返回列表 發新帖

豆漿機

作者: 土豆貓 發表于 2011-10-29 11:47:24
7087 59
corina 發表於 2011-11-8 22:58:16 |顯示全部樓層
magichand  去皮唔好浸太耐, 我浸20分鐘左右, 豆不會太軟, 再用力揸, 去皮但豆不會爛... 半杯豆用15分鍾左右全去皮
浸20分鐘d皮仲好實呀,我半杯豆要用一個鐘寸皮,所以要好得閒先整~
回復

ernestng 發表於 2011-11-9 09:19:13 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-11-8 22:55
我同媽咪都係素食者,媽咪每日都會飲豆漿或食豆腐,到現在都冇骨質疏鬆,佢朋友每日都飲牛奶,但有骨質疏鬆, ...

我親身試過係好易用, 我係怕煩, 但都唔覺太煩, 唯一留意係佢一次整唔到太多, 但兩個人一定夠有多
我又買左日本黑糖, 好味又有益, 唔好食白糖WO
回復

ernestng 發表於 2011-11-9 09:20:36 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-8 21:51
你個簽名好搞嘢!
田中先生=農民?

農民相對比較有生產, 我只是在田中的一位先生, 不是生產=.=
回復

ernestng 發表於 2011-11-9 09:23:50 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-11-8 22:51
土豆貓  呢個好正喎....但要淘番黎, 我未試過係淘淘買野....
香港都有呀~
http://hk.search.au ...

原來HK 都有了!!!!!! 平過TAOBAO!!!
回復

土豆貓 發表於 2011-11-9 09:42:47 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-9 09:23
原來HK 都有了!!!!!! 平過TAOBAO!!!

Thanks....好有用呀, 真係要買番個先....
回復

土豆貓 發表於 2011-11-9 09:44:02 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-11-8 22:55
我同媽咪都係素食者,媽咪每日都會飲豆漿或食豆腐,到現在都冇骨質疏鬆,佢朋友每日都飲牛奶,但有骨質疏鬆, ...

我想問呢, 因為之前有好多人同我講話豆漿係好涼既吳可以日日是飲, 你對呢個講法有咩意見呢???
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-9 09:47:04 |顯示全部樓層
我又唔覺豆漿好涼~ 有痛風的人要少飲d囉~ 豆類偏酸~
回復

土豆貓 發表於 2011-11-9 09:49:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-9 09:47

其實我都吳多覺佢係涼, 因為吳係日日飲, 但如果買左個錦方便既豆漿機就會日日飲啦, 想知道多d囉..
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-9 10:00:54 |顯示全部樓層
我咁耐都無考慮豆漿機, 如果淨係可以造豆漿的機, 即係not multi purpose, 除非一家好多人一齊飲, 否則唔化算.
回復

八王爺 發表於 2011-11-9 10:04:29 |顯示全部樓層
一般人飲無問題,不算「很」涼。
孕婦最初幾個月要少飲,後期也沒有問題。
回復

土豆貓 發表於 2011-11-9 10:04:52 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-9 10:00
我咁耐都無考慮豆漿機, 如果淨係可以造豆漿的機, 即係not multi purpose, 除非一家好多人一齊飲, 否則唔化 ...

之前我既做法, 係用攪拌機打溶, 用白棉布隔渣再煲, 其實呢個方法都係吳錯, 但如果想整一,二杯呢個做法又有d費時失事, 兩睇啦, 其實我覺得各有各好....睇番用家須要d咩啦...

我得一條友, 更加唔化算, 可以慳番~ -,-  發表於 2011-11-9 10:22
乜有人只整一兩杯咁少?一次最少做2公升,放在雪櫃,飲2-3日。  發表於 2011-11-9 10:10
回復

土豆貓 發表於 2011-11-9 10:14:37 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-9 10:04
之前我既做法, 係用攪拌機打溶, 用白棉布隔渣再煲, 其實呢個方法都係吳錯, 但如果想整一,二杯呢個做法又 ...

有呀, 如果二人家庭既用豆漿機既人通常都係每朝整囉....
回復

corina 發表於 2011-11-9 10:46:15 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-9 09:44
我想問呢, 因為之前有好多人同我講話豆漿係好涼既吳可以日日是飲, 你對呢個講法有咩意見呢??? ...

每人體質唔同,怕涼可以落羌......其實我唔係好識~
回復

土豆貓 發表於 2011-11-9 10:49:18 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-11-9 10:46
每人體質唔同,怕涼可以落羌......其實我唔係好識~

錦又係...每個人都吳同....
回復

corina 發表於 2011-11-9 10:51:05 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-9 09:42
Thanks....好有用呀, 真係要買番個先....

好多款喎,請問你會買邊個型號?
回復

corina 發表於 2011-11-9 10:52:48 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-9 09:47

如果冇痛風既可唔可以日日飲咖?
回復

土豆貓 發表於 2011-11-9 10:57:04 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-11-9 10:51
好多款喎,請問你會買邊個型號?

我仲未得閒睇晒佢d model呀.....
回復

土豆貓 發表於 2011-11-9 10:58:27 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-11-9 10:52
如果冇痛風既可唔可以日日飲咖?

正常人無痛風應該可以日日日飲既....
回復

八王爺 發表於 2011-11-24 22:20:19 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-9 03:58
正常人無痛風應該可以日日日飲既....

今日同阿媽講開,原來佢有一部「九陽之星」豆漿機。
佢話每次必須整800-900ml的,不能少,不能多。
但喺佢話好好用,雖然喺抄人地九陽名牌,但唔錯。
佢仲常用來做芝蔴糊,合桃露之類,仲可以打水果蓉,煮米糊。
總之佢老人家大讚好用,多用途。
回復

土豆貓 發表於 2011-11-24 22:27:39 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-24 22:20
今日同阿媽講開,原來佢有一部「九陽之星」豆漿機。
佢話每次必須整800-900ml的,不能少,不能多。
但喺 ...

伯母係醒喎識用黎整錦多野....查實我未睇清楚果時以前你話伯母有部"九陽", 原來係九陽之星......好用就得啦....咩牌子無咩所謂, 可惜局限左要整800-900ml.....
回復