火都黎,,,究竟現今有幾多個人係帶個心去返工

作者: 031504 發表于 2011-8-31 17:55:53
3924 49

岩岩去剪頭髮,,老闆娘見我唔係熟客定係縑我個樣細個覺得我無錢,所以好求奇咁hea我
無表情,講野無高底音,,,ok~小事,算

等左4,5個字到我剪,,,其實係本身格離有個啊太開始染髮先到我,,,
咁就剪啦,,,都唔知剪左有無3個字就剪完,,,好似無剪過咁
仲要問都唔問聲o唔ok就拉開你塊布   (正常剪完都會問聲掛
問都唔問就拉開左,,,,我就同佢講可唔可以剪短d,,,
咁佢就求求奇奇拿起我d頭髮剪幾野,,仲要勁快咁,唔知連根拔起左我幾多條頭髮,,,,,
又無比番塊布我檔,,,d頭髮就跌哂落我條褲到,,,,

重點係我返到屋企認真d睇先發現"的水"一長一短,,,,,我真心嬲
剪咁耐頭髮都未試過一次係咁不滿,,,,,,,

唉,,,,,,,岩岩自己執左好耐先算對齊番,,,
適少少 發表於 2011-8-31 18:11:27 |顯示全部樓層
你識執   比個叻你   
下次 no way 囉

:D 您既然識執, 不如下次自己黎? 唔使貼錢買難受?! (純粹講下笑咋~)  發表於 2011-9-1 15:34
x2~~~~  發表於 2011-8-31 23:16
回復

031504 發表於 2011-8-31 18:12:43 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2011-8-31 18:11
你識執   比個叻你   
下次 no way 囉

咪搵把細絞剪打直慢慢修囉: ( .....
唉,,,,,,番到屋企望到果下真係呆左,,,,
回復

marcolmh929 發表於 2011-8-31 18:40:22 |顯示全部樓層

我都比d髮型師搞到好灰,
我系學生la,聽日返學,我自問我個髮型一d都唔長,中好c文
但系當我剪時,我同佢講cut 短d,
佢同我剪到好短,同laughing差唔多(跨張左d)
總之我覺得佢地唔跟顧客要求有d唔pro
想起聽日要返學,用個禁ge頭見人........真系灰到.......
回復

ht333147 發表於 2011-8-31 18:56:25 |顯示全部樓層
有咁既鋪頭, 公開佢, 等網友有所警惕.
但係有幾唔好, 可否 post  相上來大家評評?(有 D 搞笑)
回復

透心涼 發表於 2011-8-31 19:14:11 |顯示全部樓層
唔駛嬲~下次唔去就得啦
回復

031504 發表於 2011-8-31 19:19:50 |顯示全部樓層
marcolmh929 發表於 2011-8-31 18:40
我都比d髮型師搞到好灰,
我系學生la,聽日返學,我自問我個髮型一d都唔長,中好c文
但系當我剪時,我同佢 ...

我聽日都去見工啊: (,,,

唔好太短都仲有得救,,,但太短就真係BYE BYE,,,,
回復

031504 發表於 2011-8-31 19:20:57 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-8-31 18:56
有咁既鋪頭, 公開佢, 等網友有所警惕.
但係有幾唔好, 可否 post  相上來大家評評?(有 D 搞笑) ...

咁又唔駛咁嚴重,,,雖然係嬲~但未嬲到爆登XD

仲POST上黎XD???
我都剪番整無得睇LU~
回復

marcolmh929 發表於 2011-8-31 19:21:22 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-8-31 19:19
我聽日都去見工啊: (,,,

唔好太短都仲有得救,,,但太短就真係BYE BYE,,,,

希望聽日大家都順順利利,祝你見工大成功!!!!!
回復

031504 發表於 2011-8-31 19:21:25 |顯示全部樓層
透心涼 發表於 2011-8-31 19:14
唔駛嬲~下次唔去就得啦

唉,,,一諗起又要搵過第二間就頭痛
回復

031504 發表於 2011-8-31 19:22:37 |顯示全部樓層
CK >單剪果間真係OK??但唔係咁夠膽@@",,,同埋屋企弣近都無@@
只係記得樂富好似有間,,,
回復

031504 發表於 2011-8-31 19:23:03 |顯示全部樓層
marcolmh929 發表於 2011-8-31 19:21
希望聽日大家都順順利利,祝你見工大成功!!!!!

YA~乾杯!!!!
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-31 23:21:51 |顯示全部樓層
那個理髮師可能心情唔好, 或者仲好後生無乜經驗, 算啦, 佢做得唔好, 已經無左個客, 鬧佢, 自己個髮型又唔會變靚仔, 不如諗下幾時長番d , 搵個有信心的master 攪啦~ 
理髮師呢家野,好講夾唔夾架,我用左五六年才搵到個夾的師傅,她在荃灣住,淨係幫女仔剪頭髮,唔平架,洗剪吹要$150左右,但我頭髮少邊part 少左多左,佢都知,髮質唔同左又知,點修點短法點易打理,佢全部會和我傾,好細心~
唔覺唔覺,已經幫襯佢快六年了~

同意,同中醫一樣,真係要夾先得,我而家果個幫我剪o左10年了~ 每次去佢幫我諗點攪,唔駛自己煩~  發表於 2011-9-1 09:32
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-31 23:26:58 |顯示全部樓層
身邊都有朋友做理髮,我發現有手工又專業又有heart的理髮師,佢地本身已有很多熟客,基本上唔洗做生客的生意,有好些甚至星期日休息,佢地話:要搵我的客大多會事先俾電話我,唔會要我等架~

我個理髮師都係,她不會一天到晚等客,要call定佢~~

我個髮型師都係要預約個種, 夾慣左就唔想轉, 一剪就幫我剪左20幾年啦 ^^  發表於 2011-8-31 23:45
回復

031504 發表於 2011-8-31 23:26:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-31 23:21
那個理髮師可能心情唔好, 或者仲好後生無乜經驗, 算啦, 佢做得唔好, 已經無左個客, 鬧佢, 自己個髮型又唔會 ...

唉,,,我覺得佢純粹想快D幫位啊太整個頭,,,,,

不過都唔係GA,,,我之前都有幫襯開一間差唔多4年幾5年   (都係係荃灣
今年年頭都仲有幫襯佢GA~~只係果位師傅同老闆都係愈來愈HEA!!!
愈來愈求奇,,,,,一樣~對著D啊太都好好服務,,簡單~人地幫襯埋佢染頭電頭嘛,,,
但大老,,,我剪一個到都比128$ GE,,,,,點可以咁做生意
所以決定不再幫襯佢,,,才找了這間

又或者我個樣細個D大人覺得我好蝦掛
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-31 23:31:16 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-8-31 23:26
唉,,,我覺得佢純粹想快D幫位啊太整個頭,,,,,

不過都唔係GA,,,我之前都有幫襯開一間差唔多4年幾5年   (都 ...

我咁耐都無電過髮,一般99%直髮修剪~   
所以話,搵個好既師傅,真係要d緣份~~
回復

031504 發表於 2011-8-31 23:34:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-31 23:31
我咁耐都無電過髮,一般99%直髮修剪~   
所以話,搵個好既師傅,真係要d緣份~~  ...

唉,,,,幫襯了果位師傅都4年幾,,,
但同佢無咩計傾,,,,次次去都問我同一個問題
"咦~啊DEE讀緊咩啊" OR "咦~啊DEE畢業未啊"
答過N咁多次但次次都問番同一條問題,,,,不如唔好講野仲好OTL

BTW我的親戚和啊媽的朋友都無再幫襯佢了,,,,
回復

比得大帝 發表於 2011-8-31 23:34:59 |顯示全部樓層

我試過去德福有間連鎖式的髮型舖(可能已經執咗), 唔平咖, 好似你咁, 第一次幫襯, 諗住咁大間, 唔會衰得去邊, 洗頭時被佢用手指甲狂爪, 以為洗頭仔新, 都冇出聲, 以為忍咗就算, 點知吹頭果頭又係用疏尖係咁鋤.  真係嬲到屎都滾埋, 風筒又熱到開花.  我有一秒鐘諗甚麼時候得罪過哩班大佬, 又或者沒有仇家在這工作.

150算平嘞, 我依家果間細細間, 都要190

收百幾蚊,一樣會剪到耳仔流血...要講彩數....  發表於 2011-9-1 16:32
好恐怖!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 2011-9-1 10:30
我對連鎖式果o的好有保留,我有朋友比佢地一o野剪o左落隻耳仔度,o的血把把聲咁流......  發表於 2011-9-1 09:39
回復

031504 發表於 2011-8-31 23:35:53 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-8-31 23:34
剪到咁都要收$128
我都係用開個個要約定嘅。雖然貴少少(都唔係多你而家呢個好多),
但我就係唔 ...

不是@@~我今日去果間是108,,,,
之前的才128

但兩間的師傅都無心去同我剪,,,這樣的話1$也很貴
回復

031504 發表於 2011-8-31 23:38:58 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-31 23:34
我試過去德福有間連鎖式的髮型舖(可能已經執咗), 唔平咖, 好似你咁, 第一次幫襯, 諗住咁大間, 唔會衰得去邊 ...

洗頭時被佢用手指甲狂爪   <我都試過,,,但我一般都忍左就算
仲有成日都唔知佢地係咪趕著投胎,,下下都好快速咁剪,把效剪都未打番開就扯,,,,,嘩,,痛到呢

嘩,,,,你果間咁都要190,,,,,,,,好恐怖,,,
德福的連鎖式髮型舖   (係咪有個海字果間?
回復

123下一頁