我的紫羅蘭

作者: traceyto 發表于 2008-3-26 17:22:12
1881 15

120(唔知係咪小白天鵝)

120(唔知係咪小白天鵝)
好開心,終於可以成為會員一份子。先要多謝minmin Wong,因我註冊左好多次都唔得,now終於註冊到啦!
係啦,小妹於花展買左好多紫羅蘭,但第一次種,好驚種死佢(因好多都係苗)。
*請問你地知唔知如果灑水,係唔係要灑到個盆底濕到見滴水方好?(但嘜唔係佢地怕多水的嗎)
*你地係用邊隻花肥?因的係發叔個到買個D係分隻葉、花肥,但好多都唔駛。
*仲有,有D人教我俾佢地曬太陽,其實可唔可以架。
*你地種紫羅蘭苗有咩心得,因佢地死死下啦已經。>___<
希望佢地健健康康啦啦!!!!!!!!

(但好多花同葉都死左啦>___<)

其中好細花個盆唔知咩品種,你地知唔知,因D葉好怪?

其中好細花個盆唔知咩品種,你地知唔知,因D葉好怪?

now D葉死曬啦,都唔知點解???

now D葉死曬啦,都唔知點解???

10蚊盆咋

10蚊盆咋

佢地now D葉好像死死地氣,同買返來無得比

佢地now  D葉好像死死地氣,同買返來無得比

hkwai28 發表於 2008-3-26 18:18:31 |顯示全部樓層
幾靚啵
比心機呀!
我都係新手黎!!
回復

JenniferC 發表於 2008-3-26 18:44:56 |顯示全部樓層
(就用我所知的答你 )

*請問你地知唔知如果灑水,係唔係要灑到個盆底濕到見滴水方好?(但嘜唔係佢地怕多水的嗎)
>>澆水一般都是見乾澆透,而澆至盆底滴水就可確保已經澆透,澆透亦表示整盆盆土吸飽水,有多先會從盆底流出,若不澆透,即只有部份有吸水,久而久之會有結塊的可能,雖然種非洲堇通常4-6個月更換一次新植料,但不澆透始終不太好。

*你地係用邊隻花肥?因的係發叔個到買個D係分隻葉、花肥,但好多都唔駛。
>>基本上非洲堇施肥是以高磷鉀肥為主(即花肥),較少用高氮肥(葉肥),高氮肥通常在見斑葉的非洲堇新出的葉綠色太少,怕會出事才用,一般開花肥就足夠了,因為開花肥當中有包括氮的,只是所佔比率較少而已。

>>你上面照片中的都要陽光,朝陽或類似光度即可,切忌在強光下晒,亦忌在葉片濕了水時晒太陽。

>>種非洲堇要留意空氣濕度,溫度不能太熱,可以給它們涼冷氣就最好,不用好像種草花般通風,但一定不能悶著,就算放溫箱亦要間中開大個蓋給堇兒透透氣,大株的,每1-2個月修剪1-2片老葉,而我個人並不會比機會堇兒留側芽的,在清除得到的側芽大小時就將之清除,施肥要淡,通常比指示下得更淡。
我覺得不用太去理去在意佢地,越去特別理佢地…就越難種…
提供一個合適的環境給堇兒,再平常地去護理即可。

(有花友見以上有錯的話,請通知我~~,一定要通知我啊~)

回復

peeseela 發表於 2008-3-26 20:10:07 |顯示全部樓層
係呀, 你越去理佢, 反而容易有事. 我都係咁.
回復

george 發表於 2008-3-26 20:25:52 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-3-26 18:44 發表
(就用我所知的答你 )

>>澆水一般都是見乾澆透,而澆至盆底滴水就可確保已經澆透,澆透亦表示整盆盆土吸飽水,有多先會從盆底流出,若不澆透,即只有部份有吸水,久而久之會有結塊的可能,雖然種非洲堇通常4-6個月更換一次新植料,但不澆透始終不太好。
澆透水可順道把泥中廢物沖出來,所以即使用棉心供水法也需定時由上至下澆水。

>>基本上非洲堇施肥是以高磷鉀肥為主(即花肥),較少用高氮肥(葉肥),高氮肥通常在見斑葉的非洲堇新出的葉綠色太少,怕會出事才用,一般開花肥就足夠了,因為開花肥當中有包括氮的,只是所佔比率較少而已。
所言甚是。

>>你上面照片中的都要陽光,朝陽或類 似光度即可,切忌在強光下晒,亦忌在葉片濕了水時晒太陽。
這就是所謂的「見天不見日」。

>>種非洲堇要留意空氣濕度,溫度不能太熱,可以給它們涼冷氣就最好,不用好像種草花般通風,但一定不能悶著,就算放溫箱亦要間中開大個蓋給堇兒透透氣,大株的,每1-2個月修剪1-2片老葉,而我個人並不會比機會堇兒留側芽的,在清除得到的側芽大小時就將之清除,施肥要淡,通常比指示下得更淡。
我覺得不用太去理去在意佢地,越去特別理佢地…就越難種…
比指示所說的再淡一半便一定安全了。
植料切忌有太多的泥炭土,因為很容易會焗死根部。

(有花友見以上有錯的話,請通知我~~,一定要通知我啊~)
回復

JenniferC 發表於 2008-3-26 20:35:21 |顯示全部樓層
我都再學到野了~ 呵呵
回復

lala 發表於 2008-3-26 20:35:58 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

講得好... 我啱啱都受完教訓,個心仲未痛完... 都係唔講喇    .....
回復

george 發表於 2008-3-26 20:38:21 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2008-3-26 20:35 發表
講得好... 我啱啱都受完教訓,個心仲未痛完... 都係唔講喇    .....

再接再勵,不要放棄啊!
回復

george 發表於 2008-3-26 20:39:12 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-3-26 20:35 發表
我都再學到野了~ 呵呵

其實你說得很好啊
我只是稍作補充而已
回復

yimabel 發表於 2008-3-26 21:37:24 |顯示全部樓層
不睇不知道原来只要高磷肥,以前我都是用氮肥。谢谢JenniferC。
回復

fronny 發表於 2008-3-26 21:47:48 |顯示全部樓層
作為新手 , 很多問題連問也不會問
所以問得好 , 也答得好
謝謝
回復

C0126 發表於 2008-3-27 00:01:47 |顯示全部樓層
我都係新手.....真學到好多野....
我都係買平價或花友送的....
正在學習中......
回復

traceyto 發表於 2008-3-27 00:51:15 |顯示全部樓層
多謝你們的指導,我都學到唔少野。仲有,我覺此wedsite好好。因好多花友都會用心去解答我們的問題,謝謝你們!
仲有我想問如果D花死曬,咁我要剪佢邊到,花莖呀?定係唔駛理佢地架?

回復

JenniferC 發表於 2008-3-27 11:18:10 |顯示全部樓層
剪花莖,之後支花莖會慢慢枯掉的了。
回復

traceyto 發表於 2008-3-28 01:27:38 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

OKOK,唔該JenniferC
回復

小風鈴 發表於 2008-4-2 21:25:17 |顯示全部樓層
看見你的相都應該是個很新的‘手’,但很有心機。我介紹你到書店買一本   高維江  所出的書,可以解答你所有的問題。
回復