減淡黑眼圈的食療 ~ 木耳紅棗水

作者: ceciheung 發表于 2012-1-16 18:02:26
6673 7

減淡黑眼圈的食療 --- 木耳紅棗水

材料:

乾白背黑木耳  4-5片
乾紅棗  5-6粒
薑片(隨意)
水  5杯
片糖  1片

步驟:

1)把乾木耳和紅棗浸水。
2)待木耳發大及軟身後,把木耳切絲(形狀隨意),紅棗去核,備用。
3)因為天氣寒冷,加了3片薑片一起煮。
4)把水燒開後,加入薑片及片糖。之後放入木耳絲及去核紅棗。
5)中火大滾約10分鐘即成。

據了解,木耳行氣活血,促進血液循環及可降血脂,乃日常食療常用材料。原來除了一般的食用功效外,木耳中的膠質可以把殘留在人體消化系統內的雜質,吸附集中起來,然後排出体外。因此飲用木耳紅棗水,對於減少黑眼圈有顯著的功效。聽說身體有內傷,積存瘀血的人,也可以食用木耳來清除瘀血。

備駐:

-這個份量的糖不多,只帶少許甜味,而且足夠分開3天食用(每次1湯碗)。
-這食療需要連續進食最少1星期,才會看到明顯的功效。
-即使不喜歡吃木耳,也必定要把它們吃清光。因為它才是主角,其它的其實是伴菜,不吃也無況。

木耳紅棗水的其它功效:

說法一:

紅棗有養胃健脾,益血壯神的功效。木耳則有去血脂的功效 。
正因為木耳帶有些少寒,而紅棗卻屬於燥熱之物,將兩者混合,就變成性質較溫和的食物。

說法二:

木耳是所有蕈類食品中含鐵量最高的,黑、白木耳都是多糖類,有一定的抗腫瘤作用,而且黑木耳可清肺益氣、幫助身體排出纖維。紅棗主治脾胃虛弱、血虛萎黃、血小板缺少症等等。女性多吃一些紅棗,可使氣色紅潤。如果將紅棗、木耳合成一個補血的木耳紅棗湯,月經前1個禮拜到月經結束這段時間飲用或每天吃或隔天食用就可以改變黃臉色,使之紅潤可愛。(需要注意的是,喝這樣的湯不要同時吃海鮮,否則容易腹痛;肚子不舒服、脹氣的時候也不要吃;紅棗的每次食用量也不要超過10顆。)

有關木耳功效之網頁:
http://yibian.hopto.org/yao/?yno=643

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2012-1-16 22:40:22 |顯示全部樓層
請問一般你浸木耳會浸多久架?

一般浸一小時, 不過我浸到啲木耳軟身就將佢地切1cm粗, 浸後硬身位置唔要~  發表於 2012-1-16 23:02
回復

金盞花 發表於 2012-1-16 23:38:26 |顯示全部樓層
好啊~要試吓!  雖然冇黑眼圈, 不過幾日前撞瘀咗仲未散, 等我明天煲嚟試吓!
另外, 家中買有黑木耳, 只識將嚟炒雜菜, 都唔知仲可以點用, 咁以後就識多樣煮意.  多謝你提供資料

你就好啦~ 冇黑眼圈, 好羡慕喔~  發表於 2012-1-16 23:57
回復

金盞花 發表於 2012-1-17 00:03:35 |顯示全部樓層
ceciheung: 你就好啦~ 冇黑眼圈, 好羡慕喔~

唔駛羡慕~ 有黑眼圈可能係你本身皮膚夠白又薄, 所以至容易顯現出嚟
回復

jellyfishy 發表於 2012-1-17 09:55:26 |顯示全部樓層
唔該晒樓主解答~ 想問多個問題,請問你係咪雪內雪櫃,然後早晚拿少少出來凍食?
回復

八王爺 發表於 2012-1-17 10:42:10 |顯示全部樓層
大家有冇留意,食木耳唔可以食海鮮。
你地哩班海鮮之友,要留心!
回復

ceciheung 發表於 2012-1-17 14:48:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-1-17 09:55
唔該晒樓主解答~ 想問多個問題,請問你係咪雪內雪櫃,然後早晚拿少少出來凍食? ...

呢個食譜嘅份量, 我會分3日飲架~
我未試過凍食呀, 煲好後待涼再放入雪櫃, 飲時我會煲滾後先飲~

chambee  有冇分上午食定晚上食好d?  發表於 5 小時前
我無分早晚呀! 應該無所謂嘅~

有冇分上午食定晚上食好d?  發表於 2012-1-17 16:49
回復

2020 發表於 2012-1-17 16:37:49 |顯示全部樓層

我有黑眼....袋呀,有無得解救呀  眼袋大過隻眼呀

八王爺  勤力讀書,唔止眼袋,乜袋都出晒黎。
============================
我讀書少, 但自問工作幾勤力, 對住電腦OT O到暈

勤力讀書,唔止眼袋,乜袋都出晒黎。  發表於 2012-1-17 17:22
回復