小弟係公司培養既苔蘚

作者: alansmith 發表于 2007-7-22 01:44:54
24944 51
阿晴 發表於 2008-1-19 05:12:59 |顯示全部樓層
總覺得苔類很難打理~~~會不會是使用泥炭土  + 太多水呢?
有心種時就生得唔好~但冇心栽種時就生到周圍都係~~一到雨季~屋後斜坡就會生滿青苔~~真係無心插柳柳成蔭~
回復

alansmith 發表於 2008-1-21 23:22:50 |顯示全部樓層
泥炭土
小弟不太喜歡,小弟身邊朋友用泥碳土種,很多都爆"白毛"(一種很麻煩的東西),苔就跟住死,所以泥碳土小弟不太喜歡(二來泥碳土長期濕潤會使基質不通氣).........

大自然的環境才是牠們最喜歡的家,每一樣東西都是最自然最合適的,所以小弟所培養的苔蘚很多都生得很慢

貼一貼一張小弟家中水陸缸的鹿角苔↓

回復

ikejoe 發表於 2008-1-22 09:24:32 |顯示全部樓層
嘩! 好正wow. ,鹿角苔下的,是否木化石?
回復

ayclui 發表於 2008-1-22 09:56:15 |顯示全部樓層
真係好正
有無全相睇?
個水陸缸有無養青蛙o架?
回復

orchids 發表於 2008-1-22 11:49:41 |顯示全部樓層
嘩!真係好靚 ,比水陸缸個全貌嚟欣賞下好喎!有咩裝設ga?要不要保持一定的溫度,有冇蓋,抽氣扇.
我已前用有蓋玻璃瓶種黑骨芒,冬天都冇事,夏天就爛.
回復

sam 發表於 2008-1-22 16:56:35 |顯示全部樓層
輕輕露小小........一角!就以經引死人!
回復

mike 發表於 2008-1-26 16:58:44 |顯示全部樓層
曾聽說:"青苔是整個盆景的調味劑",可見青苔在盆栽上的位置..

小弟現都養了一小盆青苔,唔係咁識養,只係不停咁向佢噴水,務

求佢保到濕 想請教一下,點樣先可以等佢生多D同埋佢要D咩

野肥料架???THX
回復

alansmith 發表於 2008-1-30 23:42:21 |顯示全部樓層
苔蘚,其實有好多品種,唔係隻隻都鍾意長時間濕淋淋咁
你種之前要留意下佢既原生地方環境,要注意水分問題,有一d苔蘚佢好鍾意係河邊近水位生長,因為佢地鍾意長時間濕淋淋咁(但唔係長時間浸水浸過頭);有一些品種生長在路邊石頭上,平時見佢好似死下死下咁,一落雨後,鬼死咁靚,因為佢地有一種生存方式就係當乾燥時,會停止生長,一濕水時,會盡力吸水,一吸水果時就係佢地生長最快的時候,所以要留意佢係咩品種。(以上純小弟觀察及推測,未經科學實驗)
小弟培育佢地時就係好難做到見乾見濕這效果,所以培育品種有些超快,有些超慢=.=+
小弟勁少施肥,因為發覺肥料積聚會引起"白毛"←(不知怎形容的東西,地上面係白毛,濕水後像黑毛藻,總知係麻煩野,會引起苔蘚大規模死亡,未找到藥能殺毛不殺苔),小弟可能一年施兩次肥左右,施肥後仲要沖水以防起"毛"。小弟通常用仙土浸水後的水當肥料用~~~仲要有咁稀得咁稀~~

仲有苔蘚,小弟覺得用水喉水應該會差少少,如果能用雨水/河水就最正囉(小弟未有能力/時間收集雨水/河水=.="只能用水喉水),因為水喉水含有少量氯氣,始終係化學野,苔蘚對化學野好敏感,唔多唔少實有影響~~~~~

回復

mike 發表於 2008-2-2 13:50:34 |顯示全部樓層
自從喜歡咗青苔之後就成日行公園都有留意一下佢地嘅生長狀況,
因為覺得青苔好有生命力 ,有次行過一個公園見有一舊"青bb"
嘅青苔好鬼死靚,正在細心看之際,點知.............旁邊原來有舊"風乾"
了的狗屎呀~~~~哈 哈哈   可能呢d先係最最天然嘅肥料
回復

jellyfishy 發表於 2008-2-15 09:37:33 |顯示全部樓層
嘩~ 真係好精彩.
請教樓主係咪都有養水草缸呀?
水母見魚街d鹿角苔係水中,草面有好多美美的小氣泡,可是買回家後一路養在水中,用石英燈和魚燈照都唔出氣泡,點算呀?
回復

KUNO 發表於 2008-2-15 13:24:55 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 15/2/2008 09:37 發表
嘩~ 真係好精彩.
請教樓主係咪都有養水草缸呀?
水母見魚街d鹿角苔係水中,草面有好多美美的小氣泡,可是買回家後一路養在水中,用石英燈和魚燈照都唔出氣泡,點算呀? ...

光照度不夠高及水中的二氧化碳不足,以至未能產生旺盛的光合作用.
回復

TakKee 發表於 2008-3-26 23:25:28 |顯示全部樓層
嘩!
真好靚
無得頂
攪到我都心思思
有機會都種返D
回復

Exodus 發表於 2008-3-27 00:08:19 |顯示全部樓層
OMG
好多水上草!

你棵蓮座蕨做乜??
搵咁多地錢圍佢
回復

雲雲 發表於 2008-4-1 20:45:44 |顯示全部樓層
好靚呀!是我發夢想擁有的景界。
回復

alansmith 發表於 2008-4-4 13:48:07 |顯示全部樓層
最近都好忙,所以無乜貼野上黎,而且苔蘚計劃暫時停左,只餘下生態缸係好既,遲d先貼相上黎啦....^^
回復

cross 發表於 2008-4-5 01:01:18 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-2-15 13:24 發表

光照度不夠高及水中的二氧化碳不足,以至未能產生旺盛的光合作用.

可加co2
回復

k3681 發表於 2008-4-20 12:49:07 |顯示全部樓層
請問alansmith大可不可分享一下種植苔蘚的技巧/方法?
回復

alansmith 發表於 2008-5-5 00:00:44 |顯示全部樓層
原帖由 k3681 於 2008-4-20 12:49 發表
請問alansmith大可不可分享一下種植苔蘚的技巧/方法?

最近因為工作問題,停左苔蘚培育,不過試左用山水同雨水黎種苔,真係肥好多,不過唔係隻隻苔蘚都頂得順
遲d得閒番d先開始玩番苔蘚^^
回復

羊咩咩 發表於 2008-5-5 09:20:00 |顯示全部樓層
水...............我都係用屋企清水,山水難攞d
回復

IVAN 發表於 2008-5-5 19:10:24 |顯示全部樓層
哇 !!
我見過有人用呢 d moss 同狸藻一齋種, 狸藻開 d 花花的的色色好靚 !

不如試下丫 ~
回復