小小小田園

作者: ceciheung 發表于 2011-6-3 20:41:43
1007 4

自從妹妹給了我6棵Golden Sunshine Tomato嘅苗再加Salad Lettuce, Rocket, Strawberry嘅種子, 我開始了自給自足的夢~
2011 - 04 - 06 <落種了>  

2011 - 04 - 09 <種子們3天就發呀喇, 6棵Golden Sunshine Tomato嘅苗都伸直咗腰!>

2011 - 04 - 19 <大大小小分盤後>

2011 - 04 - 29 <我見Strawberry落種成23日都無反應, 就改放了一粒小肥羊辣椒, 但係種咗個幾月只得1"高...................>

2011 - 05 - 25 <50天大, 點解佢地都係咁小棵嘅??? 太HOT??? 肥料???>

lion 發表於 2011-6-4 22:23:09 |顯示全部樓層
種得相當唔錯..............你種得比我好。
回復

麥煞那 發表於 2011-6-4 22:31:04 |顯示全部樓層
哈哈 我認得的花盆係日x城買既

係呀, 啲盆喺日本X城同吉G島$10Plaza買, 我估平D卦~  發表於 2011-6-7 11:35
回復

ceciheung 發表於 2011-6-7 18:54:43 |顯示全部樓層
天氣太熱了, 火箭菜熱到標花..............

早兩日試吓放返佢地入室內, 之前(左)啲葉又黑又硬, 兩日後(右)終於正常返, 啲葉變返又綠又軟, 仲有新葉長出黎!
回復

麥煞那 發表於 2011-6-7 19:08:34 |顯示全部樓層
士多啤梨

我落左兩款 唔同包裝既自挖種子唔多成百粒

而家先發左 4粒 -.-"

我都想種strawberry, 我諗可能要天氣凍D先再試吓..............><  發表於 2011-6-8 12:44
回復