士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 發表于 2011-10-12 11:46:24
109031 741
jessicayip31 發表於 2012-1-10 01:02:05 |顯示全部樓層
T^T 哎呀~ 原來呢度有野玩~ MISS左天!! 明天找下有無士多啤利種子先!!
回復

riwibe 發表於 2012-1-11 10:55:20 |顯示全部樓層

riwibe 發表於 2012-1-5 00:10
其實大家覺得Temptation是否較其它品種難培植呢?我的Temptation經過二個月的培植,其間葉子發過病,雖然仍 ...

One goods news and one bad news of my Temptation.
Good news is new leaves are growing up.  Bad news is one Temptation is death.

回復

一丁 發表於 2012-1-11 12:47:04 |顯示全部樓層
我 d 野地毋忘我好似有花蕾啦.......
野地毋忘我 ( 1 ).JPG
野地毋忘我 ( 2 ).JPG
野地毋忘我 ( 3 ).JPG
回復

麥煞那 發表於 2012-1-15 20:49:49 |顯示全部樓層
本來想今日 影的新相 post 上來 但係今日完全冇太陽 XD

我而家的 美國佬 同韓仔都有好多走莖 有的已經大左好多 仲有的二段走莖走左出來

我想問下 如果 想要剪走新出既走莖 有乜野要注意

同埋 如果我想將已經落左泥 長大左既新株 同本株之間個條走莖剪走既話 有的乜野要注意 o,o
回復

momodoll 發表於 2012-1-16 11:27:11 |顯示全部樓層
好耐冇update la~

甘王同韓仔換佐大盆~
快高長大~

吾知點解甘王係咁係加拿大出葉仔..

另外..m仔同w仔之前相相死亡..
多得士豆貓相助~又可以繼續玩玩~
來佐屋企2星期d根又生出盆,,換佐大一個size ge盆比佢na~

t仔又多得babycherry相送~係公司晒異0燈~
未影相tim~(後補la~)
回復

noel_tt 發表於 2012-1-16 16:53:12 |顯示全部樓層
1月15日韓仔和露仔近況, 大葉, 多走徑

由韓仔走徑長出來, 新的一棵韓仔bb

我棵露仔又係好多走莖, 不過我剪晒, 無留.希望佢快點出花.  發表於 2012-1-16 17:41
回復

寧望月 發表於 2012-1-16 17:25:35 |顯示全部樓層
近這兩三天葉邊出現有點黑,因何?誰可解答下?謝謝
回復

kk_alice 發表於 2012-1-17 01:19:24 |顯示全部樓層
P1180041.JPG P1180045.JPG
忘了是什麼xD
回復

hempseed 發表於 2012-1-18 11:10:38 |顯示全部樓層
交功課

韓仔

露仔

M仔共10棵, 都差唔多大. 影咗6棵

T仔仍然一大一細,比M仔弱好多

露仔中間d葉白色ke!?  發表於 2012-1-18 17:15
回復

hempseed 發表於 2012-1-19 10:13:19 |顯示全部樓層
momodoll  露仔中間d葉白色ke!?  發表於 昨天 17:15
================================

我都唔知點解呀,佢由一返嚟開始出嘅新葉都係白色, 慢慢變綠色,你地個D唔係架?

露仔我冇申請..但我自己本身種開的露仔一出的新葉只是淺綠..吾係白wow=口=.. 吾通你係特別種!?  發表於 2012-1-19 10:55
回復

八王爺 發表於 2012-1-19 10:14:43 |顯示全部樓層
我的WHITE SOUL 才刚出了一片真叶!
等到頸都长。
回復

ckathy29 發表於 2012-1-19 14:47:26 |顯示全部樓層

我的甘王苗的葉子也是出現變黑的情況
一直剪  他還是一直變黑.. =.= why?
Picture 1522 (Small).jpg

麥煞那: 枯左   不是吧.... 我有點擔心呢... 看來我要好好的照顧他才行 >"<

我係指塊葉枯左 XD 我未夠膽整死樓主分享既甘王  發表於 2012-1-22 01:29
kathy,你最近有無施過肥,葉邊枯,可能係肥傷。  發表於 2012-1-21 22:50
我棵甘王 係變紅 -.-" 外圍的老葉由邊邊 開始變紅 然後枯左  發表於 2012-1-19 17:47
回復

一丁 發表於 2012-1-20 12:19:13 |顯示全部樓層

送給 gmfw
' 野地毋忘我 ' ~~

回復

_LOK_ 發表於 2012-1-21 13:08:08 |顯示全部樓層
各位師兄好,
小弟係一位新手...想問各位師兄在種士多啤梨時落肥會用開d咩牌子呢??
小弟只有一包有機黑雞翼肥,夠用嗎??同埋有約需要多久才落一次??或留意到士多啤梨出現d咩狀況就知要落肥呢?
小弟的士多啤梨是在大埔d田問人拿的葉隻再種出來的, 現有大約5-6塊大葉仔...

黑雞肥應該OK架 不過始終要小心肥害 唔係棵士多唔死都重傷  發表於 2012-1-21 19:03
新朋友,你扒完 '士多啤梨齊齊種' 這個貼,應該會幫到你 ~~ ^.^  發表於 2012-1-21 13:57
回復

_LOK_ 發表於 2012-1-22 00:19:20 |顯示全部樓層
_LOK_ 發表於 2012-1-21 13:08
各位師兄好,
小弟係一位新手...想問各位師兄在種士多啤梨時落肥會用開d咩牌子呢??
小弟只有一包有機黑雞翼 ...

謝2位師兄回覆...現在1月時份...應該要落鉀麟肥谷花, 但我不太清楚黑雞肥有否這2種成份...同埋我2個星期左右先加一次肥,會唔會太快??因為我搵唔倒我呢個情況落肥的密度...thx~!!
回復

蕃薯mo 發表於 2012-1-23 01:19:27 |顯示全部樓層
恭喜發財,恭祝各位新年行好運,越種越有,滿載而回,心想事成...哈哈哈
回復

RAYMAN 發表於 2012-1-23 01:42:30 |顯示全部樓層
祝各位龍精虎猛,草苺豐收。報告我的甘王及韓仔狀況 DSC00769.JPG ,中間盤韓仔出咗四支走莖,而棵甘王葉生得都算密,但唔知點解葉唔夠大,唔知各位有冇敢樣呢。

未有果就比佢走咁多莖?  發表於 2012-1-31 23:34
爬得好好呀!  發表於 2012-1-28 11:02
回復

qcchan1 發表於 2012-1-27 14:15:47 |顯示全部樓層

首先祝各位龍年行大運,花開富貴!!
睇見你地D真的快高長大,而我d就全沒進展.. 唉.(請看下文).... 不過我唔理咁多,今天(27/1)全部移到一大盆中,一於來一招置偖後地而後生,等著看吧。
KS + JS 小苗 : 唔會高,有長葉很慢,但又不停枯,總之越來越縮水喇
T : 連最後的一小苗近枯謝
W : 餘下一小苗,但比T也好不了幾多
M : 比較其他好一點,有2棵都長了4-5片葉
回復

八王爺 發表於 2012-1-27 15:59:25 |顯示全部樓層
一丁 發表於 2012-1-20 05:19
送給 gmfw
' 野地毋忘我 ' ~~

好像非常小巧的模樣!

清麗。

朵花真係好細架 ~~ ^.^  發表於 2012-1-27 22:32
回復

riwibe 發表於 2012-1-28 11:43:00 |顯示全部樓層
見到太陽的星期六,温暖很多。我的士多啤梨,有的離開了,(特別是temptation。只剩下一株。) 有的被蟲害,幸好它們努力求存,傷害不是太大。見到有一株mignonette開花,萬分高興。新的一年,希望大家的植物生機勃勃。
另外,大家見葉子有黑點或轉色,可能是蟲害。要常常檢查葉子表面和底部。試用一比一份火酒和水,用棉花來清潔葉子。二至三日一次來試試下!
回復