新手種蘭,好多問題

作者: 悠遊鳥 發表于 2008-3-27 20:23:41
1982 4
由於無種過蘭花,所以有好多問題都想問,希望各位唔好話我煩啦~

1.買蘭花之前,有咩野需要準備?

2.點樣揀一盆健康既蘭花?

3.買開左花個d,定係買未開花個d好d?

4.一盆新買番黎既蘭花,有咩野要做?

好奇怪,呢幾個資料搵黎搵去都搵唔到既?
Tony 發表於 2008-3-27 20:50:00 |顯示全部樓層
3.我會買開左花個D(得返1-2個lum),因為我買親未開花個D(開咗1-2朵),D花蕾都一定會甩(蝴蝶蘭)

回復

清補涼 發表於 2008-3-27 22:14:04 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 悠遊鳥 於 2008-3-27 20:23 發表
由於無種過蘭花,所以有好多問題都想問,希望各位唔好話我煩啦~

1.買蘭花之前,有咩野需要準備?
當然係錢啦 無銀點買 (講笑炸)
係睇睇方向and地方 好重要架
2.點樣揀一盆健康既蘭花?
依個好深..... 基本上係睇0下 根 葉 同莖...
3.買開左花個d,定係買未開花個d好d?
咁就要睇你想種咩蘭 因為有0的係睇花 但有0的蘭花係觀葉
4.一盆新買番黎既蘭花,有咩野要做?
睇0下你買ga蘭花係要全日照or半日照 搵個適合地方放置
回復

悠遊鳥 發表於 2008-3-28 17:24:37 |顯示全部樓層
唔該曬你地呀,多謝你地既解答,有唔明我會再問嫁~thx~~
回復

Manto 發表於 2008-3-28 22:24:51 |顯示全部樓層
我又答下:

I. 買蘭花之前,有咩野需要準備?
屋裏位置夠唔夠,光照方向,心!

II. 點樣揀一盆健康既蘭花?
根:有時好"蘭"睇到,
葉:綠色無菌
莖:肥大

III. 買開左花個d,定係買未開花個d好d?
當然係買開左花個d,
1.有成功感
2.有花睇
3.開到花,植株十成九都壯

IV. 一盆新買番黎既蘭花,有咩野要做?
配合返適當生長環境比棵花
回復