大家點洗生果/蔬菜?

作者: gunbuster363 發表于 2011-8-15 14:51:16
4076 28
除左只係用水
仲會唔會用其他方法洗?
d農藥好多唔係水溶性, 只係用水冇咩用
cklife 發表於 2011-8-15 17:48:20 |顯示全部樓層
盡量買有機蔬果....尤其係根菜類....

買唔到有機既,例如︰生果...就去皮....
回復

owlcyr 發表於 2011-8-15 17:52:42 |顯示全部樓層
用水沖完再浸一下就可以了~~~

o係面果o的大部份就會洗走了(或者去皮),內吸果o的點都整唔走的~

所以唔駛買果o的咩咩清洗劑~~

唔好用生果清洗劑呀...我朋友買左後來都無用,佢攞留洗碗...洗爛手呀...強勁野..  發表於 2011-8-16 10:23
回復

適少少 發表於 2011-8-15 18:08:40 |顯示全部樓層

另外,舊切割口的一小段,摘除 一定不要。

原因, 這段可能於到手前, 吸過不明來歷的水

回復

claudiatang 發表於 2011-8-15 22:42:22 |顯示全部樓層
多洗兩次。菇類、椰菜花、西蘭花類的就用鹽水泡一泡。就算不能去除農藥起碼可以去蟲。
回復

mono 發表於 2011-8-15 22:53:01 |顯示全部樓層
提子我會用牙膏洗。好乾淨。

我本身己經無用牙膏刷牙好耐喇....  發表於 2011-8-16 10:24
回復

claudiatang 發表於 2011-8-15 22:56:52 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-8-15 22:53
提子我會用牙膏洗。好乾淨。

牙膏?稀釋了放提子進去泡.........................(會用那種牙膏呀?薄荷味、美白、)
回復

mono 發表於 2011-8-15 23:15:45 |顯示全部樓層
1. 我會先將提子連”頂“剪一粒粒。(如果無個“頂”頂住,啲牙膏味會入咗提子裹面)
2. 擠約一吋牙膏。濕少少水捽滿雙手,。然後輕手捽啲提子。(一捽啲提子就乾淨,唔洗好大力)
3. 沖乾淨啲牙膏。浸一陣水。十五分鐘啦。
4. 沖多次水。用布抺乾。DONE 包你粒粒都“靚立立”。

*乜野牙膏無所謂。放得入口就得嘑。
回復

小白 發表於 2011-8-15 23:20:40 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-8-15 23:15
1. 我會先將提子連”頂“剪一粒粒。(如果無個“頂”頂住,啲牙膏味會入咗提子裹面)
2. 擠約一吋牙膏。濕 ...

我只係做到步驟 1 & 2, 所以有牙膏味
回復

mono 發表於 2011-8-16 09:06:08 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-8-15 23:20
我只係做到步驟 1 & 2, 所以有牙膏味

哈哈!咁咪好有清晨嘅味道。
回復

joelai 發表於 2011-8-16 09:44:55 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-8-15 23:15
2. 擠約一吋牙膏。濕 ...

請問點解用牙膏﹖﹖
回復

mono 發表於 2011-8-16 10:29:58 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-8-16 09:44
請問點解用牙膏﹖﹖

牙膏一方面是放得“入口”,另一方面牙膏裡有細小的固體顆粒,在水中與果皮摩擦就可以把水果洗乾淨了。
如果怕有牙膏味。用"生粉/粟粉/梳打"都可以。

我會選用梳打粉,而唔會用牙膏.....防腐劑、凝固劑、色素、香料...仲有不知明物質....梳打粉簡單D嘛....最重要係..我有梳打粉但無牙膏....  發表於 2011-8-16 18:03
回復

jellyfishy 發表於 2011-8-16 10:46:12 |顯示全部樓層
昨晚看新聞,說就咁用水洗菜,無法洗走硝酸鹽,就算滾水過水,都只可洗走20%左右.

如果跟其它一起食用還會變出什麼什麼....聽到我一嚿雲。最好今日食菜,明日食肉,後日食海鮮。分開進行﹗死未............>.<!!!!  發表於 2011-8-16 12:18
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-16 16:02:42 |顯示全部樓層
聽講可以加少少白醋或者檸檬汁落去洗
回復

owlcyr 發表於 2011-8-16 16:46:40 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-16 10:46
昨晚看新聞,說就咁用水洗菜,無法洗走硝酸鹽,就算滾水過水,都只可洗走20%左右.
...

個節目有少少老點.
因為係天然存在的(就算你自己種,organic好,biodynamic 好,都一樣有)其實風險唔大o既,食香腸同午餐肉果o的入面含量仲高~
都係果果,乜都食o的,唔好偏食就可以了~~

睇下正苦點講~~

1. 硝酸鹽可能會對健康造成哪些影響?

硝酸鹽本身可說是沒有毒性的,但其代謝物(例如亞硝酸鹽)卻因為對健康有害,例如可導致正鐵血紅蛋白血症和癌症,所以備受關注。硝酸鹽在人體內可轉化成亞硝酸鹽,引致正鐵血紅蛋白血症,而患者的皮膚會呈青紫色。一些人口組別(例如不足四至六個月的初生嬰兒)及患有葡萄糖六磷酸去氫酵素缺乏症的人較易出現上述症狀。不過,食物中的硝酸鹽含量對一般成人來說是可以安全食用的。聯合國糧食及農業組織/世界衞生組織聯合食物添加劑專家委員會(下稱“專家委員會”)在二零零二年表示對人類攝入大量硝酸鹽可能引致正鐵血紅蛋白血症的研究證據仍待確定。

世界衞生組織轄下的國際癌症研究機構曾評估攝入硝酸鹽和亞硝酸鹽的致癌性,認為從食物中攝入的硝酸鹽或亞硝酸鹽如產生內生性硝化作用,即轉化為亞硝基化合物(如亞硝胺),可令實驗動物患癌,但表示只有有限或不充分的證據證明食物內的硝酸鹽或亞硝酸鹽可令人類和動物患癌。此外,歐洲食物安全局根據所得的證據進行評估,結論是從膳食或食水攝入硝酸鹽不會增加人類患癌的風險。

2. 蔬菜的處理方法可影響硝酸鹽和亞硝酸鹽含量

我們可透過清洗和削皮減少蔬菜中已存在的硝酸鹽。由於硝酸鹽可溶於水,因此清洗和用水焯菜能減少硝酸鹽含量。馬鈴薯等蔬菜在去皮後,硝酸鹽含量會大幅減少。研究又顯示,菜心、莧菜及西芹用水焯一至三分鐘後,硝酸鹽含量減少12%至31%。

另一方面, 我們可採取一些措施防止蔬菜中已存在的硝酸鹽轉化為亞硝酸鹽。蔬菜的亞硝酸鹽含量增加是基於細菌或酶(硝酸鹽還原酶)發揮作用所致。新鮮蔬菜搗碎後,破損的蔬菜細胞會釋出酶,產生亞硝酸鹽。烹煮可破壞酶活性。不過,如蔬菜其後受細菌污染,亦會造成亞硝酸鹽累積。冷藏(攝氏零下18度或以下)可抑制亞硝酸鹽累積,但存放在一般雪櫃(約攝氏4度)則不然。至於商業加工的嬰兒食品,入罐程序必須經過消毒處理,這程序能有效殺死可產生亞硝酸鹽的微生物。不過,若這類食品一旦開封,如處理或貯存不當仍會受細菌污染。

http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/mul ... _pub_fsf_25_01.html
http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/pro ... _rafs_fc_01_23.html

thank you 晒~~ 我明架~ 新聞個結論大致是這樣, 但要我搵料.... 嘻~~~ 好彩你做好人~~~  發表於 2011-8-16 16:48
回復

cklife 發表於 2011-8-16 18:01:45 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-16 10:46
...

當然,又唔係只係表面,成棵菜都係...點會洗走晒...

以下摘綠自綠田園資料︰

植物在大自然界中 , 利用無機性的氮素與光合作用產生的碳水化合物 , 在其體內合成含氮的有機物 - 氮基酸 , 成為生命中的基礎物質。

栽培作業上 , 施肥 ( 其中氮肥 ) 量會對蔬菜的硝酸鹽含量影響很大。此外 , 不同種類的蔬菜亦有不同含量的硝酸鹽 - 葉菜為高含量者 , 根豆及瓜類為低含量者。而天氣因素的影響 , 則由植物的生理觀點的了解 , 在陰雨天採收的蔬菜 , 硝酸鹽含量更高 , 如有用塑膠溫室栽培者 , 其含量更是提高。

醫學上雖然未能明確地告訴我們 , 硝酸鹽攝食的限量何在 , 但其在可能致癌、促進細胞機能老化等方面 , 確有其危險性存在。因此 , 在日常飲食中 , 宜略為調配 , 不宜多偏攝食高含量者。此外 , 維生素 C 應多攝取以疏解體內硝酸鹽物質。

回復

金剛 發表於 2011-8-16 18:05:07 |顯示全部樓層
好簡單用水洗~~
因為食的都是自家有機蔬菜
回復

金剛 發表於 2011-8-16 18:18:53 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-16 18:01
當然,又唔係只係表面,成棵菜都係...點會洗走晒...

緊記*俾d蔬菜曬完太陽,先好割菜收,這樣硝酸鹽會減低~~

同埋種菜唔好過度落氮肥,因為氮肥過量,又日照不足則蔬菜所吸收氮肥的成分,將形成硝酸鹽

相關資料: http://tdares.coa.gov.tw/htmlare ... 158/TC02-105-51.pdf
回復

acmc 發表於 2011-8-17 09:37:41 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-8-15 17:48
盡量買有機蔬果....尤其係根菜類....

買唔到有機既,例如︰生果...就去皮.... ...

點解你唔用牙膏? 咁用咩刷牙涮口?
回復

cklife 發表於 2011-8-17 09:44:22 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-8-17 09:37
點解你唔用牙膏? 咁用咩刷牙涮口?

因為牙膏都出過新聞紙....而且....一定有防腐齊、增調劑、調味劑、色素、香料等等....

平時都會買有機菜食,咁就唔想食牙膏囉...

我自己整牙粉用....

CK 好勁。乜都自己整得到。  發表於 2011-8-17 12:19
牙粉點整?  發表於 2011-8-17 11:52
回復

12下一頁