農務新丁~ 22 Sept 2012 Updated

作者: jeffreyngcm 發表于 2011-12-13 19:20:36
42643 485
lola 發表於 2012-8-7 21:40:36 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-8-7 21:04
我己經出左十倍力架喇

十分耕耘,預祝你有十分收獲。
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-8-12 21:24:59 |顯示全部樓層
12 Aug 2012 繼續災後重建工作

一號田

101 (Small).jpg

八棵水瓜苗大左好多,不過好多地圖蟲

102 (Small).jpg

103 (Small).jpg

104 (Small).jpg

茄子同白茄子剪晒d葉/花/果,開始出番d芽同葉,有兩三棵都開始出花

105 (Small).jpg

106 (Small).jpg

107 (Small).jpg

二號田

201 (Small).jpg

瓜棚位置今日落左幾棵苦瓜同幾棵節瓜苗

202 (Small).jpg

203 (Small).jpg

白豆角苗長高左,又係有好多地圖蟲

204 (Small).jpg

205 (Small).jpg

粟米苗同無架豆苗,可能太熱生得比較慢

206 (Small).jpg

207 (Small).jpg

僭建田蕃薯又死吾去喎

208 (Small).jpg

僭建田木瓜得番幾塊葉,仲有芽蟲

209 (Small).jpg

210 (Small).jpg

三號田

301 (Small).jpg

苦瓜苗,巨節瓜苗同蛇瓜苗都好多蟲蟲,苦瓜生得最快

302 (Small).jpg

303 (Small).jpg

304 (Small).jpg

305 (Small).jpg

仲有大半幅田未落苗,野生通菜同雜草好茂盛

唔知幾時先有得收成呢?

點解有野生通菜??  發表於 2012-8-13 22:24
又水浸?蟲蟲係我地既大敵人!  發表於 2012-8-13 00:15
今日我無落田呀,你又要増高,燒到105.5度(*`へ´*) 去左急症玩!  發表於 2012-8-13 00:06
太濕?咁多蟲?噴野殺蟲la~  發表於 2012-8-13 00:03
矮瓜有b啦,你就好啦,我成日攪吾掂佢.其他的都很好,祝你快有收成.  發表於 2012-8-12 23:35

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-8-13 00:17:12 |顯示全部樓層

曾經睇文章講過, 話若果某一年冬天的積雪愈厚, 那年的農作物收成會愈好, 見到你的田都圍繞著小水路, 其實咁樣會唔會都係好架?

2020  養蟲同菌最好!
仲有蚊吖

養蟲同菌最好!  發表於 2012-8-13 15:53
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-8-13 12:52:33 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-8-13 00:17
曾經睇文章講過, 話若果某一年冬天的積雪愈厚, 那年的農作物收成會愈好, 見到你的田都圍繞著小水路, 其實咁 ...

如果係就發達喇. 可惜.....
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-8-13 23:14:56 |顯示全部樓層
Breeze  點解有野生通菜??  發表於 半小時前

可能上手落左通菜種籽吾出,比我翻完泥水浸後全部發晒出黎

哦~ 唔怪得知啦~  發表於 2012-8-14 23:27
回復

2020 發表於 2012-8-14 00:39:38 |顯示全部樓層
仔,啟德嚟緊,weekend你可在田玩風帆la~
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-8-14 12:53:48 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-8-14 00:39
仔,啟德嚟緊,weekend你可在田玩風帆la~

李麗姍都退左休啦仲玩風帆, 呢期要玩單車, 水浸咪玩水上單車囉

你去赤柱睇下,而家有批風帆港隊,得10~12歲, 已仲玩得超勁架!我見有個8歲已開始自己出海la~  發表於 2012-8-14 13:32
只怕浸到要玩水下單車咋  發表於 2012-8-14 12:58
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-8-19 22:48:13 |顯示全部樓層
19 Aug 2012 Updated

一號田

茄子同白茄子開始出花

水瓜苗開始上棚喇

107 (Small).jpg

二號田

白豆角長高左好多

粟米死左兩棵,可能真係太熱
無架豆苗長高左

上星期落種苦瓜同節瓜苗

僭建田蕃薯,除左雜草喇

僭建田木瓜,都仲係得幾塊嫩葉

209 (Small).jpg

三號田

苦瓜同蛇瓜開始上棚 ,巨節瓜生得好慢

收左野生通菜,雜草下次先割

野生通菜收左五六斤呀
401 (Small).jpg

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-8-19 23:13:48 |顯示全部樓層

啲通菜有冇通菜味吖?
木瓜真係好似冇大過喎

木瓜真係冇大過:(  發表於 2012-8-19 23:25
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-8-19 23:24:21 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-8-19 23:13
啲通菜有冇通菜味吖?
木瓜真係好似冇大過喎

好有通菜味、今晩煮左三分一

超多腐乳 , 正 !  發表於 2012-8-20 00:48
好味道 !  發表於 2012-8-20 00:07
好好味呀.....  發表於 2012-8-19 23:28
正呀!  發表於 2012-8-19 23:28
腐乳通菜吖~~~~ 正吖~~~~~~~~~  發表於 2012-8-19 23:27

評分

查看全部評分

回復

jeffreyngcm 發表於 2012-8-26 22:38:49 |顯示全部樓層

26 Aug 2012 Updated

一號田

茄子同白茄子開始出花,仲開始有BB茄子喇
不過有好多好多蟲蟲,捉蟲捉到手軟

水瓜苗大得好快,上到棚頂喇

二號田

白豆角又高左好多,D葉都大塊左好多

全部粟米未足兩尺就出左花,唯有殺殺殺殺殺

無架豆都好多好多蟲蟲,今日噴左“六”油油

苦瓜苗同節瓜苗大得好慢

僭建田蕃薯,浸左咁耐吾知有無蕃薯食呢?

僭建田木瓜,都仲係無乜進展

三號田

苦瓜同蛇瓜上左棚 ,但巨節瓜仲係生得好慢

蛇瓜

仲有大半槐田養緊雜草,秋播先攪喇
306 (Small).jpg

我有货等我比喇!  發表於 2012-8-26 23:09
我已經開始秋種啦.  發表於 2012-8-26 23:07
係喎, 打錯日期? 洗晒聽日先俾...HEHE  發表於 2012-8-26 23:02
阿仔,多水種芋頭,俾我整芋頭糕  發表於 2012-8-26 22:57
點解係19號,唔係呢個weekend既?  發表於 2012-8-26 22:55

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-8-27 00:16:13 |顯示全部樓層
水瓜真係好掂喎 點解粟米未夠兩尺開花就殺吖?
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-8-27 09:47:41 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-8-27 00:16
水瓜真係好掂喎  點解粟米未夠兩尺開花就殺吖?

D粟米咁細棵就出花, 導師話種吾出粟米嫁, 為免浪費肥料, 不如殺左佢哋再種過

阿仔,我全部粟米約1米高,全部都開花但未有粟,咁點嗎?殺?  發表於 2012-9-2 00:16
明白明白, 又學到嘢 ^^  發表於 2012-8-27 09:58
回復

tt28 發表於 2012-9-1 23:23:33 |顯示全部樓層

我那些粟米已經出左好多仔仔啦,好彩吾殺佢.
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-6 21:33:37 |顯示全部樓層
1 Sept 2012 Updated

一號田

茄子有BB茄子,下星期可以有茄子食
白茄子也開始出花,不過仲有好多蟲蟲

水瓜苗全部上到棚頂,開始出花喇

二號田

白豆角又多左好多葉同大塊左,
但仲末未有花花

無架豆都多左好多葉

苦瓜苗開始上棚
節瓜苗都係大得好慢

僭建田木瓜加左肥,希望大得快D

僭建田蕃薯,但好似都吾多識大

三號田

仲有大半槐田養緊雜草,下星期開始落種

苦瓜,蛇瓜同巨節瓜都上左棚

蛇瓜苗大得最快,上到棚頂

苦瓜開始有花花同BB喇
306 (Small).jpg

我個邊最近少左好多啲蟲蟲啦~ 你個邊都應該快無嫁啦~ ^^  發表於 2012-9-6 21:55
好快就會有收成!  發表於 2012-9-6 21:41

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-9-7 09:21:10 |顯示全部樓層
你個水瓜棚好正吖, 佢哋大得咁快, 睇到都開心 見到你啲矮瓜, 就諗起上星期喺某餐廳度食過一個冷盤, 係麻醬矮瓜, 真係十萬條脷.....正
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-7 10:31:10 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-9-7 09:21
你個水瓜棚好正吖, 佢哋大得咁快, 睇到都開心  見到你啲矮瓜, 就諗起上星期喺某餐廳度食過一個冷盤, 係 ...

啲水瓜真係大得最快, 希望快啲有BB啦

啲矮瓜上次打完風水浸, 搶救後嘅死淨種都唔係好健康, 估計今次嘅收成都係麻麻哋

上次打完風後都好似見到有個小矮瓜冇死到, 都幾好吖 ~~  發表於 2012-9-7 10:56
回復

四少 發表於 2012-9-7 11:18:09 |顯示全部樓層
"仲有大半槐田養緊雜草" 好幸福呀.. . . .
想問問關於 "潛葉虫" 你們一般會點處理 ?

以往我見有虫就成塊葉剪掉, 直至有次成棵青瓜都係, 我又係剪掉之後佢剩返二三塊葉 後黎死埋 ....

我咁諗, 唔剪最多都係分左d養份比虫, 剪左就無葉制造養份, 咁... 即係剪唔剪好 ??
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-9-7 14:37:28 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-9-7 11:18
"仲有大半槐田養緊雜草" 好幸福呀.. . . .
想問問關於 "潛葉虫" 你們一般會點處理 ?

仲有大半槐田養緊雜草係因為之前無足夠時間處理, 今個星期會攪攪佢架喇

"潛葉虫", 如果唔係太嚴重我一般會用手整死佢就算, 未必會剪葉,但太多或太嚴重嘅就一定會剪葉, 因為一星期先落田幾粒鐘, 唔夠時間慢慢同佢哋玩, 得閒噴吓苦練油或綠油油都會有些少幫助
回復

2020 發表於 2012-9-7 15:01:29 |顯示全部樓層
阿仔,改名la,你己係大C, 仲叫自己做新丁?!!!
回復