small).jpg

404 (Small).jpg

405 (Small).jpg

好野有蛇瓜啦,下星期就收得啦,打雷之你會大好多.  發表於 2012-9-26 00:18
蛇瓜係咩味架? 好似大既豆角!  發表於 2012-9-25 12:33
阿仔,你個新棚如果爬滿瓜豆.....成個拱門咁,應該好靚!  發表於 2012-9-25 01:44

評分

查看全部評分

回復

Louky 發表於 2012-9-25 01:11:49 |顯示全部樓層
田園樂趣!十個讚呀!財爺!

Thanks ^^  發表於 2012-9-25 01:27
回復

Sergio 發表於 2012-9-25 06:39:27 |顯示全部樓層

好犀利!做你同事有口福啦!

jeffreyngcm  你來做義工都會有口福架^^

咁遠!  撘車錢都唔少喎!  其實我都好有興趣想參觀下幫下手.  不過姐手姐腳怕越幫越忙.

你來做義工都會有口福架^^  發表於 2012-9-25 12:16
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-25 12:15:46 |顯示全部樓層
2020  阿仔,你個新棚如果爬滿瓜豆.....成個拱門咁,應該好靚!  發表於 10 小時前

成你貴言
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-25 13:00:15 |顯示全部樓層
2020  蛇瓜係咩味架? 好似大既豆角!  發表於 23 分鐘前

蛇瓜係咩味我未知,試左再話係聽, 不過一定好好味

蛇瓜好啦過c瓜,比較爽甜.  發表於 2012-9-26 00:20
Jeffrey仔呀, 點解蘿蔔要包綱? 點解之前唔見你用地蓆,而家種蘿蔔就用地蓆?  發表於 2012-9-25 13:05
個樣好怪異~_~"  發表於 2012-9-25 13:04
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-25 13:14:47 |顯示全部樓層
2020  Jeffrey仔呀, 點解蘿蔔要包綱? 點解之前唔見你用地蓆,而家種蘿蔔就用地蓆?  發表於 3 分鐘前

包網係用來防雀仔偷食種籽/幼苗,  
之前無用地蓆成日都要除野草,時間吾夠我照顧三幅地,
所以以後種新野就用囉

個網邊鼠買架, 我度好多大雀, 種乜都啱食 T~T  發表於 2012-9-25 20:42
回復

sausau 發表於 2012-9-25 18:46:39 |顯示全部樓層
真是大開眼界,讚讚讚!

Thanks ^^  發表於 2012-9-25 22:49
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-25 22:50:50 |顯示全部樓層
適少少  個網邊鼠買架, 我度好多大雀, 種乜都啱食 T~T  發表於 1 小時前

好耐之前吉吉島$12店買
回復