誠意徵求 : 赤玉土

作者: alansmith 發表于 2007-10-1 02:33:15
5422 13

購買用途,水陸缸做景、盆栽用途、培養苔蘚用

在香港很難找到,希望有有心人能幫忙

加插一種泥順便問問大家

http://mossplan.co.jp/netshop/goods/spdcs.htm
這種泥.....有没有人知道這種泥怎樣買到??

八王爺 發表於 2007-10-1 07:37:57 |顯示全部樓層
大陸 経常有人团购啦!

有乜野咁好?
回復

variable 發表於 2007-10-1 11:58:14 |顯示全部樓層
花寶都有,不過建議你都係用返黑泥好D
普通赤玉,用過你就知
或者你可以搵到鍛燒果種...
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-1 12:02:40 |顯示全部樓層
我前排都買左包,0係明一買個d係中粒
但我又揾唔到鹿沼土賣喎...........想兩土混合黎用
回復

EddieOR 發表於 2007-10-1 16:06:05 |顯示全部樓層
係呀,鹿沼土係日本的產品來的
香港唔一定 ( 我冇話100% )俾進口呢種泥,之前我上網 Seach 過食蟲植物既時候睇到
就算有都唔多
回復

alansmith 發表於 2007-10-1 20:57:33 |顯示全部樓層
培養苔蘚係最主要用途............
想做個研究........想試下用唔同基質有咩效果......

仲有赤玉土係做石附的其中一種材料.....所以又係想搵.........

小弟係花寶見過........大包得好緊要.....暫時未用到咁多住....
赤玉土我唔係落水既...放心......我知佢溶得幾緊要...........嘻嘻......
唔該哂大家^^
回復

variable 發表於 2007-10-1 22:43:20 |顯示全部樓層
你唔好彩咯,以前巷仔有散裝大細粒都有仲鬼咁平
而家唔知仲有冇,或者你可以睇下呢度有冇花友同你share一包大既
不過記得set好左個缸影D相上黎睇睇
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-3 00:41:30 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-10-1 04:06 PM 發表
係呀,鹿沼土係日本的產品來的
香港唔一定 ( 我冇話100% )俾進口呢種泥,之前我上網 Seach 過食蟲植物既時候睇到
就算有都唔多

大陸大把啦~~大連直頭出口比日本呀!!
回復

chestnut-capped 發表於 2007-11-12 17:55:56 |顯示全部樓層
原帖由 variable 於 2007-10-1 22:43 發表
你唔好彩咯,以前巷仔有散裝大細粒都有仲鬼咁平
而家唔知仲有冇,或者你可以睇下呢度有冇花友同你share一包大既
不過記得set好左個缸影D相上黎睇睇 ...

我0係花寶見到好想買但太大包,佢話可以先攞走一半,其餘可寄存佢地倉遲d攞都得.......我有d懷疑所以冇買,諗住出年3月翻盆昤一次過買一袋就用得快
回復

chestnut-capped 發表於 2007-11-12 17:59:17 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-10-3 00:41 發表

大陸大把啦~~大連直頭出口比日本呀!!

羊咩咩....我既好鄰居, 好耐冇同你傾過啦, 我都好想買赤玉土呀, 用黎溝塘泥用0係盆景度一流
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-20 10:15:47 |顯示全部樓層
原帖由 chestnut-capped 於 2007-11-12 05:59 PM 發表

羊咩咩....我既好鄰居, 好耐冇同你傾過啦, 我都好想買赤玉土呀, 用黎溝塘泥用0係盆景度一流

買大粒好喎~~花墟有賣一大包,冇記錯的話$100包,一大包你用唔用得晒?
下年我搬去將軍澳站天台向藍樓住呀~所以而家唔敢買盆景,屋企有盆黃楊樹頭落晒葉呀(天氣就開始凍)係咪冬眠呀? 死左兩棵茶樹仔半成品呀~~ ,你個d點呀?
回復

chestnut-capped 發表於 2007-11-20 11:11:52 |顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

嘩!!! 有天台住咁好!! 以後種咩都得啦! 唔駛好似我依家咁就住地方買來買去都係小品, 我新近同根記買左棵占果, 山桔同五葉松, 又另外買左幾棵火棘返黎改左造迷你品, 仲有盆吊根旋幹既雀梅小品, 你E-MAIL冇改的話SEND俾你睇下俾D意見啦!
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-20 11:37:52 |顯示全部樓層
好呀~比我睇呀!!前排多雀梅呀~而家冇晒位啦想買都唔得,都係鍾意盆景多d,第時落左腳至買~
個天台好細架,得90平方呎,都唔知發展商做咩??天台公家地仲大過自家地,講真公家地咪又係業主自買左但冇權郁,佢地樓低得9呎,新雄雞樓但料差過我地,勝在管理費平,會所野平.....你話點駛得走?
回復

骄杨 發表於 2007-12-10 01:26:05 |顯示全部樓層
南方好少呢种土,我系广州岭南花卉市场问左好多档都无,好多人根本吾知系乜。

国内淘宝网有人卖,不过运费好贵。听讲火山土成分同拒接近,如果可以稳到火山土,应该可以代替
回復