迷岩咩事,,,,,[[影左相了]]

作者: 031504 發表于 2011-8-29 05:47:31
2123 15

昨天又枯了一塊葉,,,,只剩底最底的一塊老葉,,,
而且發現主徑中間好似灰灰地,,,,,,,,,,,,,,
但頂芽好似未有事,,,側芽感覺健康~~而且而經生了小球

-----------------------------------------------------------------

唔好意思影唔到相,,因為記憶卡不在,,,電話又影唔到,,,OTL

棵野係兩,三星期前買的~剛回家而經有點弱
然後入溫室~岩岩入有起色,,,,(另一棵入完現在都無事了
但哩棵唔知點解無啦啦開始枯葉,,,而經無左好多葉orz,,,,,

但頂芽現在睇就無問題~~同埋都見到有小側芽係底生緊出黎
咁我應唔應該現在就把頂芽剪下???但我怕剪完頂芽,得番兩塊葉唔夠養份比側芽,,,
但我又驚再咁落去連頂芽都枯埋

ps:棵野無球的

原諒我係新手所以多野問加緊張 ,,,但我唔想去做第一棵亡魂orz
惡姨 發表於 2011-8-29 14:31:50 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-8-29 13:51
咦,真係有個球仔,好細粒
估唔到咁快生球,我以為會等好耐添

咁有球就唔洗擔心喇, 佢都好易種咖咋, 不過係怕凍D嘅, 冬天就要注意吓, 比佢地入溫室喇
回復

031504 發表於 2011-8-29 13:51:40 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2011-8-29 11:01
Well, 你可以保頂芽一排, 等側芽大一D先剪, 再入泥種頂芽, 我諗你棵迷岩應該有球喇, 你不妨用牙籤輕輕力沫 ...

咦,真係有個球仔,好細粒
估唔到咁快生球,我以為會等好耐添
回復

惡姨 發表於 2011-8-29 11:01:01 |顯示全部樓層
Well, 你可以保頂芽一排, 等側芽大一D先剪, 再入泥種頂芽, 我諗你棵迷岩應該有球喇, 你不妨用牙籤輕輕力沫開泥面, 睇吓有冇球
回復

031504 發表於 2011-8-29 14:58:17 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2011-8-29 14:31
咁有球就唔洗擔心喇, 佢都好易種咖咋, 不過係怕凍D嘅, 冬天就要注意吓, 比佢地入溫室喇 ...

好的
等遲d先cut芽,,
回復

031504 發表於 2011-8-30 21:56:30 |顯示全部樓層
up~~~幫下眼睇下
回復

小野貓 發表於 2011-8-30 22:06:51 |顯示全部樓層
嘩~~~攪乜鬼甩晒d葉~
回復

031504 發表於 2011-8-30 22:07:51 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-8-30 22:06
嘩~~~攪乜鬼甩晒d葉~

唔知咩事每日都枯一塊,,,,
之前而經入左溫室,,但好左排之後又照枯
回復

小野貓 發表於 2011-8-30 22:09:18 |顯示全部樓層
我都好慘...我唔係枯葉...係枯授左粉果支花莖
回復

031504 發表於 2011-8-30 22:11:24 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-8-30 22:09
我都好慘...我唔係枯葉...係枯授左粉果支花莖

人工授粉不一定成功喔~
回復

GMT+8 發表於 2011-8-31 15:28:53 |顯示全部樓層
是用來插的主莖太老了, 一生到球仔就急不及待來一次新陳代謝
這是迷岩的生長週期, 主莖太老了就生出新的取而代之

下次見到咁長既主莖最好一分2先再插, 養份同水份輸送路徑短d存活率都高d
回復

031504 發表於 2011-8-31 15:33:45 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-8-31 15:28
是用來插的主莖太老了, 一生到球仔就急不及待來一次新陳代謝
這是迷岩的生長週期, 主莖太老了就生出新的取 ...

IC!!因為一買回來就係咁高了@@
不過然後而經砍掉~~側芽就繼續留在小球上
回復

strawberry 發表於 2011-8-31 13:44:01 |顯示全部樓層
望落唔多健康 …… 有冇小心檢查過葉面葉底有冇蟲害問題?
如果唔肯定,最好隔離佢再觀察,唔好同d 健康o既迷岩放咁近 …… @@
回復

031504 發表於 2011-8-31 14:48:47 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2011-8-31 13:34
佢有球又有側芽, 冇乜問題喎, 祇不過主莖已經老喇, 要剪落黎再種啦, 睇睇我呢個post, 冬天時, 情況更嚴重

...

好詳細~~thx
而經砍掉主徑剪頂了~~

回復

031504 發表於 2011-8-31 14:49:22 |顯示全部樓層
strawberry 發表於 2011-8-31 13:44
望落唔多健康 …… 有冇小心檢查過葉面葉底有冇蟲害問題?
如果唔肯定,最好隔離佢再觀察,唔好同d 健康o既 ...

唔似有蟲害耶~~因為我將佢地放埋一齊,係得哩棵有野@@
回復

惡姨 發表於 2011-8-31 13:34:26 |顯示全部樓層
佢有球又有側芽, 冇乜問題喎, 祇不過主莖已經老喇, 要剪落黎再種啦, 睇睇我呢個post, 冬天時, 情況更嚴重

http://hkplants.com/thread-44119-1-1.html
回復