返回列表 發新帖

誠徵豬仔/種子

作者: mimo 發表于 2011-8-11 11:48:26
4359 53
jerrymay 發表於 2011-8-20 03:34:17 |顯示全部樓層
池中之物 發表於 2011-8-18 22:18
仲未找到植物來源啊

http://www.malesiana.com/html/home.htm
http://www.exoticaplants.com.au/
http://www.wistuba.com/
http://www.cpjungle.com/
http://bestcarnivorousplants.com/
http://www.borneoexotics.com/
you can find what you need on these websites
BUT you should really get to understand how to plant pitcher plants first or it will be a waste of money
回復

avery 發表於 2011-8-20 19:54:27 |顯示全部樓層
鼻屎苗種出來應該好大 ?? 講乜呀你 ...

鼻屎苗種出來高地豬全圖片 ?? 而家係你話種到高地豬吖麻 ~ 關我咩事呢 ??

你咁叻, 呢度冇人教到你架勒 ~ 去叫你個樓上鋪高人指點你啦 ~ 人地仲叻 ~

整好你個 150 尺冷氣房先講啦 ~ 咁得閒吹水 ...
回復

fatman 發表於 2011-8-20 19:32:23 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-19 06:11
你睇佢既"規模", 棵棵鼻屎苗,搵棵似樣既貼下都冇就知信一成都死... 仲去學咩吖...

第二,好多歐美國家 D ...

由鼻屎苗種出來應該好大,你有keep住由鼻屎苗種出來高地豬全棵圖片嗎?
回復

fatman 發表於 2011-8-20 19:27:41 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2011-8-20 03:16
You seem not really understand how to plant pitcher plants.You should read a book call 'Pitcher Pl ...

暫時我種N.ampullaria x ventricosa有一年
白環豬,其他和低地雜交豬籠草很好種
N.ampullaria有如 avery所說亂放能種下
至於今年入手N.campanulata失敗原因是植料錯誤比例累積下來. 買回來植料比例已經出現大問題.
我手頭上只有冇肥泥炭土,赤玉土,蛇木屑,珍珠石, 蘭石東西. 看塔內多過這裡....
回復

aprilhung 發表於 2011-8-20 13:14:35 |顯示全部樓層
種在房間中.......無論如何對植物也不好,即使如何開燈開冷氣,也無法完全仿傚自然環境........何苦呢........

長開冷氣,更不環保,加速溫室效應,豈是種植的本意?

種植,本來就是模仿自然,使地球涼快一點,就能少開冷氣,減少溫室效應呀!
回復

fatman 發表於 2011-8-20 20:05:50 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-20 19:54
鼻屎苗種出來應該好大 ?? 講乜呀你 ...

鼻屎苗種出來高地豬全圖片 ?? 而家係你話種到高地豬吖麻 ~ 關我 ...

我有留意你貼出來高地豬圖片,大部份好像杄插貨?
唔知我有没有睇錯?
鼻屎苗有可愛之處(為鼻屎苗抱不平)
回復

fatman 發表於 2011-8-20 22:24:34 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-20 21:07
哈哈哈 ~ 原來我一直當左你同果個所謂 "池中之物" 係同一個人添 ~  

你係話考慮買聯 X 冰箱 , 同埋 ...

>>你係話考慮買聯 X 冰箱
呢句係我講

>>同埋話可以輕易 "馴化"  D 高地豬 ~
人地講ja

我冇別的高地豬怎樣試?
現在植珠多了....,我開始為部份低地豬和北嶺毛秋天及冬天做準備.
回復

avery 發表於 2011-8-20 21:07:52 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2011-8-20 20:16
我唔係完全識睇,最多看葉子失去位置.我估莖越粗......

fatman

哈哈哈 ~ 原來我一直當左你同果個所謂 "池中之物" 係同一個人添 ~

你係話考慮買聯 X 冰箱 , 同埋話可以輕易 "馴化"  D 高地豬 ~
回復

avery 發表於 2011-8-20 20:08:29 |顯示全部樓層
以你唔耐以黎發表既層次, 我唔覺得你識睇囉 ...

話時話你今年貴庚 ??
回復

fatman 發表於 2011-8-20 20:16:58 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-20 20:08
以你唔耐以黎發表既層次, 我唔覺得你識睇囉 ...

話時話你今年貴庚 ??

我唔係完全識睇,最多看葉子失去位置.我估莖越粗......

fatman

我冇話建冷氣房喎!
回復

avery 發表於 2011-8-20 07:32:24 |顯示全部樓層
你完全係害佢囉 ~ hahaha ~
回復

fatman 發表於 2011-8-21 01:35:48 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2011-8-21 00:33
You said '我棵高地豬屬於低中,這樣都唔係咁難種' But N.veitchii  and N.lowii  are not easy to take c ...

這棵N.veitchii  x lowii  5月在"上生"入手的,當時植珠情況比現在更糟糕.現在有冰箱輔助下能渡過夏天,種植方面量力而為.

我有參考這篇文章,佢那些高地豬多過我本人
http://blog.roodo.com/duckking/archives/4322757.html
現在只處理手頭上植珠,日間控制24~25度,晚間我會把高地豬入冰箱休息.
回復

jerrymay 發表於 2011-8-21 00:33:48 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2011-8-20 19:27
暫時我種N.ampullaria x ventricosa有一年
白環豬,其他和低地雜交豬籠草很好種
N.ampullaria有如 avery所 ...

You said '我棵高地豬屬於低中,這樣都唔係咁難種' But N.veitchii  and N.lowii are not easy to take care in HK. They both have some unique characteristics which make them hard to plant.How to plant pitcher plants cannot only judge by that 'scale' , there are still a lot of factors you need to know.
回復

avery 發表於 2011-8-20 13:26:47 |顯示全部樓層
aprilhung 發表於 2011-8-20 13:14
種在房間中.......無論如何對植物也不好,即使如何開燈開冷氣,也無法完全仿傚自然環境........何苦呢..... ...

我種野好多都完全違反自然 ~~

我會順其自然........哈哈哈哈~~  發表於 2011-8-20 13:31
回復