初次種士多啤梨的問題

作者: Ori仔 發表于 2014-9-24 14:27:39
4348 4

HI, 各位

有問題想請教一下各位,我屋企的士多啤梨種了快一年了,上幾個星期出左條莖有點不同,查查下先知懷疑係走莖,咁我咪手多多夾住佢落泥囉,之後就出根繼續生出黎。
點知依家係主莖同走莖都各自出左有一條有花苞的莖,我見朵花好細朵,其實我係咪應該剪左佢地留返D養份先等再凍D比佢地開花結果呢???
大家可否指點一下,我唔想佢地結唔到果呀!

出花的主莖

出花的主莖

整棵樣貌

整棵樣貌

正在出花的走莖

正在出花的走莖
fishybear 發表於 2014-9-24 22:11:40 |顯示全部樓層
你種的是一般草莓嗎?走莖長出來是光禿禿的還是帶心芽?
感覺你那棵跟我的很相像XD
回復

Ori仔 發表於 2014-9-27 09:43:31 |顯示全部樓層
Hi, Fishy

我係花壚行過見到平平地咪買黎種下囉,因為我都知係室內種勁易死,都係試下種咁解,點知越種棵野越起勁
你種果D勁似我果棵呢!
我又係好似你咁有一棵有一條好短的走莖,母株又出花,但超細朵花開左兩日就甩曬花瓣。
另一棵就好壯健,有幾個心芽咁款但無出花。
我依家都係淋洗米水或者魚缸水落去,無咩點用化學肥。

請教一下各位C兄C姐,我想知:
1) 如果想結靚的士多啤梨,係咪呢D細花朵先剪掉,貯存多點養份先,再到凍D先佢地再出花先谷一谷,還是由得佢順其自然呢?
2) 洗唔洗谷肥? 如果想玩ORGANIC,有咩肥可選擇天然又方便呢? 海藻水? 花生夫水??

第一棵的外貌

第一棵的外貌

子株的花朵遠觀,一條莖有兩朵花的

子株的花朵遠觀,一條莖有兩朵花的

子株近鏡

子株近鏡

母株謝了的花朵

母株謝了的花朵

第二棵較壯健沒有花的士多啤梨

第二棵較壯健沒有花的士多啤梨

第二棵較壯健沒有花的士多啤梨(中間位置的樣子)

第二棵較壯健沒有花的士多啤梨(中間位置的樣子)

士多的PACKING

士多的PACKING
回復

mike28 發表於 2014-9-27 23:53:37 |顯示全部樓層
d 花唔會結果或結唔大既細果,唔會使你好多養份,剪唔剪都得

室內種植,新陳代謝減低一半以上,加上盤細,肥料就會集中

基本上一落肥就可以準備收屍
回復

MayJ 發表於 2014-9-28 01:32:06 |顯示全部樓層
你個盤幾大?
個盤好似太細...
回復