點解阿媽話菠蘿唔食得多 ?

作者: IVAN 发表于 2008-12-8 20:52:14
3818 12
呢幾日阿媽買左 d 菠蘿, 少食加上好味, 我食左好多
之後阿媽叫我空肚唔好食咁多, 我問佢點解, 佢又答到一舊舊...
同埋我食完之後條利損左, 點解會咁 ?
chiman 發表於 2008-12-8 21:08:12 |顯示全部樓層
濕熱~
sammy 發表於 2008-12-8 22:23:28 |顯示全部樓層
因為菠蘿含有鳳梨酶, 能把你的脷分解
heiheimama 發表於 2008-12-9 10:59:58 |顯示全部樓層
食得多會肚痾!我都試過~
jellyfishy 發表於 2008-12-9 11:06:38 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-12-8 22:23 發表
因為菠蘿含有鳳梨酶, 能把你的脷分解

係呀~ 你真叻~
我成日爛嘴,生果如菠蘿,芒果,荔枝,榴槤...etc. 要少吃.
菠蘿的那個原素會破壞口腔黏膜,所以爛口,胃痛,過量的話,某些人的腸胃受不了,會引至肚痛肚瀉~
(非專業意見呀~唔啱咪打頭~)
hcheung 發表於 2008-12-9 12:01:54 |顯示全部樓層
你們說的是新鮮菠蘿嗎?如用鹽水洗淨才吃是否一樣?罐頭菠蘿用糖水浸泡一樣?想了解一下。
prodorothyhkg 發表於 2008-12-9 16:04:55 |顯示全部樓層
罐頭菠蘿的酶已破壞了,所以冇咁嚴重
茉莉花 發表於 2008-12-10 16:25:27 |顯示全部樓層
菠蘿與木瓜都含有酵素, 可分解蛋白質, 生菠蘿食得多會分解口腔粘膜(蛋白質的一種). 飯後食適量可幫助消化.

市售的鬆肉粉, 主要原料係木瓜酵素, 酵素可令肉質鬆軟, 用新鮮木瓜/菠蘿煮肉, 都會好快num.

利用酵素分解蛋白質原理, 用搓成泥既木瓜加麵粉做面膜, 可以溫和去角質.
IVAN 發表於 2008-12-10 21:56:24 |顯示全部樓層
哦.... 講起爛嘴, 我都唔差, 好易生非滋, 呢到損果到損
sammy 發表於 2008-12-10 22:06:47 |顯示全部樓層
原帖由 茉莉花 於 2008-12-10 16:25 發表
菠蘿與木瓜都含有酵素, 可分解蛋白質, 生菠蘿食得多會分解口腔粘膜(蛋白質的一種). 飯後食適量可幫助消化.

市售的鬆肉粉, 主要原料係木瓜酵素, 酵素可令肉質鬆軟, 用新鮮木瓜/菠蘿煮肉, 都會好快num.

利用酵素分解 ...

高溫和強酸都能破壞酵素, 食落胃度冇晒, 煮又冇晒, 咁點幫助消化同令D肉num?
茉莉花 發表於 2008-12-11 02:10:04 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-12-10 22:06 發表

高溫和強酸都能破壞酵素, 食落胃度冇晒, 煮又冇晒, 咁點幫助消化同令D肉num?

下, 咁講法....D酵素補充劑咪即係冇用囉
kelvinkou 發表於 2008-12-23 17:01:31 |顯示全部樓層
哦.... 講起爛嘴, 我都唔差, 好易生非滋, 呢到損果到損
IVAN 發表於 2008-12-10 09:56 PM

係呀! 我都成日生飛滋, 最最最最憎嘅就係飛滋, 搞到人無啖好食!!!
kelvinkou 發表於 2008-12-23 17:04:45 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2008-12-10 10:06 PM

但係喺你煮嚿肉之前D enzyme (酵素) 都已經整林咗D肉囉, 之後受高溫和pH值嘅影響而被破壞, 又有咩所謂呢? 目的已達到啦!