新手請教: 8盆 天台的 大盆栽 -- 名稱.品種,(注意事項)

作者: becandy 發表于 2011-11-29 18:26:46
2141 9
hi , 大家好ar~
新工作地方 的天台 剛好接收了 8盆 別人不要的 盆栽, 老闆說前陣子 它們 很多都 有燶葉情況 (好似盆栽 6 .咁.....)
我們 有好幾盆 連名稱.品種, 都不知道, 所以 希望開個 帖子, 向經驗大師學習學習~

我查到 第一盆 是 龍船花 , ....

1. plants (Medium).jpg plants (1) (Medium).jpg

2. plants (2) (Medium).jpg plants (3) (Medium).jpg

3. plants (4) (Medium).jpg

4. plants (5) (Medium).jpg

5. plants (8) (Medium).jpg

6. plants (6) (Medium).jpg plants (7) (Medium).jpg

7. plants (9) (Medium).jpg

(ps. 老闆而家 set clock , 每日 2pm 澆水一次~由葉到泥, 上至下 澆....,
這樣可以 改善 燶葉嗎.?!~)
fnv234 發表於 2011-11-29 18:54:17 |顯示全部樓層
1. 龍船花
2. 簕杜鵑/九重葛
3. 巴西鐵樹
4. 含笑?
5. 柏樹
6. 含笑?
7. 山茶
回復

becandy 發表於 2011-11-29 20:12:58 |顯示全部樓層
我有 則疑過 4 =6...?!
不過 一個咁 多 枝葉~, 另一個 剪左咁多~~
(聽日返去 , 比對下d 葉先 ~~)

fnv 234. 謝謝你ar~
我可以 按 名稱 ,....搵 種植方法laa
回復

becandy 發表於 2011-12-4 08:08:45 |顯示全部樓層
請問   有無人可指教   燶葉情況~~~~?!!~
會唔會同我 澆葉面有關ga??
回復

silicon 發表於 2011-12-4 21:17:46 |顯示全部樓層
becandy 發表於 2011-12-4 08:08
請問   有無人可指教   燶葉情況~~~~?!!~
會唔會同我 澆葉面有關ga??

可以說吓燶葉前你們怎樣照顧
回復

becandy 發表於 2011-12-4 23:05:00 |顯示全部樓層
聞說係 人地 轉送俾我地~~(老闆)
而老闆 最近 見佢 就死, 所以set clock 每日 2pm 澆水一次
回復

theresagood 發表於 2011-12-5 00:07:57 |顯示全部樓層
2pm淋水會唔會太曬呢?
回復

cowslip 發表於 2011-12-5 00:34:51 |顯示全部樓層
1,2,唔夠泥,得閒加d泥比佢地啦!
濃左d葉可以剪掉,日日淋水太濕了,可以濕壞根。1次淋足水之後等泥乾再淋
p.s.唔好中午淋水,淋水應早上or黃昏。
回復

Kel 發表於 2011-12-5 01:10:16 |顯示全部樓層
你指邊盆有燶葉呀?

3 . 巴西鐵樹 最好唔好放天台曝曬,放陰涼啲的地方比較好
例如室內窗邊的明亮位置,或者戶外的遮陰處
曝曬過度,葉片會變黃,而且葉尖會焦尾
放在半日照和濕度高一點的地方,葉色會美一些。

其他的,睇圖片猜,應該是上一手種了多年又沒有換盆
盆小,盆土不足,而且板結,所以根系可能出現問題
現在可做的是,把枯葉摘掉,修剪枯枝
照常澆水,待春暖時更換疏鬆的泥土,移到大一點的盆,適時施肥
除此之外應該沒有大問題。
回復

becandy 發表於 2011-12-5 10:03:29 |顯示全部樓層
(thanks 大家~ )

我今日返去 suggest 一早/黃昏澆水
係咪 每一次 澆至土濕...
不用天天澆水, 土乾才 澆下一次~?
( 定係 盆盆都唔同 澆水方法/份量~~?)
有無 邊d 要 / 避免 澆葉面ga??

* 問題少女...
回復