紅菜頭 換左 盆 , 加左肥後 ....頭耷耷 , 而且有好多"小飛飛"

作者: becandy 發表于 2011-11-2 21:27:10
3069 37
上個月中 落種子...
前2日 見佢地終於長到 有3,4 片葉
於是好開心 , 走去 元朗 陳坤記  買 多D 泥 同 有機肥料
返去將D 健壯D既 紅菜頭BB 苗 換去D 大D 深D既盆

今早起身,
見到佢地 無乜力.企唔直咁

下午 再睇, 有更多 既小飛飛 0係D盆度

becandy 發表於 2011-11-2 21:28:24 |顯示全部樓層
回復

becandy 發表於 2011-11-2 21:30:06 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=150751

用唔掂個album...
upload左2hr 都upload 失敗~@

只可以...放少少 相

(虫虫 相)
回復

cowcowpop 發表於 2011-11-2 21:46:50 |顯示全部樓層
1.陳坤記 係D農友既評價,唔‥‥‥‥
    請大家幫手講下。
2.紅菜頭開始時,勁容易死,我苗左超過30,但成個月都無一半
3.紅菜頭需要勁長時間發葉 = 容易鞠躬
4.應該等D葉有2-3吋先郁佢,

Any way, 算啦
POST D photo CC.
MAKE it smaller in size sin la.

‥‥哈哈‥‥哈哈‥
回復

cowcowpop 發表於 2011-11-2 21:48:53 |顯示全部樓層
查証這泥OK???
回復

purplelove 發表於 2011-11-2 23:22:54 |顯示全部樓層
唔算頭耷耷啦! 唔好太擔心~

我果d 葉好大塊, 搞到彎晒腰, 惟有畀枝牙籤佢地ai住啦~

不過值得一提既係, 食根部既植物盡量唔好移植啦!!!

另外, 蚊滋係避免唔到架,

因為d蟲卵o係泥入面, 你一淋水, 有水飲喎, 咁佢就會出世架喇

用黃色蚊貼囉, 係治標唔治本, 但冇咁眼冤丫嘛。

評分

查看全部評分

回復

mono 發表於 2011-11-2 23:29:46 |顯示全部樓層
紅菜頭係適合移種。
最適當時間,係當個菜頭有波子仔咁大嘅時候。

評分

查看全部評分

回復

mono 發表於 2011-11-2 23:30:58 |顯示全部樓層
提一提:剛移種植物,係絕對唔可以加肥!!
回復

becandy 發表於 2011-11-3 06:56:16 |顯示全部樓層

一早起身, 見到大家既 回覆 .......(感動~~~~~)

cowcowpop, 陳坤記 d 野...有問題 ? *(ar~我重買左包向日葵種子tim!@)
purplelove, mono, u_u 0係我開post前, 我已換左盆 ..T.T~ (唯有下次小心d)
(最初因為唔知d 種子 發唔發到芽, 所以 就用幾個細盆仔...,
屋企騎樓少地方, 怕一個個又大又深 ge 盆 阻住家人 收衫~~)
換完盆 , 我都覺得 佢地無乜生氣, 想死想死咁
下次 種向日葵時 會 多加注意...,減少 換盆次數^^

* 不過.....換盆時, 我已加埋肥
T-T , ai~~~~ 佢地會唔會 營養過多而死 呢唔知..>...<

多得picasa, 終於up到相la~
之前....

"大"飛飛..    (之前 (換盆前 拍的...) 未加肥..前...好似 無咁多"小"飛飛, )

換盆後....

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-3 07:12:33 |顯示全部樓層
becandy

紅菜頭可以生到好大過架~你e家呢個盤種一個就剛剛好喇~

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-3 07:17:08 |顯示全部樓層
p.s. 向日葵是可以移種的~
回復

magichand 發表於 2011-11-3 08:28:47 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-11-3 07:12
becandy

紅菜頭可以生到好大過架~你e家呢個盤種一個就剛剛好喇~

紅菜頭要用深盆嗎?
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-3 08:31:26 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2011-11-3 08:28
紅菜頭要用深盆嗎?

magichand~

8-10吋泥應該可以吧~
回復

mono 發表於 2011-11-3 10:36:18 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-11-2 23:30
提一提:剛移種植物,係絕對唔可以加肥!!

gender  Really? I always did the opposite... ><

因為啲根剛移盆未適應同比較弱,肥傷嘅機會會大好多。
我試過C過幾盆,所以而家一定唔會做呢個動作。
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-3 13:02:05 |顯示全部樓層
2020  公主,佢呢個黃色盆...應該得...約6吋高咋,因為我都有呢個盆仔,hehe^^  發表於 2 小時前

2020~

可是....你的說話....有說服力嗎~~~
回復

2020 發表於 2011-11-3 15:53:16 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-11-3 13:02
2020  公主,佢呢個黃色盆...應該得...約6吋高咋,因為我都有呢個盆仔,hehe^^  發表於 2 小時前

.......佢個盆係3兄買......一set幾隻色個種,
我唔識種野,但我顏色同尺寸才是我強項,佢影出嚟似0c10m75y0k ,佢化左灰我都認得

評分

查看全部評分

回復

becandy 發表於 2011-11-3 16:13:08 |顯示全部樓層
HA....@ 對ar~....其實...佢得 1x cm
回復

土豆貓 發表於 2011-11-3 16:19:32 |顯示全部樓層
hi...你試下跟住呢度去resize d 相啦! 好好用架....
http://hkplants.com/thread-1281-1-1.html

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-3 16:21:59 |顯示全部樓層
2020 發表於 2011-11-3 15:53
.......佢個盆係3兄買......一set幾隻色個種,
我唔種野,但我顏色同尺寸才是我強項,佢影出嚟似0c10m75y0k ,佢化左灰我都認得

2020~

咪喊啦~其實我意思係,如果想紅菜頭個頭大的話呢~

咁呢隻盤種3個就實在太逼喇~

參考資料:

http://www.producegreen.org.hk/download/en/beetrootrecipe.pdf
回復

2020 發表於 2011-11-3 16:45:09 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-11-3 16:21
2020~

咪喊啦~其實我意思係,如果想紅菜頭個頭大的話呢~

我既意思.....根據你既資料,即係話呢隻盆連一棵一盆都唔囉!

** 原來喊係有分獎架,xie xie公主(^O^☆♪
回復

12下一頁