酸忌廉焗薯茸 (參考了斑比公主的食譜) 大成功!!!

作者: ceciheung 發表于 2011-11-25 16:41:55
6181 5

酸忌廉焗薯茸(4~6人前)
斑比公主食譜>>> http://hkplants.com/forum.php?mo ... =%E7%84%97%E8%96%AF
材料:
美式焗薯 3個
車打芝士 1片
牛油 2茶匙
酸忌廉 140g
清雞湯 130ml
洋蔥粒 3/4個

做法:
1.預熱焗爐 200度
2.馬鈴薯洗淨刨皮、去薯眼,切粒
3.燒滾一鑊水落薯粒,烚至稔身盛起,放入攪拌機攪成薯茸或用叉壓成薯茸備用
4.以中火燒熱平底鑊,放入牛油煮溶,加入洋蔥粒,炒 5分鐘至金黃及軟身,再加入車打芝士煮溶,下鹽及黑胡椒碎調味
5.薯茸加入清雞湯,再加入(4)及酸忌廉拌勻
6.在薯茸上輕輕用叉畫上花紋
7.放入焗爐以 200度焗 10-12 分鐘至微焦~完成

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2011-11-25 18:59:38 |顯示全部樓層
ceciheung~

嗚嗚~~我唔制呀~~~你整呢個好靚呀~~~

斑比公主, 全靠你嘅食譜, 我先可以完成我人生第一次嘅焗薯茸呢~ 我只係直接將洋蔥粒(無打成茸)撈落薯茸, 食時爽爽哋, 幾有口感架! ^^  發表於 2011-11-26 01:54
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-26 06:47:18 |顯示全部樓層
ceciheung  斑比公主, 全靠你嘅食譜, 我先可以完成我人生第一次嘅焗薯茸呢~ 我只係直接將洋蔥粒(無打成茸)撈落薯茸, 食時爽爽哋, 幾有口感架! ^^  發表於 4 小時前

吓~竟然第一次就整得咁靚,太過份喇~~~
回復

mono 發表於 2011-11-26 17:04:32 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-11-26 06:47
ceciheung  斑比公主, 全靠你嘅食譜, 我先可以完成我人生第一次嘅焗薯茸呢~ 我只係直接將洋蔥粒(無打成茸) ...

因為公主敎道有方!
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-26 22:12:26 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-11-26 17:04
因為公主敎道有方!

mono~

你實在太老實了~嘻嘻~
回復

jay嵐 發表於 2011-11-28 19:14:00 |顯示全部樓層
You had a talent for cooking!!
回復