豆漿機

作者: 土豆貓 發表于 2011-10-29 11:47:24
7085 59
andyman 發表於 2011-11-2 19:18:01 |顯示全部樓層
我朋友用德國寶, 做豆漿比我飲好正。 而且唔使隔渣,豆都飲埋,慳好多
因為佢迷中藥, 好多時會做其他豆類或者藥材飲品,所以好常用, 佢話貴啲都抵番喎
回復

土豆貓 發表於 2011-11-3 09:19:44 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2011-11-2 19:18
我朋友用德國寶, 做豆漿比我飲好正。 而且唔使隔渣,豆都飲埋,慳好多
因為佢迷中藥, 好多時會做其他豆類或 ...

Hi..德國寶係咪有好多款架???

五個款, 朋友用 pro-8  發表於 2011-11-3 19:18
回復

八王爺 發表於 2011-11-3 15:03:25 |顯示全部樓層
豆漿機除咗做豆漿,仲可以做好多嘢架!
唔好低估佢嘅能力。
回復

土豆貓 發表於 2011-11-3 15:08:09 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-3 15:03
豆漿機除咗做豆漿,仲可以做好多嘢架!
唔好低估佢嘅能力。

我都知呀, 所以依家咪收集緊大家意見睇下邊隻會好d囉......thanks

你最後會唔會係度做個總結呀?  發表於 2011-11-3 15:17
回復

土豆貓 發表於 2011-11-3 15:31:43 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-3 15:08
我都知呀, 所以依家咪收集緊大家意見睇下邊隻會好d囉......thanks

做總結都好, 但其實吳同人對豆漿機都有吳同既要求, 正如我, 就係想要簡單, 細小, 易清洗, 但又可能有花友想要多功能, 最主要係依家手頭上既資料仲未足夠做總結呀....
回復

八王爺 發表於 2011-11-3 15:36:53 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-3 08:31
做總結都好, 但其實吳同人對豆漿機都有吳同既要求, 正如我, 就係想要簡單, 細小, 易清洗, 但又可能有花友 ...

我在家時間多些,一般用攪拌機,把浸了一晚的豆(約8小時),去皮,然後打爛,用紗布袋隔渣。
慢火煮30-45分鐘,都好OK。

問題是攪拌機用到機會比豆漿機多,豆漿機也可以做芝麻糊﹑杏仁露之類的甜品。

yeah...我同你一樣做法....  發表於 2011-11-3 15:47
回復

八王爺 發表於 2011-11-3 15:59:21 |顯示全部樓層
既然土豆貓用攪拌機做豆漿,又可必再買豆漿機?
回復

土豆貓 發表於 2011-11-3 16:06:49 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-3 15:59
既然土豆貓用攪拌機做豆漿,又可必再買豆漿機?

因為依家個部太舊, 每次打半包豆就因為摩打過熱停機, 相信亦吳捱得好耐,而我主要都係整豆漿, 所以就想係度收集下資料, 如果搵吳到合週既豆漿機就會考慮下再買另一部攪拌機囉(當然係現有果部真係死左先)! 不過我都覺得如果你手頭有棉布袋隔豆漿渣, 我覺得都係明火煲會好d!!!

明火煲好好多。因為未煲好嘅,真喺有豆腥味。據說國產九陽牌是最好的了。  發表於 2011-11-3 16:10
回復

土豆貓 發表於 2011-11-3 16:16:19 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-3 16:06
因為依家個部太舊, 每次打半包豆就因為摩打過熱停機, 相信亦吳捱得好耐,而我主要都係整豆漿, 所以就想係 ...

我見網好多人用九陽都話好, 但平均都係煲到600ml, 如果我要整1litre左右既, 用佢都要分兩次整, 所以無考慮呢隻.......yes, 明火煲點都係好d.....
回復

土豆貓 發表於 2011-11-3 21:00:22 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-3 09:19
Hi..德國寶係咪有好多款架???

吳該晒你同你個朋友....

如果唔係常用就唔好買啦, 成3000幾銀都幾貴 >.<  發表於 2011-11-4 22:27
回復

土豆貓 發表於 2011-11-6 10:30:08 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-3 21:00
吳該晒你同你個朋友....

錦就真係太貴啦....
回復

faylo 發表於 2011-11-6 10:51:19 |顯示全部樓層

i just bought 威馬 soy bean maker,the 豆渣very fine, yesterday, i used saseme, peanut, and barley意米 to make juice, and i keep the residue, and mixed with rice to cook, yummie, 要添飯, two days ago, i used big black bean mixed with soy bean, and i put the residue into the composite box to improve the Nitrate content in the composite. the soy bean juicer is easy to clean as every parts can take it out to wash

http://www.goodwayelectrical.com/Eng/ProductDetail.aspx?p=GSM-168
回復

faylo 發表於 2011-11-6 11:01:21 |顯示全部樓層
http://www.asaimtaiwan.org/p4-1-1.php?flag=about-26

一篇關於黃豆及其制品很有用的報導
回復

faylo 發表於 2011-11-6 11:04:24 |顯示全部樓層
至於豆漿、豆腐、豆乾、豆腐乳、味噌等食品,因其含量很低,對痛風患者影響不大,可安心食用。
各種大豆加工產品的嘌呤含量如下:(單位:mg/100g wet basis)

大豆分離蛋白 307.6mg/100 gm wet basis

豆漿 3.3 mg/100 gm wet basis

資料來源: 食品科技新知研討會(June 2003) 周政輝,嘉南藥理科技大學, 食品科技系

回復

土豆貓 發表於 2011-11-6 13:16:01 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2011-11-6 11:04
至於豆漿、豆腐、豆乾、豆腐乳、味噌等食品,因其含量很低,對痛風患者影響不大,可安心食用。
各種大豆加 ...

嘩,好詳盡,有用家意見!值得考慮!多謝你既意見!
回復

ernestng 發表於 2011-11-8 19:59:45 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2011-10-31 08:42
豆漿要煮沸5分鐘才可飲用, 唔係會肚瀉, 我e家用"九陽牌"好好用,清洗容易, 20分鐘有得飲, 我上次係同朋友買$ ...

我都係用九陽, 極好用, 我個個星期整幾次, 唔煩, 一按就OK, 起身好LAZY 但好快有得飲

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=10795

自己望望~

呢個好正喎....但要淘番黎, 我未試過係淘淘買野....  發表於 2011-11-8 21:44
回復

ernestng 發表於 2011-11-8 20:00:45 |顯示全部樓層
德國佬係好貴.... :S

但係勝在唔使隔渣, 我都想買一部,但太貴,心大心細中..  發表於 2011-11-8 21:12
回復

八王爺 發表於 2011-11-8 21:51:23 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-8 13:00
德國佬係好貴.... :S

你個簽名好搞嘢!
田中先生=農民?
回復

corina 發表於 2011-11-8 22:51:18 |顯示全部樓層
土豆貓  呢個好正喎....但要淘番黎, 我未試過係淘淘買野....
香港都有呀~
http://hk.search.auctions.yahoo. ... mp;cat=0&type=0

吳該晒你呀, 真係想買番個...  發表於 2011-11-9 09:41
回復

corina 發表於 2011-11-8 22:55:50 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-11-8 19:59
我都係用九陽, 極好用, 我個個星期整幾次, 唔煩, 一按就OK, 起身好LAZY 但好快有得飲

http://www.mobile ...

我同媽咪都係素食者,媽咪每日都會飲豆漿或食豆腐,到現在都冇骨質疏鬆,佢朋友每日都飲牛奶,但有骨質疏鬆,咁方便,比你搞到我都好想買反個~
回復