士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 發表于 2011-10-12 11:46:24
106021 741
Adam 發表於 2012-1-28 19:12:24 |顯示全部樓層
我想問個蒂種唔種到?
回復

MilkMilk 發表於 2012-1-31 15:25:53 |顯示全部樓層
請問有無花友接受分享後有收成?
如有可否upload相給大家分享
回復

mono 發表於 2012-1-31 23:32:06 |顯示全部樓層
未呀!大得好慢,所以我都無 update 過啲相......。
回復

nuta 發表於 2012-2-2 12:04:09 |顯示全部樓層
halo~~ 我係岩岩join架~~ 多多指教

我上年1月已經係公司開始種士多啤啤啦..
不過到今年都仲係種緊葉 @@
個陣係貪得意, 去扭蛋機到扭出黎種...
個盆得一舊normal size既擦子膠咁大....
仲要放哂around 50粒種子一齊培植.... 哈哈哈哈....
因為個陣完全唔識種野...
好好彩都有d生到而家..雖然都好似無乜點大到....

前排就拎左去窗邊等佢吸收下陽光(之前百無...無哂太陽無落肥)
不過可能我淋水淋得太多啦, d葉好似不斷咁枯...
我開始放棄佢地-.- 又唔識大, 大左又枯, 枯左又剪, 剪完又生.. 不斷咁loop........................

而家乖乖地買左包種子,古早肥同科學泥
諗住從頭黎過~~~ 哼
我唔信唔得

我諗住星期一就開工落種子
因為我驚星期六日無人係公司, 佢會dry得滯....
不過我見到有花友用濕棉花黎發佢, 係咪都得架???

直接落泥 或者 用棉花發都得架  發表於 2012-2-4 08:54
回復

_LOK_ 發表於 2012-2-3 23:37:34 |顯示全部樓層
nuta 發表於 2012-2-2 12:04
halo~~ 我係岩岩join架~~ 多多指教

我上年1月已經係公司開始種士多啤啤啦..

用科學肥可以嗎??
之前有人用我講要用就唔好用科學肥的....
回復

Oskar 發表於 2012-2-4 09:30:48 來自手機 |顯示全部樓層
各位好,我的也好不了多少
T仔很快就已經全軍覆没
幸好w仔剩下的幾隻苗仍然努力爭扎中。。。(好像沒大過)
最滿意是甘仔,換盤後呆了一段時間就明顯長大了,也沒有枯葉或葉黄的情況。可能是基肥或换盤的原固吧。
回復

nuta 發表於 2012-2-4 19:59:04 |顯示全部樓層
_LOK_ 發表於 2012-2-3 23:37
用科學肥可以嗎??
之前有人用我講要用就唔好用科學肥的....

唔用科學肥應該用咩肥??
因為我之前試過放果皮... 跟住出蟲...@@
回復

rainbow2011 發表於 2012-2-4 20:45:22 |顯示全部樓層
nuta 發表於 2012-2-4 19:59
唔用科學肥應該用咩肥??
因為我之前試過放果皮... 跟住出蟲...@@

有D有機肥發酵左之後無味架, 果D唔惹蟲又唔惹蚊滋, 只要將有機肥埋深D就OK. 氮肥我用雞屎肥, 買日本愛麗斯牌, 無味無蚊架, 磷肥我用骨粉, 呢款有D味, 要埋深D, 鉀肥我用紅牛鉀肥, 又係無味架. 其實仲有好多好多有機肥, 都係無乜味又唔生蟲架, 你可以去D菜種行或賣植物既舖頭問下佢, 叫佢介紹D有機肥比你架, 同埋落肥時要蓋土, 露出黎既有機肥都好易惹蚊滋呢. 自己食落肚, 當然唔好用化肥, 用番有機肥有益健康好多呢.
回復

nuta 發表於 2012-2-4 20:54:45 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2012-2-4 20:45
有D有機肥發酵左之後無味架, 果D唔惹蟲又唔惹蚊滋, 只要將有機肥埋深D就OK. 氮肥我用雞屎肥, 買日本愛麗 ...

哇...原來有機肥都有分咁多種...~_~
咁我係要買咁多隻MIX左做基肥呀???
平時又要落邊隻呢? thank you..
回復

rainbow2011 發表於 2012-2-4 21:33:52 |顯示全部樓層
nuta 發表於 2012-2-4 20:54
哇...原來有機肥都有分咁多種...~_~
咁我係要買咁多隻MIX左做基肥呀???
平時又要落邊隻呢? thank you.. ...

其實我都係呢度學番黎架咋, 自己又買下唔同既肥料試下效果. 我係種植新手黎, 所以記唔倒太複雜既野, 我只記住氮肥係葉用, 即係種菜可以用, 而種果類就初初用, 到有花苞時要谷花就用磷肥, 結左果想個果甜D, 就落鉀肥. 落基肥通常我都係用雞屎肥, 佢應該偏重氮肥, 其他元素亦有, 咁種菜種果都可以用佢做基肥. 磷同鉀就等追肥時用. 但每人種植同落肥習慣都唔同, 可以自己摸索下, 睇下點樣棵植物會生得唔好, 點樣又會生得好D.

你要視乎你種乜野, 先可以知道落邊種肥黎做基肥或追肥呢. 你可以睇下花園仔老師個帖, 好多新手常問既問題都搵倒答案架, 加油啊!

http://hkplants.com/thread-11235-1-1.html
回復

nuta 發表於 2012-2-4 22:24:11 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2012-2-4 21:33
其實我都係呢度學番黎架咋, 自己又買下唔同既肥料試下效果. 我係種植新手黎, 所以記唔倒太複雜既野, 我只 ...

我又無你咁好心機....咩都買黎溝下試下..@@
我純粹想種下...總之佢出到士多啤啤已經好開心~~哈哈
我岩岩CHECK過... 原來古早肥都係有機肥~ 如果佢有寫咩元素~ 我影低再POST出黎啦

不過我諗我SO FAR都唔會買太多唔同既肥... 因為我未必有恆心不斷種落去
除非有D MIX好左既方便用啦XDDDD

真係唔該哂你呀~~~ 學到好多野啦~~~~
回復

stephenfwc 發表於 2012-2-5 01:03:27 |顯示全部樓層

我既小m已經變左大m 仲有花蕾!!

TO:麥煞那 ~我只係放係窗邊...不過我有落雞屎肥做基肥

雞屎肥落得重唔重手 ? 我都有用wor o,o  發表於 2012-2-6 12:29
真係好勁, 可以咁快有咁大棵 !!!!!!  發表於 2012-2-5 16:44
好誇張 -.-" 曬太陽燈架 ?  發表於 2012-2-5 13:27
回復

ice_moon226 發表於 2012-2-5 16:46:00 |顯示全部樓層
又係時候交功課, 但同樓上果D , 差好遠.............................
回復

ice_moon226 發表於 2012-2-5 16:47:58 |顯示全部樓層
M 仔C剩一棵, W 仔4棵都仍健在.
回復

yy-violet 發表於 2012-2-5 18:41:49 |顯示全部樓層

我盆 'T' 仔仲係咁細咋!

回復

mono 發表於 2012-2-6 00:30:25 |顯示全部樓層

一次過睇晒!由左至右~日本熊本露之水滴~日本福岡博多甘王~Temptation
﹣日本福岡博多甘王~試過啲葉子變啡,噴咗苦鍊幾星期,剪下啲葉由 OK。但大得好慢...
﹣Temptation~大得慢到呢......
發覺種士多啤梨啲泥特別多蚊仔。

回復

new1 發表於 2012-2-6 09:19:56 |顯示全部樓層
剛已分盆

第1行: Temptation, Mignonette, White Soul
第2行: Mignonette Mignonette Mignonette

回復

noel_tt 發表於 2012-2-6 11:31:12 |顯示全部樓層

2月5日期待士多啤梨花出現, 韓仔和露仔生長得很大

回: 麥煞那, 深綠色係韓仔 淺綠係露仔

左邊係韓仔 右邊係露仔 ?  發表於 2012-2-6 12:27
回復

蕃薯mo 發表於 2012-2-7 00:26:48 |顯示全部樓層
寒冬後,上星期的strawbeey大得好快,又要upload吓.

回復

蕃薯mo 發表於 2012-2-7 00:27:19 |顯示全部樓層

寒冬後,上星期的strawbeey大得好快,又要upload吓.

回復