水種AV葉子一撻撻,而且越來越彎曲,很苦惱

作者: Ori仔 發表于 2014-9-19 14:39:44
1787 8
各位巴打同絲打

因為之前屋企太熱,攪到我D花死死下,我便囉返OFFICE種,長期開冷氣除左WEEKEND,依家有以下的問題,
1) 葉子一撻撻,好似有結晶鹽咁(我一個至兩個月前轉水種,開頭用花寶液肥(1:500 開水浸根,之後發左根用返清水浸,三至四日換水一次)
2) 轉左水種之後棵花一路路大的時候,就越來越彎曲
3) 葉邊變啡,之前係屋企就係啡得好快,之後成塊葉林左,依家好似DELAY左,兩個星期先會變到咁

大家可以參考下啲相,比點意見我 我咁辛苦囉返公司都係想救活佢地

轉左水種越來越彎曲之一

轉左水種越來越彎曲之一

轉左水種越來越彎曲之二

轉左水種越來越彎曲之二

轉左水種越來越彎曲之二(近鏡

轉左水種越來越彎曲之二(近鏡

葉片一撻撻

葉片一撻撻

葉邊變啡的初期

葉邊變啡的初期

這棵也有一撻撻,很翠綠側茅要去除嗎?

這棵也有一撻撻,很翠綠側茅要去除嗎?
fanny2012 發表於 2014-9-19 16:49:33 |顯示全部樓層
真可惜! 我也有類似的情況。。。!!
回復

fanny2012 發表於 2014-9-19 16:57:15 |顯示全部樓層
早幾日, 有2盆種在大咩半年, 一晚就玩完, 都唔知點解!!!!
  哎.... 真係快到唔信...!!!!!!!!!!
回復

mizukyu 發表於 2014-10-8 22:28:14 來自手機 |顯示全部樓層
我都係咁,係三月時開始種幾盆,係九月尾陸陸續續咁死
回復

zamji 發表於 2014-10-9 01:07:21 來自手機 |顯示全部樓層
我之前有盆用泥種的Standard AV 根系出問題成棵軟晒,抽佢出來清走晒根部同表面啡色老皮,諗住浸水出根左先落泥啦,點知個莖愈來愈爛,最後嬲嬲地撕走左半棵嘅葉,切走埋爛左嘅莖,吹乾後就索性落番泥度種,掉埋入溫箱無眼睇佢,而家除左反老還童外,乜事都無了,仲好挺身添!
回復

xodebby 發表於 2014-10-9 11:34:17 |顯示全部樓層
會唔會係'水積"??
回復

BluePrincess 發表於 2014-10-9 13:46:08 |顯示全部樓層
一撻撻應該係水漬, 將d葉沖下水就會無事/將水位降低, 但係根就可能會出少好多, 變啡可能係你肥料太重手傷到d葉或者太熱焗親, 變彎就算唔係水種都會發生, 不過我覺得水種特別容易彎,問題應該不大
回復

Ori仔 發表於 2014-10-9 22:06:19 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位的回覆,我諗我都係轉返泥種喇,轉左水種反而又生得慢左,又有D唔受控制的情況
回復

puni3577 發表於 2014-10-9 23:01:10 |顯示全部樓層
始終泥種會比較好,水的微量元素唔夠,而且代謝物仍然留在水中浸泡,與其幾天要換水一次,倒不如一年半載換泥一次。
回復