夾夾曾經跌了落地...>.<...HELP!!

作者: Ori仔 發表于 2011-9-29 11:06:14
1409 8
HI, 各位C ching

我之前不小心被我的親戚整跌了夾夾落地,心痛死了......
之前佢D莖係長小小,但係好飽滿有水份的,夾也是會關埋的,
依家夾夾的莖好DRY咁,部分的夾就不識關埋,有D都仲OK無事可以正常開關的
有以下的問題想問:
1) 唔識關埋的夾是否已死?是否需要剪除?
2) 夾夾的莖是否因為不夠光照,攪到D夾唔紅同埋變長?(我在木木木記買的時候是有小小紅色的)
3) 我依家放在窗邊,屋企向北所以光照就好似相中咁,是否不夠光?
    我唔怕唔夠光,每晚回來會開慳電膽AROUND 4個小時(慳電膽DETAILS: M5   8W   220-240V)
4) 幾時開始要為夾夾準備凍眠同埋點準備?

P1028_29-09-11.JPG P1029_29-09-11.JPG

謝謝指教!!!!!
starlaw 發表於 2011-9-29 11:38:45 |顯示全部樓層
你係咪成日攪佢,又開又關?燈照4小時唔夠,最好照10~13小時!水比多啲3cm高都唔怕。
回復

Monk's 發表於 2011-9-29 11:58:26 |顯示全部樓層
唔識關埋的夾是老化了,但不用剪去,除非巳完全枯萎變黑.
回復

teresa2007 發表於 2011-9-29 14:36:17 |顯示全部樓層
你盆毛同夾唔夠光,食蟲植物需要強光,日照長、高溫 (28度左右) 、濕度高(OVER 75)、CLEAN的環境 。你快D出去買LED燈照下佢地,應該仲有機會SAVE到。
回復

teresa2007 發表於 2011-9-29 14:36:56 |顯示全部樓層
你盆夾要換盆
回復

031504 發表於 2011-9-29 14:42:59 |顯示全部樓層
徒長哂~
回復

durianpancake 發表於 2011-9-30 18:44:56 |顯示全部樓層
唔好話我認屎認屁, 講到掉夾落地下, 我真係好有經驗
之前掉過2棵成年夾落地下, 5棵苗由2米高處墮下後再種返生(到最後都死左棵B52), 所以我係有權分享下心得架

其實夾夾落過落地下, 除左立刻會見到傷痕(會黑夾)之外, 仲會令夾夾從新進入適應期...一頭半個月之後就會開始正常生長架啦

而你棵夾...學師兄話齋...唔夠光, 唔夠濕...
回復

Ori仔 發表於 2011-9-30 23:01:31 |顯示全部樓層
感謝各位的意見!!
明天去買野攪攪佢先~~

TO: durianpancake
謝謝你的分享,咁我都無咁心痛,之前佢真係好OK家,真係怕佢咁樣跌一跌就咁左升天,

想問各位多一個問題,如果用LED燈係咪買魚缸用的LED燈就可以?有無咩 WATT數要注意的?
因為我都係第一次種夾夾同毛籤苔,除左腰水之外,有咩辦法可以令佢地可以濕D?
同埋長期腰水會唔會UP爛佢地D根?
我依家係公司囉D蒸餾水返屋企比佢地囉
回復

durianpancake 發表於 2011-9-30 23:14:59 |顯示全部樓層
夾可以頂到好濕, 除腰水外仲以以入缸加濕度
回復