返回列表 發新帖

大家點洗生果/蔬菜?

作者: gunbuster363 發表于 2011-8-15 14:51:16
4108 28
avery 發表於 2011-8-17 11:44:12 |顯示全部樓層
唉 ... 而家冇野安全 ...
回復

cklife 發表於 2011-8-17 12:22:38 |顯示全部樓層

最簡單...梳打粉加鹽...我呢..仲有加其他野...

好乾淨,成日飲中藥既茶樍都去到。

何解成日飲中藥?  發表於 2011-8-17 15:30
回復

金剛 發表於 2011-8-17 15:28:51 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-17 09:44
因為牙膏都出過新聞紙....而且....一定有防腐齊、增調劑、調味劑、色素、香料等等....

平時都會買有機菜 ...

近年,大部分牌子的牙膏都加了氟,據稱氟可以有助於防止蛀牙。事實上,至今為止,並無足夠的科學證據證明,氟的確可以有助於防止蛀牙。相反,早已有足夠的科學證據,證實氟是劇毒化學物質,能致癌。

我中學的生物科老師一早講過, 我地d牙點會有辦法吸收到氟呢, 又唔係消化系列。由細到大教我地法郎質係好硬的野, 咁點d氟點樣走入d牙呢?  發表於 2011-8-18 15:33
回復

cklife 發表於 2011-8-17 17:51:07 |顯示全部樓層
回覆︰[[金剛  何解成日飲中藥?]]

因為我唔食西藥,傷風感冒都係食中藥,而且我會煲涼茶,五花茶、去濕茶、龜芩茶等等....

日子耐左會有茶漬.....

(依家飲左菇菇茶,茶漬少左囉....)
回復

金剛 發表於 2011-8-18 18:33:35 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-17 17:51
回覆︰[[金剛  何解成日飲中藥?]]

因為我唔食西藥,傷風感冒都係食中藥,而且我會煲涼茶,五花茶、去濕茶 ...

菇菇茶成份?

http://hkplants.com/thread-64243-1-1.html  發表於 2011-8-18 18:37
回復

金剛 發表於 2011-8-18 18:49:58 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2011-8-18 18:33
菇菇茶成份?

三日前朋友同我講用醋母活菌製作食品,估不到三日後會討論到相關題目,真巧!
回復

owlcyr 發表於 2011-8-19 15:26:32 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2011-8-17 15:28
近年,大部分牌子的牙膏都加了氟,據稱氟可以有助於防止蛀牙。事實上,至今為止,並無足夠的科學證據證明 ...

行過又吹2句先,呢方面真係無咩研究,
不過頭先8卦搵下,有好多科學期刊都已經出過研究証明係有有效減少牙齒琺瑯質被酸性物質侵蝕的機會
氟當然好毒,又有腐蝕性,不過用落牙膏果o的係Sodium monofluorophosphate,同elemental Fluorine係完全不同的~
另外,o的牙唔係吸收氟,簡單o的講,只係o係deposito係牙o既表面或者o係口水入面,減少牙齒琺瑯質被酸性物質侵蝕的機會~
回復

比得大帝 發表於 2011-8-19 17:11:17 |顯示全部樓層
唔好太相信有機, 市面賣嘅有機蔬菜, 有D係呃人嘅, 所以我唔買有機嘢, 貴到離譜

乜都有毒, 怕得幾多, 洗乾淨D囉
回復

金剛 發表於 2011-8-27 13:53:33 |顯示全部樓層
http://www.youtube.com/watch?v=_DB0Y8Lf6zA&feature=related
你想知道怎樣輕鬆把蔬菜水果上的農藥洗掉嗎?

又諗起人家用洗蔬菜既類似清潔液洗碗,洗爛左既果雙手。  發表於 2011-8-29 07:36
回復