返回列表 發新帖

貓貓的花草習作 2008

關閉 [複製鏈接]
作者: 貓貓 發表于 2008-3-19 12:54:58
4096 48
貓貓 發表於 2008-4-10 11:55:16 |顯示全部樓層
終於搵到個合適的網,希望遲一、兩年會見到個盛放的雪花牆。

P3310064 resize 500.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 12:26:49 |顯示全部樓層
貓貓:我都係咁諗啊,秋天再播過黑種草啦!
            呢槽藍雪花有幾棵啊?好期待你嘅藍雪花牆啊!
回復

貓貓 發表於 2008-4-10 20:14:12 |顯示全部樓層
你而家見到既係一棵,隔離重有一棵,因為我個網有五呎闊。
我都好希望夢想成真!
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-10 20:32:46 |顯示全部樓層
佢生得好快嘎,而且每年都會係植株底部抽新枝條出嚟。記得每年春秋兩季幫佢施基肥啊
回復

貓貓 發表於 2008-4-11 10:19:18 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-10 20:32 發表
佢生得好快嘎,而且每年都會係植株底部抽新枝條出嚟。記得每年春秋兩季幫佢施基肥啊

知道了,我會照著做。
我覺得藍雪花照顧上都幾容易,除了基本需要及冬季修一修枝條外,實際上無特別要求。並且回報率極高,春、夏、秋季都開著可愛的花花,誠意推介!
回復

貓貓 發表於 2008-4-11 10:29:17 |顯示全部樓層
為了悼念二月份逝去的小倉鼠 Branda & Belinda 而種的向日葵,種子是從牠們的倉鼠糧中找出來。

P2260028 resize 440.jpg

P3250046 resize 500.jpg

P4090107 resize 500.jpg

P4110067 resize 440.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-12 11:08:58 |顯示全部樓層

好靚啊!
回復

貓貓 發表於 2008-4-14 12:31:04 |顯示全部樓層
勿忘我,喜歡它的名字,喜歡它的寓意。

P4140075 resize 500.jpg

古代稀,雖然有很多花蕾,不過近日天氣翳焗悶熱,二十株花只死剩四株,很擔心未開花巳仙遊。
幸好今日開了第一朵花,總算了卻心願。

P4140078 resize 500.jpg

反而屠子步分享的綠葉酢醬草生氣勃勃,儀態萬千。

P4140079 resize 500.jpg
回復

蛀米虫 發表於 2008-5-6 13:41:54 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-24 16:04 發表
alex 及蛀米蟲

我 d 黑種草都唔係好高大 wo。

3月16日

全日照個批開始結蕾的時候都係得4吋高,而家過左10日側莖見埋花蕾就有6吋高喇!

半日照個批反而生得高 d ,初結蕾時6吋,而家就有9吋高。

未有花蕾果 d 仍 ...

我的黑種草也開花了!
回復