養寵物之前 點都要考慮清楚 !

作者: IVAN 發表于 2008-3-23 22:14:30
2597 13
我覺得我自己對動物好專重
起碼我養一隻野之前會諗得好周詳
就算小至一條 $7 鬥魚 , 我都覺得要諗清諗楚先好買
買寵物唔係睇價錢做人 , 畢竟動物係一條命
我最睇唔過 D 人求求其其係街邊買隻野返屋企死左去就算
絕對唔要得

前果排見到有虐貓既新聞
虐貓果個固然係無血性
但係更令人擔心既係
點解會有咁多流浪貓比佢殺 ...

動物並唔係天生要做人既寵物
所以   希望所有人都懂得專重生命
carlo 發表於 2008-3-24 16:51:41 |顯示全部樓層
動物一樣有生命, 片段中小動物受盡驚嚇同痛苦
在此提大家養小動物之前一定要想清楚, 停一停, 諗一諗.
即使甚麼情況下都不要遺棄牠們啊.
那就不會再發生這些悲劇了.
有人以為送牠們去愛護動物協會就可以一了百了.
此片段由台灣人所拍, 把小動物 " 人道毀滅 " 既手法,
在世界各地都大同小異,
送牠們去愛護動物協會, 得絕少數有人領養,
所以大部分最終都係死路一條. 很可憐啊.
請廣發片段至你的論壇上, 告訴世人不要再遺棄寵物啊!

片段絕對真實.

http://www.youtube.com/watch?v=cQLnJawo6k0&eurl=
我只能說,這種人,你是會得到報應的好過份既行為‧‧‧

CM::::諗真D,佢地要咁樣處理狗仔,

最錯既唔係佢地,最錯既係遺棄狗仔既人!

狗仔冇得選擇佢地既主人,

好彩既狗,可能會一世無休,有人愛護;

但唔好彩既呢?!  佢地如果有病、唔夠可愛,就會俾人送去愛護動物協會,等死!

生命無分貴賤,就算唔愛護亦都唔需要加多幾腳落去
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-24 22:04:27 |顯示全部樓層

如果個個都好似你感唸

原帖由 wetfish 於 2008-3-23 22:14 發表
絕對 ...

世界就無戰爭
1樣米養百9幾樣人, 好難控制

我覺得買植物一樣, 好多人覺得好得意, 買盆野翻屋企
中意林下水唔鐘意落K唱通頂

我好記得政府廣告, 有個細路話

D人係感劈樹, 如果你比人劈1刀你有咩感覺?
動物就更加

金魚街見唔少呢D人
回復

IVAN 發表於 2008-3-24 22:15:41 |顯示全部樓層
嗯 !
gtr 同 carlo 講得好岩
我 post 自己既意見出黎都係為左得到 d 咁既回覆
養寵物  種植物
除左滿足自己  起碼都比佢地覺得值得比人養  比你種

"生命無分貴賤,就算唔愛護亦都唔需要加多幾腳落去"
carlo .. 果段片我唔敢睇

我諗如果我地睇完條片可以做到專重生命  呢段片就有價值
回復

cross 發表於 2008-3-24 23:45:07 |顯示全部樓層
我考慮到幾乎叫永久各置(唔記得正字點寫-.-)
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-24 23:46:43 |顯示全部樓層
果段片我都唔敢睇
... 唉... 偏偏還有不少人不明白愛的意思..
回復

cross 發表於 2008-3-24 23:51:09 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-24 23:46 發表
果段片我都唔敢睇
... 唉... 偏偏還有不少人不明白愛的意思..

多人明就唔會有人嚮往
多人明就唔會有人發夢
回復

曉文 發表於 2008-3-25 09:01:52 |顯示全部樓層
看完
個心好唔安樂
回復

IVAN 發表於 2008-3-25 23:09:12 |顯示全部樓層
養寵物呢 d 野
要養就唔好放棄
預左放棄就唔好養
回復

carlo 發表於 2008-3-26 03:27:42 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-3-25 23:09 發表
養寵物呢 d 野
要養就唔好放棄
預左放棄就唔好養

無錯 ! 希望個個人都會諗真 d 先種 / 養動 / 植物 啦 !
回復

lammadick 發表於 2008-3-26 10:06:01 |顯示全部樓層
看了...覺得很無奈
所以我身邊有人同我講話要養狗...
我第一句就話...唔好買...去領養啦
我現在養的兩隻小狗一隻是人地唔養我要咗的
另一隻是被人棄置在狗房的...領養回來
本人覺得呢個做法唔係幫得好多...但一隻就係一隻
現在兩隻小狗都已經養咗4及5年了...我的兒子(3歲)都很喜歡佢地
值得一提...其實生小朋友唔係棄養小狗的直口
回復

bogle 發表於 2008-3-27 00:13:47 |顯示全部樓層
養寵物真的要想清楚...
不是只提供2餐一宿幫牠們處理大小便便咁簡單...
還要分出一點時間陪伴/照顧/教導牠們...

請不要一時衝動
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-1 17:04:00 |顯示全部樓層

um.....對

原帖由 bogle 於 2008-3-27 00:13 發表
養寵物真的要想清楚...
不是只提供2餐一宿幫牠們處理大小便便咁簡單...
還要分出一點時間陪伴/照顧/教導牠們...

請不要一時衝動

已經吾係衣食住行了, 是心靈的滿足他們, 要他們活得開心...有意義
回復

吉祥 發表於 2008-4-2 10:39:26 |顯示全部樓層
原帖由 wetfish 於 2008-3-23 22:14 發表
絕對 ...

4月13日下午2時至4時
係灣仔金紫荊廣場有個集會
係聲援被虐待既動物...
尤其係上一單十幾人既虐貓事件...會於4月廿幾號提堂
希望政府會重判虐待動物既人
從而收到阻嚇作用..

我會帶同我收養既一隻狗...一隻曾經被虐待既狗...一起聲援
希望大家有時間可以到一到...聲援一下

萬物皆有情..請尊重生命
回復