有無人玩過黏土 or .... etc ?

作者: IVAN 發表于 2008-8-12 14:40:54
4901 32
我想問問低溫黏土幾多錢, 同埋點上色 ?
fnv234 發表於 2008-8-12 14:44:29 |顯示全部樓層
我有玩過,不過唔知咩係低溫黏土
回復

IVAN 發表於 2008-8-12 14:46:13 |顯示全部樓層
咁你玩過邊種 ? 我之前用紙黏土整 ~ 整到一塌糊塗, 又易爛
回復

fnv234 發表於 2008-8-12 14:47:59 |顯示全部樓層
好多種喎,通常用整麵粉花果D(好似叫樹脂黏土)同輕黏土(整其它野)
回復

IVAN 發表於 2008-8-12 14:52:55 |顯示全部樓層
樹脂黏土貴左 d, 而且上色又要用塑膠彩, 我無理由為左整一兩件野特登買一盒加嘛.... 所以而家都唔知用咩材料好
回復

fnv234 發表於 2008-8-12 14:54:25 |顯示全部樓層
好似係用油彩
回復

農夫 發表於 2008-8-12 15:22:54 |顯示全部樓層
你係未指要用焗爐焗個D低溫泥?
如果係,佢係唔駛上色,
係要買番唔同既色黎溝
回復

heiheimama 發表於 2008-8-12 15:39:30 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-8-12 14:52 發表
樹脂黏土貴左 d, 而且上色又要用塑膠彩, 我無理由為左整一兩件野特登買一盒加嘛.... 所以而家都唔知用咩材料好

你應該問我,我成日玩.冇錯,玩黏土係十分昂貴的玩意,工具+油彩+泥+書,起碼$400.不過樹脂黏土的質地比一般紙黏土幼細得多,又易控制,$60一包係物有所值.~

如果係初學,可以買盒裝12支油彩,都係$50左右,平過廣告彩.

如果想用水彩,就要用紙黏土,不過紙黏土好易裂,好難控制,而平貨又會比貴貨質地差.貴d既紙黏土都要$40+,唔平得過樹脂黏土幾多.

回復

IVAN 發表於 2008-8-12 21:07:29 |顯示全部樓層
[輕黏土]
我頭先出左去睇輕黏土 ~
係 Hexrty, PXDICO 出既, 50 克 $5x.... 呢隻好唔好架 ?
這種是有不同色的, 不過如果買齊所有色來調, 又要花掉一大筆,
何況幾包保證用不完, 存放又成問題, 還是上色比較"化算"

[樹脂黏土]
$60 一包容量有多少 ?

那個低溫黏土真的可以忘記了, 似乎需要的技巧最多
回復

fnv234 發表於 2008-8-12 21:33:13 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-8-12 21:07 發表
[輕黏土]
我頭先出左去睇輕黏土 ~
係 Hexrty, PXDICO 出既, 50 克 $5x.... 呢隻好唔好架 ?
這種是有不同色的, 不過如果買齊所有色來調, 又要花掉一大筆,
何況幾包保證用不完, 存放又成問題, 還是上色比較"化算"

[ ...

輕黏土好似用油彩調色喎
回復

IVAN 發表於 2008-8-12 23:29:15 |顯示全部樓層
本身白色泥就應該要用油彩.... 乜彩都好啦 ~
不過亦有數種顏色的泥
回復

heiheimama 發表於 2008-8-13 12:21:50 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-8-12 23:29 發表
[樹脂黏土]
$60 一包容量有多少 ?

本身白色泥就應該要用油彩.... 乜彩都好啦 ~
不過亦有數種顏色的泥

一包有...唔記得,size大約12x5x2cm,如果做迷你玩意一包有排玩.

樹脂黏土本身是白色,你可以把油彩先溝入去搓勻,乾了之後再上色加效果也可以.

其實坊間有幾本日本出的黏土書,有介紹各種黏土的特性,你可以揭下,五分鐘睇完,唔駛買!~

有個網站介紹俾你,呢個人真係好勁呀,有時間的話可以去上下堂(我唔識佢的,不過佢有出書):
http://www.vivianslabel.com/

回復

卓男媽 發表於 2008-8-13 16:31:49 |顯示全部樓層
希媽, 你介紹呢個網好犀利呀, 網主好勁, 樣樣整到真既一樣.  我以前都玩過幾年麵粉花, 個囝出左世就冇玩 lu, 而家對手都生晒銹.
回復

heiheimama 發表於 2008-8-13 21:59:04 |顯示全部樓層
我早排用紙黏土做的花花,之前都post過,係獻醜了,不過紙黏土本身質地粗(孩),沒有辦法做到細緻部分.~
IMG_1255 (Small).JPG
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 12:46:47 |顯示全部樓層
我以前都有玩過麪粉花,不過成十年八年前,擺到依家都甩o左少少色~
回復

heiheimama 發表於 2008-8-14 14:07:19 |顯示全部樓層
咦,chris你真係高手wo!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 15:07:47 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-8-14 14:07 發表
咦,chris你真係高手wo!

嘻嘻~呢d已經係好多年前既手作仔啦~
當時行過商場,見到陳列品d玫瑰花好靚,所以走入去報名學整花~
但係導師話整花係二級以上學員至可以學,要我學o左一級先,佢話呢個日本既規矩~
結果我學o左大半年一級,之後已經冇時間再學第二級~
希媽,你d紙黏土公仔都好可愛呀~有時間既話,我都想學~
好鍾意玩手作仔~
回復

fnv234 發表於 2008-8-14 15:25:51 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-14 12:46 發表
我以前都有玩過麪粉花,不過成十年八年前,擺到依家都甩o左少少色~

你有蔬菜籃,我有生果籃

回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-14 15:33:05 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-14 15:25 發表
你有蔬菜籃,我有生果籃

你個生果籃好新鮮好靚喎~
我o個籃唔知去o左邊,怕者都發o左霉~
回復

fnv234 發表於 2008-8-14 15:41:25 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-14 15:33 發表

你個生果籃好新鮮好靚喎~
我o個籃唔知去o左邊,怕者都發o左霉~

呢個都放咗好耐lu,已經唔食得
回復

12下一頁