貓貓的花草習作 2008

關閉 [複製鏈接]
作者: 貓貓 發表于 2008-3-19 12:54:58
4090 48
以前全部買盆花,近兩年才嘗試由種子種起。
希望大家俾多些意見,交流下心得!

矮生紫羅蘭

P1080005 resize 640.jpg

P1150005 resize 640.jpg

P1290014 resize 640.jpg

P3190072 resize 640.jpg

P3190082 resize 640.jpg

評分

查看全部評分

蛀米虫 發表於 2008-3-19 13:03:18 |顯示全部樓層
貓貓想開個花園乎??
回復

貓貓 發表於 2008-3-19 13:04:58 |顯示全部樓層
角堇

唔知點解資料話植株約 10 - 15 cm 高,我種的角堇只有 5 cm 高 ,不過仍然有花開。昨天剛開了第一朵花!

P1150020 resize 640.jpg

P2260017 resize 640.jpg

P3120006 resize 640.jpg

P3180066 resize 640.jpg

P3190076 resize 640.jpg
回復

貓貓 發表於 2008-3-19 13:08:04 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-3-19 13:03 發表
貓貓想開個花園乎??

係呀!越種越想種,又越種越多野。
回復

貓貓 發表於 2008-3-19 13:12:10 |顯示全部樓層
呵呵笑請看,不負所托,猴面花今天也開花了。

P2220025 resize 640.jpg

P3150011 resize 640.jpg

P3190075 resize 640.jpg

P3190074 resize 640.jpg
回復

alextang 發表於 2008-3-19 13:55:04 |顯示全部樓層
名乎其實,是花園啦。
你種得都好靚呀。
好有技術啦。
回復

貓貓 發表於 2008-3-19 14:58:20 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-3-19 13:55 發表
名乎其實,是花園啦。
你種得都好靚呀。
好有技術啦。

多謝版主稱讚。

但我自己知自己事,好多時係誤打誤撞,衰左果 d 又唔俾人睇,事實並非每次得心應手。

反而我覺得係 d 花花草草自己生命力強,適者生存!
回復

alextang 發表於 2008-3-19 16:20:31 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-19 14:58 發表

多謝版主稱讚。

但我自己知自己事,好多時係誤打誤撞,衰左果 d 又唔俾人睇,事實並非每次得心應手。

反而我覺得係 d 花花草草自己生命力強,適者生存! ...

唔是稱讚你架。
其實我種花都是淋下水,
沒口麥特別照顧架。

不過我老師講過,植物都是求生的。
種得棵植物死,一定有原因。
唔好令它死因不明呀。
回復

jade_a 發表於 2008-3-19 18:33:23 |顯示全部樓層
貓貓種的花花好健康,猴面花好靚呀,我要再春播.....
紫羅蘭我也種一盆,還沒見有花蕾
回復

花貓貓 發表於 2008-3-19 19:52:47 |顯示全部樓層
貓貓你種植的 猴面花好美美呀 我試過播種 但它不肯發芽呢
回復

貓貓 發表於 2008-3-19 19:59:26 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-3-19 19:52 發表
貓貓你種植的 猴面花好美美呀 我試過播種 但它不肯發芽呢

猴面花的小苗是呵呵笑送給我的,我也是第一次種,花花真的很美。

不如今天秋天我地再試下一齊播種。
回復

貓貓 發表於 2008-3-19 20:03:39 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-3-19 18:33 發表
貓貓種的花花好健康,猴面花好靚呀,我要再春播.....
紫羅蘭我也種一盆,還沒見有花蕾

我還剩一盆紫羅蘭未有花蕾,應該好快會有。今年冬天咁凍,結花應該無問題,俾多少少時間佢啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-19 22:40:15 |顯示全部樓層
貓貓你啲紫羅蘭都開花啦?好靚哦。我啲猴面花呢兩日應該都會開花啦
回復

貓貓 發表於 2008-3-22 13:12:31 |顯示全部樓層
P3080008 resize 640.jpg

P3130001 resize 640.jpg

P3220021 resize 640.jpg

P3020058 resize 640.jpg
回復

貓貓 發表於 2008-3-22 13:16:14 |顯示全部樓層
黑種草及古代稀都有花蕾喇!

P3150009 resize 640.jpg

P3210011 resize 640.jpg
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-22 15:58:50 |顯示全部樓層
好多品種哇!
能是不夠太陽, 我的黑種草好像沒有長大般,  等我下月收田後移植2棵去看看會否有花!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 19:46:01 |顯示全部樓層
貓貓,你嘅海豚花好靚啊!流哂口水啦

你哋啲黑種草都有花蕾啦,唉,獨我見都未見啊!
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-22 20:35:51 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-22 19:46 發表
貓貓,你嘅海豚花好靚啊!流哂口水啦

你哋啲黑種草都有花蕾啦,唉,獨我見都未見啊!

仲有我培你嘛
回復

alextang 發表於 2008-3-22 21:50:31 |顯示全部樓層
仲有我呀。
回復

貓貓 發表於 2008-3-23 23:51:40 |顯示全部樓層
呵呵笑,蛀米蟲,alex,

因為唔夠地方,我無心做了個實驗,把幾株黑種草分別放在全日照、半日照、及只有一小時陽光的地方。最後發現半日照的黑種草制一、兩日水就 100% 出花蕾,全日照的有 50%,得一小時陽光到的就完全未有花蕾。你地不妨試試看。
回復

123下一頁