無聊一問 - 蠟燭

作者: 031504 發表于 2011-11-30 00:29:09
1303 6
見到哩區好多人都係玩皂
突然覺得皂同蠟燭又好似咁 ~ 而自己一直又想買D有療效的香薰蠟燭
不過街邊買一係太成500幾千幾蚊~一係就唔知信唔信得過
所以好奇問問哩到有無師兄師姐自己玩蠟燭? OR識人/知道香港有開班玩手工蠟燭 ? (要有療效的,如減壓,放鬆等等

感謝
prodorothyhkg 發表於 2011-11-30 00:46:42 |顯示全部樓層
我唔係好贊成玩蠟燭,因香薰油經過火之後所餘無幾,我比喜歡用棉花沾油四處放,又或者用70%乙醇或者異丙醇10-20CC加入1/3體積精油,用幾支竹仔插住,等佢慢慢揮發~
回復

031504 發表於 2011-11-30 22:26:50 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-11-30 00:46
我唔係好贊成玩蠟燭,因香薰油經過火之後所餘無幾,我比喜歡用棉花沾油四處放,又或者用70%乙醇或者異丙醇10-2 ...

竟然~!?

不過我對蠟燭有一種情意結
回復

jack872184 發表於 2011-12-1 19:20:21 |顯示全部樓層
個人認為蠟燭有FEEL,又便宜,我都LIKE,BUT 咁高溫,應該破壞精油天然成分
回復

031504 發表於 2011-12-6 21:52:40 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2011-12-1 19:20
個人認為蠟燭有FEEL,又便宜,我都LIKE,BUT 咁高溫,應該破壞精油天然成分

同意~會有FEEL好多
回復

cklife 發表於 2011-12-8 11:57:39 |顯示全部樓層
香薰爉蠋材料,應該花園街個姐姐度會有,做法好簡單,只要材料齊,去圖書館借本書睇就攪惦。
但點時要小心,話晒係明火。
你對獵蠋有情意結就真係無計傾,無得代替。
其實我對爉燭都有些少情意結,所以唔係好中意用電香薰爐。
我中意上面裝水滴入精油,下邊用爉燭慢慢熱住果種,精油發運得好D,又有燭光掩映。

唉..又想起初初同老公一齊的浪漫情境喇....

"上面裝水滴入精油,下邊用爉燭慢慢熱住果種"e隻我最LIKE~@@  發表於 2011-12-8 16:25
回復

031504 發表於 2011-12-10 17:34:18 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-12-8 11:57
香薰爉蠋材料,應該花園街個姐姐度會有,做法好簡單,只要材料齊,去圖書館借本書睇就攪惦。
但點時要小心 ...

香薰爐我都中意用啊~但好難買得岩自己GE香薰油~同埋我要買就一定會買大品牌~~不過相對起上黎會貴好多
同埋好難搵靚GE香薰爐><

心頭好要慢慢搵嘛.....香薰油...自己溝比較容易搵到適合自己配方...  發表於 2011-12-10 17:41
回復